• 6183 sayili kanun. alacaklisi devlet olan alacaklarin tahsilini duzenleyen zalim bir yasadir. bankalar kanununda yapilan bir degisiklikle, tmsf'nin el konulan bankalarin musterilerden alacaklarini bu kanuna gore tahsil etmesine imkan saglanmistir. boylece, misal etibanka kredi borcu olan kisiler hakkında yurtdisina cikis yasagi koymak imkani ortaya cikmistir.
  • kamu (amme) alacaklarının (vergi ve bu tahsili için bu kanuna gönderme yapılan alacaklar) tahsili için, -devlet adına tahsil yetkisi verilmiş- idareye (saymanlıklar, mal müdürlükleri ve vergi idaresi başkanlığı'na bağlı müdürlükler), genel adli hukuka göre düzenlenmiş icra daireleri'ne müraccat etmeden, re'sen hareketle, her türlü idari ve icrai tedbirleri alma yerkisini veren idari usul kanun'dur.
    *
    her türlü idari işlemin "kanuni"liği gereği, böyle bir idari yaptırımla karşılaşmış kişi ve kurumlar, kendilerine karşı yapılan işlemin haksız ve/veya hukuka uygun olmadığını düşündükleri taktirde, yine bu kanunda belirtilen süreler içinde idari yargı (vergi ve idare mahkemeleri ile bölge idare mahkemeleri ve danıştay'a) yerlerine başvurarak; idari işlemin -gerektiğinde- yürütülmesinin durdurulmasını ve iptalini talep edebilirler.
  • gazi üniversitesi maliye bölümünde kamu alacaklarını takip ve tahsil hukuku adıyla ders olarak okutulan kanun. binnur çelik'in aynı adlı bir de kitabı vardır, ders kitabından ziyade akıcı bir roman uslübuyla yazılmış, uygulamalı örneklerle şendirilmiştir ki kendisinin ellerinden öpmek lazım gelir.
  • genel kanun niteliğinde olup uyuşmazlıkların çözümü adli yargının görev alanına girmektedir.
  • çok temel bir kanundur türk devlet mekanizmasının işleyişinde. sorunlu durumlar döner dolaşır bu kanuna gelir.
  • normalde devletin vergi alacağında söz konusu olan zamanaşımı esasında bir hak düşürücü süredir. zamanışımının hak düşürücü süreden farkı ise zamanaşımında bir eksik borç oluşması ve borçlunun isterse borcunu ödeyebilmesidir. amne alacakları kanunu ile devlet buna bir istisna getirmiş, amme alacağının ne kadar mühim birşey olduğunu bize bir kez daha öğretmiştir. ne mutludur mükellef olana.
  • kan kardeşi 213 sayılı vergi usul kanunu iken pek sevmediği üvey kardeşi 2004 sayılı icra ve iflas kanunudur.
  • kanunun şümulü
    madde 1

    “devlete, vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, resim, harç, ceza tahkik ve takiplerine ait muhakeme masrafı, vergi cezası, para cezası gibi asli, gecikme zammı, faiz gibi fer'i amme alacakları ve aynı idarelerin akitten, haksız fiil ve haksız iktisaptan doğanlar dışında kalan ve amme hizmetleri tatbikatından mütevellit olan diğer alacakları ile; bunların takip masrafları hakkında bu kanun hükümleri tatbik olunur.

    türk ceza kanununun para cezalarının tahsil şekli ve hapse tahvili hakkındaki hükümleri mahfuzdur.”

    şeklinde başlayan, haberiniz olsun da ona göre yani şümulü içeren 6183 sayılı kanundur. can yakar, affediciliği de vardır. eğer masumsan.
  • söylemesi müthiş zevkli, genel nitelikli kanun.
  • kanun kapsamındaki faizleri artırmışlar. nas yok muydu amk? faiz haram değil mi amk?

    --- spoiler ---

    14/11/2023 tarihli ve 32369 sayılı resmi gazete’de yayımlanan 7782 sayılı cumhurbaşkanı kararıyla 6183 sayılı amme alacaklarının tahsil usulü hakkında kanunun 51 inci maddesine göre 21/7/2022 tarihinden itibaren aylık %2,5 olarak uygulanan gecikme zammı oranı 14/11/2023 tarihinden itibaren %3,5 olarak belirlenmiştir.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap