• yerel seçimler yaklaşırken bütün siyasi partiler açıldıkça açılıyorlar, bu da onun bir ayağı.

    nazım hikmet'in türk vatandaşlığına geri alınmasını takiben mezarının türkiye'ye getirilebileceği açıklaması, sonrasında da bugünlerde ahmet kaya'nın mezarının türkiye'ye taşınabileceği söylentileriyle devam eden bir açılım var ortada. bundan sonraki adımda da yılmaz güney'in mezarının getirilebileceğini söyleyebilirler mesela. o da serinin devamı olur, konsepte uyuyor.

    şüphesiz yerel seçimlerden önce chp'den bıkmış sol ve liberal seçmeni, dahası ahmet kaya'yla kürt seçmeni tavlamak için yapıldığı bellidir. diğer bütün açılımlar gibi bu açılımın da samimiyeti kuşkuludur.
  • nazım hikmet ve ahmet kaya'nın mezarlarının yurt dışında olmasına akp sebep olmadığı ve arkalarından her surette atıp tutmadığı için adının "açılım" olmaması gereken, bu yüzden çarşafa karşı olanların çarşaf, kur'an kursuna karşı olanların kur'an kursu açılımlarıyla aynı çerçevede değerlendirilmemesi gereken harekettir. seçim hamlesi midir, seçimden sonra belli olacaktır.
  • bal gibi de açılım olarak değerlendirilir. seçim hamlesi olduğu da gün gibi ortada, zaten akp destekçisi medyada haberlerin veriliş şeklini incelerseniz -örneğin atv- kısa sürede anlarsınız. dahası 6 yıldır akp hükümetinin aklına gelmeyen şimdi mi geldi?

    siyasi anlamda "açılım" dediğimiz şey bir siyasi partinin bugüne kadar mesafeli durduğu bir görüşe yakınlaşması değil midir? nazım hikmet'in politik görüşü, ya da ahmet kaya'nın kürt sorunu ile ilgili görüşeriyle akp'nin görüşleri birbirini tutuyor mu, yoksa taban tabana zıt mı? çok iyi biliyoruz ki bu iki insan da şu an yaşıyor olsaydılar sadece hükümeti kastetmeden söylüyorum, iktidarla ve sistemle kavgalı olacaktılar.

    hal böyleyken bunun bir açılım olmadığını dile getirmek biraz absürt olur. akp, olabildiğince uzak durduğu bir siyasi düşüncenin (genel başkanı sürekli olarak söylediği "bu komünistlerin taktiğidir." gibi sözler bunun kanıtıdır) iki insanını kullanarak özgürlükçü seçmene hitap etmeye çalışmıştır. bir konuda açılım yapmak için ille de o konunun sonuçlarına sebep olmak ya da arkasından atıp tutmak gerekmez. örnekse chp de hiçbir zaman kur'an kursları kapansın dememiştir, ülkede kur'an kursları azsa (yok öyle bir şey) bunun sebebi chp değildir, veya akp alevilerden nefret ediyoruz dememiştir. ama parti politikaları ve mensuplarının davranışlarıyla ne kadar yakın veya uzak durduğu rahatlıkla anlaşılabilir.

    konu bundan ibarettir. akp mesafeli durduğu bir düşünceye yaklaşmak için bu yolu seçmiştir.
  • herkesi birşeyler üzerinden siyaset yapmakla suçlayan - en son yolsuzluk iddialarını söyleyip, bunların üzerinden siyaset yapmayın demişti örneğin bu partinin genel başkanı- partinin ölüler üzerinden siyaset yapmasıdır.

    ayrıca (bkz: x üzerinden siyaset yapmakla suçlamak)
hesabın var mı? giriş yap