• ayda 7500 tl bana verin almanya sizin olsun.
  • 2 liraya hamburger yemekten beyin yanmış amk
  • hamburger yemeye giderken can güvenliğimin daha fazla olduğu yeri seçerdim.
  • pesin edit: justhink'e uyarisindan oturu tesekkurler. bu entry girildiginde 1 euro'nun da 2.95 tl olduğunu belirtmek isterim.

    bilgisizce yapılan bir kıyaslamadır. 1200 euro maaş asgari ücrettir. stajyerler 400-600 euro arasında kazanırlar. ortalama maaş olarak da 2500-3500 arasındadır. çocuğunuz varsa 180 euro'dan, evliyseniz ve eşiniz çalışmıyorsa 300 euro'dan, evcil hayvanınız varsa da 100 euro'dan başlayan ek gelirleriniz olur. böylece maaşınız 4000'i görebilir. şimdi karşılaştırma yapmaya kalkarsak, zaman zaman berlin'de zaman zaman da istanbul'da yaşan birisi olarak şunları söylemeliyim:

    - türkiye'de dışarıda her türlü karnınızı doyurursunuz. lakin almanya'da döner dışında çok ucuz alternatifleriniz yoktur. ortalama öğlen yemeğiniz 12 euro'dur.

    - dışarıda yemek yemenin aksine, alım gücünüz türkiye'ye göre daha yüksektir. 100 euro'ya bir haftalık et, süt, her çeşit peynirinizi, balığınızı alır buzdolabınızı doldurursunuz. türkiye'de 100 euro'ya o dolabı ancak bim'den doldurursunuz. yediğinizin çoğunda da bok gibi katkı maddesi vardır. yani dışarıda bir bonfile yeseniz buna 18 euro civarında para verirsiniz, marketten alırsanız 4-5 parçayı 6 euro civarında alırsınız. 6 euroya türkiyede sadece 1-2 dilimini alırsınız. kangal sucukları 5 euroya 10'ar 10'ar alırsınız. türkiye'de 5 euroya bim'den tavuk sucuk alırsınız.

    - araba almaya kalksanız bmw 2004 bmw 116i'yi 7000 euro civarında alabilirsiniz. türkiye'de ise 40 bin civarına alabilirsiniz. aynı arabayı almanyada 7 ay boyunca kenara 1000 euro koyarak alabilirsiniz, türkiye'de ise 40 ay boyunca kenara 3 bin koyarak 13 ayda alırsınız. ben 4500 euroya 2006 model de bulmuştum bir ara.

    - 600-1000 liraya ev kiralayan arkadaşın nerede ev kiraladığını merak ediyorum. varsa öyle bir muhit söylesin de verelim. velev ki tuttun, türkiye'de emlakçının komisyonunu cebinden ödersin, almanya'da emlakçının komisyonunu ev sahipleri ödemek zorundadır.

    - içki konusuna gelirsek, karaköy'de 7500 tl alıyorum diye düşünerek gidip, bir kız ile tanışıp kendisine bir adet martini ısmarlamayı deneseniz cebinizden 30 tl'yi çıkarmanız gerekir. şisesini 40 liradan alırsınız migrostan. berlin'in en pahalı market zincirinden biri olan galeria'dan 6.99 euroa alabilirsiniz. (https://www.galeria-kaufhof.de/…720387?v=1001731610)

    daha fazla onlarca karşılaştırma yapabilirim size. karşılaştırma yapacaksanız türkiyede 7500tl vs berlinde 3000 euro şeklinde deneyin. o zaman bu kadar eğlenceli olmayacaktır.
  • valla almanya'da 1€ya değil hamburger su bile alamazsın.
    yakın zamanda içine düştüğümüz ikilemdi.
    karı koca almanya'daki türklere bakış açısını daha önce deneyimlerdiğimiz için türkiyede kalmaya karar verdik ki önerilen ücret 1250€nun çok üstündeydi.
    buna rağmen türkiye.
    gidip görmeyen, yaşamayan bilmez.
  • alım gücü ile alakalı durumdur. örnek verecek olursam alt komşumun belçikada bir araba galerisi var. sık sık farklı araçlarla gelir ve son geldiği araç 2012 model audi a5ti. bu a5 türkiyede en az 140 150 bin lira iken belçikadaki galerisinin internet sitesinden gördüğüm kadarıyla o arabayı 12 bin euroya satılığa çıkarmış. burada alım gücü vergiler ve enflasyon konuları ortaya çıkıyor. türkiye özellikle vergiler yönünden çok farklı bir ülkedir. vergi cenneti derler türkiyeye iyi anlamda. düşük vergi oranı vergi var anlamında. evet vergiler oransal olarak düşüktür fakat vergi sayısı çok fazla olduğundan devlet her zaman sürümden kazanır.

    7500 tl 2340 eur gibi denk geliyor. karşılaştırma bir yandan yanlış olduğu kadar bir yandan doğru. aradaki 590 eur farkı devlet adet bakımından vergi fazlalığı olarak geri alıyor. bu vergilerin hepsini yurt içi olarakta değerlendiremeyiz. yurt içi üretimi dengeleyemediği için yurt içi piyasa bir şekilde hareketli kalması adına yurt dışı ürünlerden alınan yüksek gümrük vergileri zaten ürünün vergi hariç fiyatını yurt dışı vergi dahil fiyatına denk getirdiği için piyasalarda değersiz olan paramızı her geçen gün dahada değersiz hale getiriyor. ortada ayrıca büyük bir tezat var. yurt içi piyasayı hareketlendirmek adına yurt dışı ürünlerden yüksek vergiler alırken yurt içi ürünlerdede aynı vergiyi uygulaması durumunda 7500 tl'ye 1250 eur dengesi bir türlü tutmuyor. tutmaz. tutmayacakta.
  • başlığı açan arkadaşın argümanı zaten istanbuldaki 7500 tl'lik aynı işi berlinde 1250€'ya yapar misin degil. berlinde 1250€ psikolojik maaş sınırıdır ve kazanabilmek için hic bir vasfinin olması gerekmez. istanbulda 7500 tl kazanmak icin ise en az 1 taşak şarttır. o maasi kazaniyorsan da zaten cevrende abidik gubidik beyaz yakalar vardir, o ortamlarda o para biter.
    ama berlinde kazanacağın 2000€ ile istanbuldakinden cok daha kaliteli ve mutlu bir hayat yaşarsın. tabii kaliteli yaşamdan ne anliyorsun o da önemli.

    not: berlindeki kafa türk expat tayfayla tanışamamak bayaa bayaa sosyal zeka geriliğine işaret yalniz. öyle sayilari az falan değil. tüm türkleri 2 gruba ayirip ötelemiş bir de.
  • hesap görmek , hesap etmekten zordur yeğenim.
  • berlinde ortalama kiralar 500 eur den başlar, kalan 750 eur de insan gibi yaşamanıza yetmez, kaldı ki almanya da ortalama asgari ücret (asgari saat ücretine göre) 1500 eur civarıdır.

    7500 tl ile istanbulda kral gibi yaşamazsınız ama insan gibi yaşarsınız, mortgage inizi ödersiniz, fazla açılşmazsanız her sene tatile de gidersiniz vs..

    haa almanya da ne şekilde olursa olsun yaşarım diyorsanız mülteci tarzı bir yaşam şekli sizi bekliyor, 2+1 bir evde 10 kişi filan yaşayıp apartman tipi kabile yaşamının tadına bakabilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap