• yollarda gelip geçerken, benzinlik önlerinde bunun 1tl olduğun dair reklamlar görüyordum. genelde de müşteri porföyü kamyoncular olan istasyonlarda.

    düne kadar hep, red bull vari bir enerji içeceği olduğunu sanıyordum. kamyoncu yolda kendini yorgun hissederse aracı kenara çeker, alır bundan içer, yoluna devam eder gibi.

    sözün özü, ne olduğunu öğrendikten sonra adblue ve enerji içeceği ilişkisini kurduğum zekamdan utandım.
  • ticari araçlarda ab'nin eksoz emisyonu değerlerini tutturabilmek için üreticilerin 2006 yılından itibaren almanya ve diğer ab ülkelerinde trafiğe çıkan araçlarda kullanmaya başlayacakları üre katkılı solüsyon. bu solüsyon eksoz gazına püskürtüldüğünde dışarıya atılan tehlikeli azotlu bileşiklerin oranı büyük ölçüde azaltmaktadır. buna göre her kamyon veya çekici benzeri ticari araçta yakıt tankı benzeri bir tank bulunacak ve araçlar aynen yakıt ikmali yapar gibi benzin istasyonlarında araçlarına adblue ikmali yapabilecekler.
  • yakıt katkısıyla uzaktan yakından akraba olmayan, sadece egzostan zararlı gaz salınımını azaltan sistemin katkısı.
    sanılanın aksine sadece kamyon, tır gibi büyük araçlarda değil, arkasında bluemotion, bluetech gibi yazılan otomobillerde de kullanılmaktadır. binek araçlarda ortalama tüketim 0,7-1litre/1000 km civarında gezer. yani adblue deposunu doldurduğunuzda 10.000-15.000 km sorunusuz kullanırsınız.
    edit: eylül 2021 itibariyle shell/opet gibi istasyonlarda 10 litrelik bidon ortalama 120 liraya satılmaktadır ve bu resmen adam kazıklamaktır.
    adamlar yerin binlerce metre altından petrolü çıkarıyor bir sürü işlemden geçirip benzine dönüştürüyor ve litresi 8 lira iken, su ve amonyak karışımını litresinin 12 liraya satılması adam kazıklamaktan başka bir şey değildir.
    insanlar genelde "yılda bir kez alıyorum, almışken iyisini alayım" mantığıyla alıyorlar.
    tavsiyem, en yakındaki sanayiye gidin parça satan dükkanlarda yarı fiyatına (kapalı bidon) alın. adını hiç duymadığınız bir marka olması sorun değil. kapalı bidon olsun ve ıso 22241 standartlarına uygundur yazsın yeter.
  • dizel egzoz sıvısı (diesel exhaust fluid- def) olarak bilinen üre ve deiyonize su karışımlarının en bilindik ticari marka adıdır. (kâğıt mendillere selpak denmesi gibi)

    çevreye zararlı değildir, ancak aşındırıcı etkisi vardır. damladığı, döküldüğü yüzeyler iyice temizlenmelidir.

    adblue, dizel motorlarda oluşan zararlı azot oksit gazlarının scr katalizörde zararsız hâle getirilmesini sağlar. günümüzde adblue kullanımı, euro 6 standartlarını sağlamak için zorunlu hâle gelmiştir.

    -11 derecenin altında donduğundan, araç içinde ısıtmalı tanklarda saklanır. %4 gibi bir karışım oranı vardır, 100 litre motorin için 4 litre adblue kullanılır.

    eğer adblue tankı boşalırsa, katalizör kısa sürede hasar görür. bu nedenle adblue tamamen bittiğinde, araç sisteme zarar vermemek için motoru durdurur ve bir daha çalışmaz.

    bu nedenle dağ başında yolda kalıp, çekiciyle aracınızı çektirmek durumunda kalmamak için adblue miktarınıza dikkat edin, araç mutlaka sizi önceden uyarıyordur.
  • adblue’yu dibine kadar kullanırsınız. kristalleşir. borudan enjektöre kadar her yer tıkanır. sistem çalışmaz.

