• toshiba, 10 yıldır çalıştığı bataryalarda otomobil sektörünü tepeden tırnağa değiştirebilecek ve elektrikli arabaları yaygınlaştırabilecek bir buluşa imza attı. yeni nesil titanyum niyobyum anoda sahip bataryalar 6 dakika ultra hızlı şarj ile 320 km sürüş sağlayabilecek. bu, mevcut lityum iyon teknolojisinden 3 kat daha fazla mesafe demek

    kaynak - habertürk

    kaynak (toshıba)

    edit : 5000 şarj / deşarj testinden sonra yalnızca % 10 kayıp verdiği yazıyor toshiba‘nın kaynağında.

    yani aracınızın pillerini değiştirmeden binlerce km yol kat edebileceksiniz.
  • 'sevgili yazar benim o aracı hiçbir zaman alma şansım olmayacağından sikmişim elektrikli aracın bataryasını.'

    işte böyle yüzeysel adamlarla dolu memleket. 'sikmişim bataryasını zaten ben alamam'

    50 sene önce 'sikmişim yerli üretim arabasını, zaten ithal ediyoruz' diyen adamlar yüzünden ülkede yatırım bitti. tam olarak bu kafa. bu adama sorsan 'ama devrim arabaları cok güzel film ya nasıl vizyonsuzlar imiş' der. kardeşim, bu batarya sadece bir batarya değil, bunu anlamak çok mu güç? uzun vadede derinden etkileyeceği alanları, ta senin evine kadar giren domates soğanın fiyatını, giydiğin pantolonun fiyatını düşüreceğini, harcadığın paranın alım gücünü de yükselteceğini anlamak çok mu güç? şu yorumu yazma ya, her muhabbete bir fikrin olmasın, 'her düşündüğümü insanlar duymalı' bencilliğinde olma ya. ulan etrafındaki her şey petrolün varlığı sayesinde orada ve bu 'varlık' durumunun kökünden değişme ihtimali var, sen ne anlatıyorsun?

    sikmişim senin telefonunu ulan, böyle daha mı iyi oldu anasını satayım?
  • akıllı telefonlarınızı sikeyim dediğim gelişme.

    millet elektrikli otomobil teknolojisi ile iklim değişikliğini yavaşlatmaya çalışıyor, bizim salaklar da whatsapp’tan neden iki mesaj daha fazla atamıyorum diye ağlanıyor.
  • şuradaki yorumları okuyarak, ekşi sözlük yazarlarının geneli hakkında kanaat elde etmek mümkün.

    negatif dur, yapabildiğin kadar eleştir.

    tanım: otomobil bataryası teknolojisinde önemli şeyler vaadeden haber.
  • öncelikle önümüzdeki 10 yılda gelişmiş dünyada, 20-30 yılda da geri kalanında gerçekleşecek elektrikli araçlara geçiş için önemli bir aşamadır. fark ettiyseniz uluslararası petrol şirketleri (shell, bp vs) giderek benzin istasyonlarını daha bir kafe tarzı, tuvaleti güzel, oturup çay may içilecek yerler haline getirecek değişiklikler yapıyorlar. bunun nedeni arabaların şarj olmasının zaman alması. yani ileride istasyona gidip 3 dakkada doldurdum hop hadi yallah yapılamayacak(tı), oturup bi kahve içmeniz vs gerekecek(ti). çok hızlı şarj edince patlama riski var, yavaş şarj edince de arabaların yüksek kapasiteli pilleri için oturup saatlerce beklemeniz lazım.
    tesla buna çözüm olarak şarj için beklemek istemeyenlere hızlıca otomatik bataryayı 5 dakkada çıkarıp yenisiyle değiştirme/kiralama seçeneği sundu (sınırlı alanda) ama yine de sonra yeni bataryanın ömrü, eski bataryanın ömrü vs. ekonomik olarak feasible olması için sonra bataryayı getirip geri teslim etmek gerekiyor. ona çözüm olduğu için bu aslında bayağı önemli bir gelişme.
    hızlı şarjın bir diğer ayağı da elektrik şebekesinin altyapısı. 50ahlık pilin 6 dakikada dolması demek yaklaşık 500 amperlik bir akım demek. ayrıca anonsta bataryanın 32kwh olduğu da toshiba duyurusunda belirtilmiş. karşılaştırma için tesla bataryaları 50-75kwh, türkiyede bir ailenin aylık ortalama elektrik tüketimi 250kwh. yani 32kwhlik pili 6 dakikada doldurmak demek yaklaşık 8 dolumda (48 dakika) ortalama bir ailenin bir ayda harcadığı elektriğin harcanması demek. bir de bu altyapının şehirlerarası yollar gibi dağ başında vs. olması lazım ki bu daha da büyük bir sorun. bugünün elektrik şebekeleri aniden 500 amper akım vermeye, çok kısa sürede bu kadar fazla güç aktarımına uygun değiller ve tüm şebekenin elden geçirilip adapte edilmesi gerekiyor.
    belki de şehiriçinde hızlı şarj, şehirlerarasında normal şarj gibi bir yöntem denenebilir ama sektör nasıl gelişecek onu da bekleyip göreceğiz.
  • (bkz: bataryalara %3000 ötv getirilmesi)

    mevcut durumda bireysel elektrik üretimi 1 mw ile sınırlandırılmış durumda, daha fazlasını üretirseniz ceza kesiliyor*. yakın bir gelecekte emin olun 1 kw'la falan sınırlandırılır ve güneş veya rüzgardan enerji elde etmek yasaklanır.

    elektrik zabıtaları kurulur ve bütün mesailerini çatılara kurulmuş olabilecek kaçak güneş panellerini, rüzgar güllerini aramakla harcarlar.
  • bu tip innovasyonlar genelde konya veya kayseri'den çıkardı. bu sefer japonlar hızlı davranmış.
  • gençler sektörle ilgim yok da şimdi biz bu arabalardan 100 bin tane aldık diyelim ülkeye bunları şarja sokunca türkiye'nin şartelleri atmaz mı? ben bunu karşılayacak bi sistem olduğunu düşünmüyorum.yamuluyorsam yeşillendirin lütfen.dediğim gibi konuya yabancıyım.

    edit:arkadaşın biri bu sorunu gündeme getirmiş zaten gözümden kaçmış.ama bi kere kahve ağzından duymuş oldunuz.iyi geceler.!
  • elektrikli otomobilde devrimdir.

    şimdilik prototipi 50 ah saatlik kapasitede üretmişler, 5000 defa şarj deşarj döngüsünden sonra pilin kapasitesinin hala yüzde doksan olduğunu iddia ediyorlar.

    benim merak ettiğimse maliyet, nihayetinde titanyum ucuz bişey değil.

    eğer bir kaç yıl içinde makul fiyatlara elektrikli otomobillerde kullanılabilirse yüzyılın icadı.
hesabın var mı? giriş yap