• akademik bakış dergisinin kısaltılmış ismidir.
  • 1962'de ihsan urasın kurduğu yayınevi. polis romanları serisi adı altında polisiye roman çevirileri yayımlayarak yayım hayatını sürdürdü. romanlarının son sayfalarında garip dedektif bilmeceleri bulunur. kapak tasarımları ilginç ve renklidir. kedi başı şeklinde bir logoya sahiptir.

    edit link: http://tinyurl.com/k3yqwp5
  • vaktiyle ankara'da bu adı taşıyan bir kitabevi varmış. yakup almelek'in babası, muhasebeci olarak uzun yıllar boyunca bu kitabevinde çalışmış. almelek, "dostlarım anılar"da, "varlık vergisi" yazısında şöyle anlatıyor:

    "biz bu badireyi şöyle atlattık. babam, akba adında bir kitabevinde muhasebeci olarak çalışıyordu. komisyon, hiçbir veriye dayanmadan, [vergi için] acayip denebilecek bir miktarı uygun görünce, babamın patronu, 'ne yapıyorsunuz' diye sormuş, 'bu parayı ödemesine olanak yok, bizden ne kadar ücret aldığı belli.' vergi miktarını bunun üzerine normale düşürmüşler. babam, konu her açıldığında tekrarlardı, 'eğer akba yerine azınlıklara mensup bir firmada çalışsaydım, ben de aşkale yolcusuydum.'

    akba, müslüman iki ortağın kurmuş oldukları ve o zaman ankara'daki en büyük kitabevi idi."*

    ilk entry'de de belirtilen, istanbul'da yayım yapmış akba yayınları'nın bu kitabevi ile herhangi bir bağı var mı bilmiyorum, esinlenme ya da isim benzerliği olabilir belki.
hesabın var mı? giriş yap