• alman üniversiteleri, türkiyede olup, yurt disinda okumaya heves etmislere, özellikle okumak istedikleri bölüm iktisat veya bilim ile alakali ise tavsiye edilmemesi gereken üniversitelerdir. veya tavsiye edilmemeli demiyeyim ama, gitmek isteyenler uyarilmalidir.

    almanyadaki üniversitelerin cogu köklü, seviye olarak bir siralama yapilabilse bile aralarinda mesela türkiyedeki bir ucurumdan bahsedilemeyecek kadar hepsi de bir seviyeyi tutturmus, belli bir standardin üstündeki üniversitelerdir. bu üniversitelerin orta hallisinden mezun olmak, türkiyede iyi bir üniversiteden mezun olmakla asagi yukari ayni seviyede muamele görecektir. ama diyelim ki yabanci diliniz ve yurt disinda okuma olanaginiz var; o halde almanya yerine öncelikle elinizde baska hangi secenekler var onlari arastiriniz efendim. cünkü,

    1-alman üniversite sistemi, bati dünyasinin cok gerisinde kalmistir; cok hantal, yavas, alman ekolüne uygun olarak bürokratiktir. cok uzun sürer. almanyanin en sasaali iktisat egitimini veren mannheim üniversitesi, zorluk acisindan ögrencilerinin kicindan hortumla kan ceker seneler boyunca. buna karsilik uluslararasi sükseye bakildiginda, mannheim'dan mezun olunca issiz kalan insanlar vardir; benzer zorlukta dünya capinda isim yapmis okullardan mezun olanlar ise is bulmakta bir zorluk cekmemektedirler. özellikle amerikan üniversitelerinde ögrenim almanyadakinden cok kisa sürmektedir; dünya genelinde de böyledir. normalde cikipta calisiyor olmaniz gereken yaslarda almanyada hala okulda sürünürsünüz; üstelik hic sinifta kalmasaniz bile.

    2-simdi verilen ögretim üstün düzeyde olsa, yillarca okulda "sürünmek" o kadar kötü bir sey degil; bilakis ögrenim güzel oldugu müddetce okulun uzun sürmesi daha bile isine gelir insanin. öte yandan alman okullari bütün o köklülügüne ragmen, gelenegini fena halde kaybetmistir, ikinci dünya savasi sonrasinda. bütün o degerli bilimadamlari, yeni nesilleri ve yeni bilimadamlarini yetistiren insanlar, naziler yüzünden ülkeden kacmis, baska ülkelere siginip oralarda yasamis, ögretmislerdir. (bizde de mesela bu nazi teröründen kacan bilimadamlarinin elinde büyümüs akademik bir kusak söz konusudur). nazizm ile almanya'da en büyük darbelerden birini de böylelikle üniversiteler almistir. yani "bizim okulumuz otuzbin senelik, köklü gecmisimizle gururluyuz" safsatalarina dikkat etmek lazim; cogu alman üniversitesinin sohreti (var mi böyle bir sohret?) ikinci dünya savasi öncesi isminin ve gecmisinin kaymagini yemektedir, ama üniversiteler eski üniversiteler degildir. (şimdi editleyerek bu ikinci maddede söylenenlerden tıp okullarını müstesna tutuyorum: nazizm döneminde zarar görmemiş, bilakis daha da ilerleme kaydetmiştir almanyadaki tıp okulları)
  • "alman üniversitelerinin eğitimi birçok avrupa milletlerininkinin bittiği yerde başlar."

    mme de stael, almanya'ya dair i.

    bkz. #13363312
  • genel olarak 3'e ayrilirlar

    1.universität: teori agirlikli, akademisyen, bilim adami yetistirme amaclidirlar.
    2.fachhochschule:(yeni adi hochschule) pratik agirlikli universiteler. laboratuarlari, deneyleri boldur. turkce tercumesi: meslek yuksek okuludur, lakin turkiyedeki "meslek yuksek okulu" ile alakasi yoktur. seviye olarak bildigin turkiye'deki universitedir.
    3.duale hochschule: somestirin yarisinda universite derslerine katilinir, sinavlarina girilir; diger yarisinda ise anlasilan sirkette calisilir, tecrube artirilir ve para kazanilir.

