• sıfır faiz ortamında şahlanan aşırı büyüme planlarının, gerçeklikten kopuk risk iştahının hazin sonu. her sektörde artarak devam edecek olan işten çıkarmalar bunlar.
    fed 2-3 puan daha faiz yükseltsin de o zaman seyreyleyelim asıl yıkımı.
    edit: paranın maliyeti (faiz denir.) sıfıra yakınken her sektörde şirketler fazla düşünmeden, müthiş bir cesaretle neredeyse her boka yatırım yapar, en boktan, en riskli projeler bile rantabl görünür. paranın maliyeti artınca da aynı şirketler yatırım ve büyüme için 50 kere düşünür. böylece büyüme durur, küçülme başlar. risk iştahı dibe vurur.
    aramızda tarihte defalarca yaşanmış olan bu basit mekanizmayı dahi bilmeyen tipler var. hayret. (bu işten çıkarmaların faizle ilgisi yok diye zırvalayan cahil tipler.)
    şimdi en muhtemel senaryo nedir? abd enflasyon ile işsizlik arasında bir seçim yapacak. tabii ki işsizliği, küçülmeyi, durgunluğu seçecek. bunun karşılığında doların değerini korumaya ve dünya parası olarak kalmasını sağlamaya çalışacak. belki de stagflasyonun limitlerine yaklaşıp bir süre fakirleştikten sonra tekrar büyümeye uğraşacak. bunların da başarı garantisi yok tabii. fakat, enflasyonu seçip kendi kendilerini bitirecek kadar kafayı yemediler. o tip kafayı yemeler gelişmiş ülkelerde olmaz. bazı az gelişmiş ülkelerde olur. işte bu yüzden o az gelişmiş ülkeler asla gelişmiş ülke olamaz.
  • küresel şirketler tek tek çalışanlarını azaltmaya başladılar. meta gibi bir şirketin çıkardığı personel sayısı hiçte az değil. pandemi sonrası tüm ülkelerin gider dengesi bozuldu ve maalesef bizim gibi 3. dünya ülkeleri daha fazla etkileniyor.

    kaynak ısteyenler için: https://www.ntv.com.tr/…uyor,s4rafx10ekektsepdmriaq
  • is cikarmalarin faizle ile ilgili oldugunu dusunen cahillerin oldugu baslik. avrupa ve abd tarihlerinin en dusuk issizlik oranina sahipler, calisacak isci bulamadiklari icin surekli gocmen kabul ediyorlar adam fed faizi diyor.

    edit: ne ile ilgili oldugunu soranlar icin. yanlis buyume stratejileri ve tamamen birden populer olan meta dunyasinin ne kadar bos bir yer oldugu anlasildi. bir hevesle sarkicilae konserler verdi vs. su an gunluk 20 kisi bile girmiyor o kadar buyuk sanal dunyaya..ki milyar dolarlar harcandi metaverse'e.. daha gecen sene en alakasiz sektor bile gelcegimiz metaverse sanal dunya diye webinar veriyordu.. hamallar artik sanal dunyada tasiyacak seviyede herkes metaverse'u gelecegin dunyasi diye gosteriyordu. bunun yaninda, facebook'un da modasi gecti.. bir cok is, otomasyona baglandi, kisilere bagli olmadan yazilimlarla yapiliyor verimli sekilde. herkesin birden yazilima saldirmasi erasinin sonuna da yaklasiyor olabiliriz. yakinda ai de patlar.
  • metaverse 2000 deki .com balonundan bile büyük bir yavşaklıktı, 11.000 işten çıkarmada kurtaramayacak facebook'u..zaten satınalmaları(2012-2014instagram&whatsapp) olmasa5 seneye kalmaz batar bile denebilirdi.

    malumun ilanı.
  • neden bu kadar kişi çalıştırdıklarını hiçbir zaman anlayamadım. faang şirketleri yıllardır salak saçma işler için deli paralara mühendis çalıştırıyorlardı. sistem olması gerektiği noktaya geç de olsa gelmeye başladı.

    yıllardır bu firmalar küçük ve orta çaplı firmalardan yetenekli mühendisleri topluyorlardı. bu firmalar da piyasada doğru düzgün çalışacak mühendis bulamıyordu.

    muhtemelen ayrılan bu mühendisler piyasada iş yapmayıp deli para kazanan boş mühendislerin yerlerini alacak. artık piyasada rekabet daha yüksek. işsiz bir ton mühendis göreceksiniz ama bunlar kaliteli, liyakatliden ziyade boş beleş insanlar olacak. gidilen noktada mühendislik eğitimi dünyadaki işletme fakültelerinin ve mba programlarının kalitesizliği gibi bir örnek oluşturacak. bu sadece abd özelinde değil, dünya genelinde olan bir şey.

    edit: bizde yıllardır olan bir şey
  • öyle bir şey olmaz "yaa", orası abd, oradaki fb, meta gibi şirket batmaz, yalandır

    abd bugün iflas edecek olsa, cenazesinin kaldırılmasının en az 200 yılı var

    diye konuşan güzel insanlarımızın gelip aksi yönde bilgi ve yorum yazmalarını beklediğim bir başlıktır.

    11 bin kişiyi işten çıkarmakla ne olacak?, alayı gidip wal mart'ta işe girerler zaten. amazon da var, xmas alışverişi vs vs
  • sürpriz olmayan durumdur. bundan 7-8 ay önce product hunt girişimcilere resesyon olacağı için dikkatli olmaları, küçülmeye gitmekte fayda olacağı, bulabildikleri bütün yatırımı almaları yönünde mail attı. bundan yaklaşık bir ay sonra klarna bir günde 600 kişiyi işten çıkartarak ilk hamleyi avrupa'da başlattı. sonrasında bir çok startup buna dahil oldu. 20 kişilik startuplar bile 6-7 kişiye düştüler. yatırımcıdan alınan paralar bitti, iş modelleri değiştirildi ve bu gibi sebeplerle tüm dünyada küçülmelere gidildi. twitter ve meta bunun büyük ölçeklisi olduğu için siz şu an duyuyorsunuz ama dediğim gibi çok önce başlamış bir süreç. şu an linkedın işsiz yazılımcı kaynıyor.
  • sikim sikim projelere harcanan paralar.. sürekli zarar eden ama bir halta yaramayan start-uplara dökülen servetler şirket içindeki gizli işsizler. z kuşağı şımarıklığı bir yerde son bulacak elbet.. bu daha başlangıç dünya her zaman olduğu gibi $f izinden gidiyor.

    yol göstericimisss $f = (bkz: fmc) (bkz: ford motor company)
  • hala bu embesiller anlamıyor sanırım. kardeşim millet bu gözlük denilen şeyleri giymek istemiyor. yahu hala nasıl anlamıyosunuz. yapın hologram teknolojide devrim o zaman görün olayın bambaşka bir yere gideceğiniz

    buyrunuz;

    https://youtu.be/oqkl4lmu99c?t=201
hesabın var mı? giriş yap