• melissa ferlaak adlı bir vokalisti olan grup.
  • pek çok konserde lacuna coil'in alt grubu olarak çıkan, senfonik metale elektronik birşeyler katan garip grup.
  • deneysel bişeyler yapmaya çalışan değişik bi grup
  • persli bir melegin adini kullanan grup. "shining one" anlamina gelir.
  • "aesma daeva" 1996'da "john prassas" tarafından kuruldu. diğer grupların sanki bir hastalık reçetesi gibi kullandıkları basmakalıp bass, gitar ve bateri ritm ve melodilerinden sıkılmış olan "prassas" yeni arayışlar içine girdi, ve müziğin soyutluğuna yöneldi. "skinny puppy" gibi elektronik öğeleri sıradışı kullanan "industrial" gruplarla da yakından ilgilenen "prassas" bu tarz müzikten ilham aldı ve kendi müziğini adeta metamorfoza soktu. bütün vurgusunu bu senteze odakladı. "aesma daeva" projesi "prassas"ın "n. copernicus" ile tanışmasından sonra bir kademe daha atladı. synthesizerlarla, scannerlarla ve daha farklı elektronik müzik aletleriyle farklı konfigürasyonlar yapıp müziklerini daha öteye, 21. yüzyıla nasıl taşıyacaklarını tasarladılar.

    kısa bir zaman sonra "n. copernicus" un 2 adet şarkı kaydetme teklifi geldi. ilk şarkı olan "darkness" "diva x machina" adlı uluslararası bir compilation (derleme) albümde ilk şarkı olarak yer aldı. bu sunumun ardından 2. şarkıları olan "stay" alman şirket "cccession records" un (1) dikkatini çekti ve stüdyo çalışmalarıyla beraber, "rebecca cords"un vokaliyle ilk albüm "here lies one whose name was written in water" piyasaya sürüldü.

    ekim 1999'da "prassas" yeni albüm için lirikleri yazmaya ve düzenlemeye başladı. evrim sürecini bu albümde de devam ettiren "prassas" artık sadece syhthesizer değil, bunun yanı sıra, keman, trompet, flüt ve türkçesini bile bilmediğim birkaç enstrüman daha kullanmaya başladı, ve kesinlikle geleneksel olarak kabul edilemeyecek, sıradışı "the eros of frigid beauty"i 2002 yılında bizlere sundular.

    2003 yılında ise kendilerini tam anlamıyla dünya industrial/gothic sahnesine koyan "the new athens ethos" albümleri yayınlandı. bu albümde gruba "melissa ferklaak"ın katılımıyla vokaller daha ön plana çıktı.

    aesma daeva kesinlikle daha önce bu melodiyi duydum, ya da şu gruba ne kadar benziyor diyebileceğiniz bir grup değil. industrial/gothic ve darkwave tarzı müzik icra ediyor. bütün albümlerinin dinlenebilirliği 8.5/10

    bass: eden taylor
    drums: tim klatt
    vocals: melissa ferlaak
    guitar: earl root
    violin: theresea hanley
    guitar: john prassas

    kaynak: www.kentim.net forumları
  • 2 ay kadar önce gitaristi john prassas ile röportaj yaptığım güzide grup
    (bkz: http://www.bira.gen.tr/bira.asp?id=18153)
  • 2005 - ex libris (ep)
    2007 - dawn of the new athens
    2008 - the thalassa mixes (ep)

    ile devam eder diskografileri.
  • nispeten uzun bir süre sonra yeniden biraz dinleyeyim dedim de bugün... ilk albümleri* hala en iyisi. elektronik, darkwave, senfonik metal'in benzerine pek rastlamamış olduğum çok güzel bir sentezi, gerçi öyle engin bir müzik yelpazesine pek sahip de değilim. vokali de diğer albümlerin daha bilindik isimlerinden (melissa ferlaak, lori lewis) daha başarılıydı bence, hatta zamanında izini sürmek istesem de kendisini hiçbir yerde başka bir oluşumun bir parçası olarak görememiştim (bkz: rebecca cords).

    fikir edinmek için downvain, introit ii gibi parçalar incelenebilinir, cords'un güzel sesi ise en çok sanctus'taki şiir okumasında öne çıkıyor.

    bir zamanlar en beğendiğim gruplardan biri olan aesma daeva'nın beni en çok üzen yönü ise sonraki albümlerde ilk albümün sentezinden gitgide uzaklaşıp nispeten alelade bir senfonik metal grubuna dönüşmeleriydi sanırım. bunda hem john prassas'ın kendi vizyonunun hem de albümdeki elektronik düzenlemelerden sorumlu olan nick copernicus kod adlı elemanın daha sonraları grupla alakasının kesilmesinin rolü olduğu söylenebilir. ha, diğer albümleri de kötü müdür, tabii ki değildir, hepsi gayet dinlenebilir (ki the eros of frigid beauty'de elektronik unsurlar yine var sanırım biraz) ama gerçek anlamda özgün bir müzik yaparak ortaya çıkmış bir grubun evriminin bu şekilde gerçekleşmesi insana keşke dedirtiyor. hani burada dj shadow'un the outsider'ından sonraki "abi naptın sen ya" benzeri bir şaşkınlık da yok, çünkü prassas kendine bu yolu çizmiş, yapacak bir şey kalmıyor.
  • 1996 yılında minnesota' da kurulmuş senfonik metal grubu. diskografileri şöyledir:

    here lies one whose name was written in water full-length 1999
    the eros of frigid beauty full-length 2002
    the new athens ethos full-length 2003
    ex libris ep 2005
    dawn of the new athens full-length 2007
    the thalassa mixes ep 2008

    bu grubu bu kadar özel kılan şey ise özellikle ''here lies one whose name was written in water'' isimli ilk albümleridir. türün meraklıları yani senfonik metal seven ve aynı zamanda içinde deneysel bir yapı arayan dinleyiciler için dinledikçe bağımlılık yaratan bir özelliği var bu albümün.

    2000' li yıllar her ne kadar r&b ve türevi bir sürü çöpün zirve yaptığı, müzikalitenin yerlerde süründüğü yıllar olarak anılacak olsa da; kaliteli müzik yapan grupları da kısmen bünyesinde barındırıyordu. link
hesabın var mı? giriş yap