    "alman muhendisleri harikadir, sahanedir, aslandir, kaplandir, ucar, kacar, kovalar..." cumlelerine kanip "alman muhendisi" olmaya karar veren, underground icin bu kurumlara gelmek isteyen klasik turk ogrencilerim bu sevdadan hemen vaz gecmeleri gereken iskencehanelerdir.
    (bkz: tembellik başa bela)

    bachelor bitirme ortalamasi 12 somestirdir. 20. somestirde olup, bitirememis olanlari da az degildir.
    basladiginiz universiteyi bitirme ihtimaliniz neredeyse hic yok gibidir. universitesine gore herhangi bir sinavdan en fazla 2 veya 3 kere kalma hakkiniz vardir. ayni sinavdan 2 kere kalirsaniz universiteden atilirsiniz. kendinize sizi kabul edecek yeni bir universite aramak zorunda kalirsiniz. bazi universiteler sizi atildiginiz bolume kabul etmez; bazi universiteler, atildiginiz derse bakar, ayni dersin oldugu bolumlere kabul etmez.
    vize olayi yoktur, direk final. bir yonden iyidir aslinda; fazla iskence cektirmez adama: sinava bir kere girersin, olursa olur, olmazsa ceker gidersin.
    somestir basi 5 ile 7 arasi ders vardir.
    bir dersi gecmek icin 3 ay calisan insanlar vardir.
    ingilizce okuma olanagi azdir.
    cok ucuzdurlar: bedava gibi birsey. somestir ucretleri 250 ile 700 euro arasi degisir.

    butun bu sartlara ragmen ingilizce olmak sartiyla master icin en ideal kurumlardir.

    bunlarin elit ilan edilenleri de vardir.

    2005 yilinda 3 tane ilan edildi:
    1. ludwig-maximilians-universität münchen
    2. technische universität münchen
    3. universität karlsruhe (karlsruher ınstitut für technologie-kit)

    bazi universitler agladi 2007'de 9'a cikarildi:
    1. albert-ludwigs-universität freiburg
    2. ruprecht-karls-universität heidelberg
    3. ludwig-maximilians-universität münchen
    4. technische universität münchen
    5. freie universität berlin
    6. georg-august-universität göttingen
    7. rwth aachen
    8. universität konstanz
    9. karlsruher ınstitut für technologie(kit)
  • bence türkiyedekinden kat be kat iyiler. sonuçta almanlar dünyanın en çok bilim adamı ve filozofunu yetiştiren millet.

    almanyada yüksek lisans öğrenimi bir çok ülkeye göre çok daha caziptir. son yıllarda yüksek lisans düşünen öğrencilerin en sık hesap ettikleri etkenlerden birisi ; yurtdışında öğrenim için masraflarım ne kadar olacak sorusudur. birçok öğrencinin isteği ; yurtdışında eğitim görürken hem öğrenim görüp, hem de bir yandan da çalışmaktır.

    öğrenciler genellikle yurtdışında öğrenimlerini sürdürürken part-time olarak çalışmak isterler. almanyada yüksek lisans öğrenimi görürken hem okuyup hem de çalışabilirsiniz. bunun için almanyada öğrenci olduğunuz süre içerisinde almanya hükümetinden haftalık 20 saat öğrenci çalışma izni alabilirsiniz. almanya’da öğrenci iken vizenizi uzatmak istediğiniz dönemlerde bu çalışma izniniz de aynı zamanda yenilenecektir.

    almanyada yüksek lisans yaparken bir yandan , temel ihtiyaçlarınızı ve giderlerinizi karşılayacak kadar kazanmak isteyebilirsiniz. öğrenci çalışma izni hakkı almanya’da lisans, yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilere resmi olarak verilmektedir.

    öte yandan, her ülkede olduğu gibi almanya’da yüksek lisans yapanlar da öğrenimlerini sürdürürken çalışmaya ihtiyaç duyuyorlar. yüksek lisans yaparken çalışmak için yarı zamanlı personel arayan şirketlere siz de müracaat edebilirsiniz. böylelikle yüksek lisans öğrencileri çalışma izni ile, çeşitli şirketlerde çalışarak kendi giderlerini karşılayabilmektedirler.

    bkz: kaynak
  • sahip oldugunuz diplomasj turkiyede devlet dairelerinde gecmeyen universiteler.

    almanyada bir devlet universitesinden mezun muhendis kardeşim, turkiyenin en buyuk ozel sektor sirketinde mühendis ilanina basvuru yapti. tabi yabanci dilleri filan gorunce havada kaptilar. ancak sonra denklik sarti yuzunden elendik.

    denklik istediler. muhendislik bolumlerinde de direkt denklik kalkmis. ankarada tum universite hayatindan sinava girmen lazim denklik almak icin. buda elbette imkansiza yakin.

    velhasıl almanyada muhendislik okuyupta turkiyede saglam sirketlerde is bulurum diye hemen düşünmeyin. elbette ozel sektor istemeye bilir denklik (muhtemelen istemez ) ancak devlet ile baglantisi olan sirketler de denklik sart.

    mesela nasada calisan bir prof hocamiz turkiyeye donup tubitakta gorev almak istemis. adamdan denklik istemisler. kendi blogunda yazip durumla dalga geviyordu.
hesabın var mı? giriş yap