• msi gaming x 8g versiyonunu almak istediğim f/p kartı. ciddi anlamda daha iyisini henüz gormedim.

    gtx 1060 ile çok kıyasladım ancak gtx 1060, buna oranla pek gelecek vaat etmiyor gibi geldi. bir de 192-bit sorunu var. tabii ki bit üzerinden yargılamamak gerek 1060'ında performansı çok iyi.

    ama bi rx 480 olamadı gozumde.
  • sapphire nitro+ 8gb versiyonunu severek kullandığım, herkese de tavsiye ettiğim kart.

    gtx 1060 ile karşılaştırılmasını uzun süre takip ettim. referans kartlar arasında %8 gibi bir fark var, piyasadaki oyunların çoğu nvidia yandaşı oldukları için 1060'ta bazı avantajlara sahiptiler. sapphire'in hazırladığı nitro+ modeli yaklaşık %13 daha hızlı geliyor, dolayısıyla bu farkı kapatıp (üstelik hala fiyatta daha ucuz olarak) gtx 1060'ları geçiyor. bunların dışında;

    -aynı segmentte rakibi olan gtx 1060 en fazla 6 gb olarak geliyor. gta v'te en yüksek çözünürlükte bütün ayarları "ultra" olarak seçerseniz 7 gb'tan fazla bellek talep ediyor. rx 480, 8gb belleği ile bunu kolayca karşılıyor. benzeri bir durumu batman arkham knight'ta da gözlemleyebilirsiniz.

    -yine gtx 1060'ın sli desteği yok. ilerleyen zamanlarda daha yüksek güç talep ederseniz tek seçeneğiniz onu satıp yeni kart almak. rx 480'de ise, yanına bir rx 480 daha koyabilirsiniz.

    -sapphire modeli 0 db isimli bir ayar ile geliyor. üzerinde pasif soğumayı arttıran bir plaka var, onun sayesinde kart 62 dereceden daha soğuksa fanlar tamamen duruyor ve kart sadece 9w güç tüketiyor. tamamen sessiz çalışması da cabası.

    -3 aydır kullanıyorum, 4 defa sürücü güncellemesi geldi. the witcher 3 gibi, nvidia destekli oyunlarda gözle görülür bir kalite artışı oldu.

    -kartın güç tüketimi 165w civarı. 120w referans değeri olan gtx 1060'tan daha yüksek ancak ısınmayı veya elektrik faturanızı arttıracak cinsten değil.

    -amd, görüntü teknolojilerinde hali hazırda olanı geliştirmeyi ve özellikle açık kaynağa destek vermeyi tercih ediyor. amerika'yı yeniden keşfetmiyor, veya daha açık konuşmak gerekirse amerika'nın patentini almaya çalışmıyor. örneğin, freesync adlı ve tamamen herkese açık, ücretsiz bir teknolojiyle ekran yırtılmasının önüne geçip 144 hz'te akıcı görüntü verebilirken nvidia bunu g-sync adını verdiği (muhtemelen temelini açık kaynaklı freesync'ten çaldığı ama kodları paylaşılmadığı için hiç öğrenemeyeceğimiz), satın alınacak ekranda 100 dolar'a yakın ücreti olan bir çipe gereksinim duyan bir teknolojiyle yapıyor. yani nvidia kartlar, rakibi karşısında zaten pahalı olmalarının yanısıra, onların teknolojilerini destekleyen ekranlar da bir o kadar pahalılar.

    -nvidia'nın gameworks adını verdiği bir dizi teknolojisi var. amd rakibine karşı daha az güç tüketen, özünde daha güçsüz kartlar yapmasının altında yatan sebep de bu. şöyle izah edeyim; bu teknolojilerden birisi hairworks. eğer oyun yapımcısı bu teknolojiyi kullanmaya karar verirse (ya da nvidia tarafından teşvik edilirse) kıl,tüy, yün, saç, kürk gibi bütün örüntülü (kendini tekrar eden ve sayıca çok fazla olan) grafikleri, kartın üzerinde bulunan ve sadece bu işe ayrılmış özel bir modül üstleniyor (bu modül, kartın ana işlemcisinden de bir miktar yardım alıyor tabi ki).

    amd'de ise durum şöyle; çoklu değişken ve çok güçlü bir işlemci birimi var. hangi teknolojiyle kendisine hangi tip grafiği çizmesini söylerseniz, var gücüyle onu çiziyor. net. çizim tekniğini yazılımla belirtiyorsunuz. dolayısıyla, yazılımı hazırlayan istediği tekniği ve teknolojiyi hazırlamakta özgür. nvidia'nın kendisinine patentlediği teknolojiler hariç, bütün hepsiyle %100 uyumlu bir şekilde çalışıyor amd kartlar. aynı şekilde, mevcut amd sürücünün verimli bir şekilde çalıştırmadığı bir görüntü üretme tekniğinin geliştirilmesi halinde, yazılımı hazırlayan ekip kolaylıkla amd'nin sürücüne gerekli eklemeleri yapıp kartın yine en iyi performansı almasını sağlayabiliyor. bu kadar esnek ve açık yani. yeter ki yazılımı hazırlayan bu sonsuz seçenekleri düzgün kullanmak istesin.