    bir şekilde nox sensörünüz (biri partikül filtresi girişini, diğeri çıkışını ölçer) arızalanır, sistem çalışmaz.

    adblue pompası kaçırır, yetmiyormuş gibi bunun beynine de arıza verir. sistem çalışmaz.

    egzos valfinden başlayarak, herhangi bir egzos sisteminizde problem vardır (turbo borusu yırtılmasından, atıyorum egzos paslanması olmuştur gibi) sistem çalışmaz.

    bu dediklerimin hepsi arabanızda emisyon ışığını yaktırsa da birbirinden ayrı arıza kodları verecektir ve birbirinden ayrı çözüme sahipler. adblue enjektörü veya nox sensörleri değişimi kolay. ancak iş pompa ve modül değişimine gidiyorsa, komple tankla beraber gelen sistemlerde şahane maliyetlerle karşılaşabilirsiniz.

    euro 6.2 ve euro 6.3 ile beraber avrupa piyasası dizel otomobillerde zorunlu oldu. öncesinde nadiren bazı 1.6 dizel, 1.9 dizel ve 2.0 dizellerde bulunurdu (aynı markanın aynı modelinin 2018’i adblue’suz iken 2020’si adblue’lu olabiliyor).

    çıkacak maliyetlerden korkan, arabasına sanayi kafasıyla yazılım yüklettirmeyi sevmeyen biri ikinci el otomobil alacaksa bu sisteme dikkat etsin. arabanın garantisi varsa dert değil ama garanti bittiyse çok feci üzer.

    iyisi mi? şehir içinde dur kalk yapıyorsanız, sürekli kısa yolda gidiyorsanız eğer zaten dizel euro 6 motor almayın. tüm egzos temizleme sistemleri çevreyi temiz tutmak pahasına aracınıza zarar veriyor. egzos valfi kurumlanmasından, adblue’ya kadar uğraşır durursunuz.

    bu arada yakıt katkı maddesi kullanan motorlar da var (peugeot dv6’lar gibi). bunlar eolys isimli özel sıvıyı yakıt tankına pompalıyor ve oradan da beraber yanma odasına gidiyorlar. hem adblue, hem eolys beraber kullanan araçlar da var.

    ne demiştim? bence benzinli alın.
  • ankara abc peugeot servisinde, araca eklemek için 10 litresine 40 tl+97 tl adblue isçiliği adı altında para istenen zamazingo. işcilik dedikleride kapagini acip siviyi bosaltmak yani farkli bisey gelmesin akliniza.
  • ibreye baktığımda mazot alacağım istasyona kadar gider dedim. istasyona geldim çocuk dedi abi adblue bitti. la havle. mazotu doldurdum. ustayi aradım. dedim adblue yok. sonraki istasyona kadar yetmez. bomba geliyor. abi işe dedi:))) nasıl la dedim. abi o zaten üre dedi. aile bakani gibi bir kerecikten bir şey olmaz dedi iyi mi? az da su koy seni idare eder dedi. yapacak bir şey yok dedik. önce ben sonra pompaci depoyu doldurup üzerine az biraz su, icindeki az bir miktar ile işimizi gördü. yetti. şimdi bir cihaz taktırdım 1500tl ye 7 ay olacak iptal ettirdim de kurtuldum. yaklaşık 2000km de 55 litre tüketimim vardı, artık yok.
  • türk şoför camiasımda edbül diye bilinen şey.
  • egzoz borusunda amonyak'a(nh3) dönüşen sulu bir üre çözeltisi.
  • güzel türkiyemde tabi ki emisyon falan kimsenin sikinde olmadığı için bir çok otobüs ve kamyonlarda bu sistem iptal edilip bu kullanmaya lüzum bile görmedikleri ürün. aslında çok da ucuz.
hesabın var mı? giriş yap