    bunun başlıca sebebinin de amd'nin her yerde olması. android telefonların %99'unda bulunan adreno grafik kartları, playstation ve xbox'larda bulunan kartlar da amd'nin ürünleri hep. dolayısıyla sınırsız bir yazılım uyumu söz konusu..

    bunun da şöyle bir avantajı var; sürücü yazılımı, kartı yeni teknolojilere adapte edebildiği sürece, bu kart gücü yetersiz gelene kadar güncel kalacak. nvidia ise, donanımsal olarak o anki teknolojisine uygun ürettiği fiziksel bir modülü cihazına koymuş durumda ve yazılımla bunu bir yere kadar ilerletebilir. tamamen farklı bir şekilde çalışan yeni bir yazılım üretmesi halinde, bundan tam verim alabilmek için yepyeni bir kart üretip onu piyasaya sürmek zorunda kalacaktır. bu da şu demek; mevcut bir kart, daha kas gücü güncel oyunlara yeter olduğu halde üretim teknolojisi eski kaldığı için kısa süre içinde ilgi odağı yeni kartlara kayacak (kaymak zorunda kalacak) demektir.

    üstelik, başta physx olmak üzere, nvidia'nın piyasada bulunan oyun teknolojilerine "alternatif" olarak ürettiği (ama her fırsatta en iyi olduğunu iddia ettiği) bütün teknolojilerin ufak tefek bazı sorunları var. mesela, batman serisinin tamamında nvidia'ya özel fizik motoru kullanıldı ve "düşük", "orta", "yüksek" şeklinde 3 farklı fizik düzeyi yanımlandı. yapılan reklamlarda havada uçuşan kağıtlar, kopan tuvalet kağıdı parçacıkları şov yaptılar. ancak bu fizik motoru oyunların fps limitlerini kitledi, üstelik en son çıkan oyunun (2015 sonu) çıktığı gün piyasadan çekilip 3 ay boyunca tedavi görmesine sebep oldu. nispeten düzgün çalışan en güncel halinde bile ekran kartının gücünü yarıya yakın düşürebiliyorlar. halbuki bahsettiğimiz fizik efektlerinin bazıları 2002 yılında çıkan gta 3 oyununda bile herkese açık teknik ve teknolojiler ile zaten yapılabiliyorlardı.

    sizi bilmem ama ben 1300 tl verip, 2 sene sonra gtx 1160 almak zorunda kalmak istemem. amd, directx 11'e sürücülerini adapte ederken çok sorun yaşadı, hala da yaşıyor. buna rağmen eski sayılabilecek kartlarının bile performansını arttıracak sürücüler yayınlıyor her ay. bir çok müşterim çok uygun fiyatlara rx 460 alıp 1080p oyunun keyfini çıkarıyorlar. daha fazlasını ve hatta 4k desteğini de isteyen oyuncular da rx 480'le hem mutlular hem de önümüzdeki 3-4 seneye daha güvenle bakarak konsolcu rahatlığı yaşıyorlar.
  • 1080p oyun oynamak için biçilmiş kaftan.yardırırsınız.
  • lanet olası anakart yüzünden tam perfonman alamadığım kart..
  • yerini amd radeon rx580 e bırakan kart. yalnız dolar yüzünden geçen yıl bin lira bandında gelen rx480 yerine 1400 lira civarından giriş yaptı. rx 570 ler ise bin lira civarında.
  • yaz yaklaşırken güzel bir f/p ürünü olsa da amd sanırım rx 400 serisinin fişini çekmek istiyor
  • ethereum madencilerinin aşırı talebi sonucu fiyatları tavan yapmış hatta gtx 1070 ekran kartını geçmiştir, tüm dünyada karaborsaya düşmüştür.
    istanbul piyasasında 2000 tl ye zor bulunabilmektedir.
  • tanesi 1000 tl'ye 2 adet msi marka rx 480'i iyi zamanda almışım. şu anda hiç bir mağazada rx 480 bulunmuyor. bir üst versiyonu rx 580 de 2500 tl'nin üzerinde satılıyor. madencilik olayı bu kartın fiyatını gtx 1080 fiyatına kadar çekti şaka gibi.
  • 6-7 aydır msi'ın gaming x 8 gb olan modelini kullanıyorum. bu zamana kadar hiçbir sıkıntı yaşamadım. zamanında iyi fiyata almışım şimdi ikinci el fiyatı bile 1800den başlıyor. bu madenciler canına kıydı cihazın. aslında ben de fiyatı iyiyken elden çıkartmak istiyorum, çünkü kartın önceliği artık oyun değil madencilik. e ben de anlamam etmem o işlerden. hayır ne bokuma yaradığını anlamıyorum ki bi türlü. neyse işte satasım var da ölücüler çöker diye korkuyorum.
  • yaklaşık 3 senelik kullanımın ardından yavaş yavaş alarm vermeye başlayan ekran kartım.
hesabın var mı? giriş yap