• daha çok enterprise uygulamalarda tercih edilen frameworktür. bu yüzden ufak firmalarda pek denk gelmezsiniz. örneğin linkedin türkiye ilanlarında arama yaparsanız en başta mercedes, siemens gibi firmaların angular developer aradığını ondan sonra da yurtdışı bağlantı firmaları görebilirsiniz.

    enterprise uygulamalarda angular tercih edilme sebebi ise react gibi bir kütüphane değil framework olmasıdır. bu özellikle uzun vadede bazı avantajlar sağlar. en basitinden versiyon güncellemelerde. temel kütüphaneler zaten angular tarafından geliştirilmektedir bu yüzden çoğu temel kütüphane angular ile birlikte güncellenmiş olur. reactta ise temel işler için dahi çok sayıda 3. parti kütüphane kullanılmak zorunda olduğu için bunlar uzun vadede başa bela olabilmektedir. medium'da aşağıdaki gibi basit bir arama yaparsanız hemen hemen tüm makalelerde enterprise uygulamalarda angular'ın tercih ve tavsiye edildiğini görebilirsiniz:

    kaynak

    şahsen yıllardır ekmeğini yiyorum. react gibi popüler olmadığı için bileni de az bu yüzden iş ayağınıza geliyor. şu anda türkiye'de ödeme sistemleri üzerine çalışsam da yurtdışından çok fazla teklif alıyorum. hemen her hafta bir teklif geliyor desem abartmış olmam. yurtdışı teklifleri 4000-6000$ arasında. genelde remote olsa da dün polonya'ya davet edildim. o yüzden aklıma geldi de bir bakayım dedim bu tip bilgiler var mı sözlükte diye ama yokmuş. *
  • bir backend developer olarak kendisine hayran kaldım, spring'de ne varsa karşılığını buldum, mvc'nin hakkı verilmiş. cross cutting concernleri derli toplu yönetebiliyorsun. bir de gördüm ki başlıkta kendisini sadece backendciler sevmiş:)

    henüz yeni yeni başladığımı göz önüne alarak(no judgement) route ile data geçiririrken neden resolver gibi bir şeye ihtiyaç var onu anlamadım. resolverın içinde zaten data servisini çağırıyorsun. bunun yerine land olduğum componentin init'inde kendim de data servisini çağırırım yani. yeşiller için şimdiden teşekkürler.

    edit: kendi kendimi yanıtlamaya geldim. okuduğum kaynakta resolverın misyonu data taşımak gibi belirtilmiş, halbuki adamın misyonu hala guard. yeni aranılan data belki serverdan dönmüyor ve ben buna göre a componentine değil de b componentine navigate edeceğim.
  • oh ya, react'ten sonra ilaç gibi gelmiştir. jsx derdi yok, pure html var, düzen var.
  • aslında çok basit. öğrenme eğrisi yüksek falan diyorlar ama öyle bir eğri yok. kendisinde bir çıta var ve o çıtayı aştığınızda herşey basitleşiyor. ve o çıta çokta yüksek değil.
  • daha ben v1.4.5 kullanırken adamlar önce v2.0 sonra v3.0 atlayıp v4.0 ile yola devam etmiştir.

    yazılımla ilgili son teknolojileri takip etmeye çalıştığım halde yetişemiyorum, yeniliğe karşı ayak direyen kitle acaba ne yapıyor çok merak ediyorum.
  • angular: google ın open source olarak yazılımcılara sunduğu javascript frameworküdür.
    typescript ile yazılır.

    edit: kütüphane, framework olarak değiştirilmiştir.
  • javascript'i sevmeyen birisiyim. yaklaşık yirmi yıldır kullanırım ama hiç sevemedim. son bir yılda svelte, vuejs, react ve angular'ı denedim. react tam olarak javascriptin dağınık, çorba dünyasını benimsemiş. bu açıdan bakarsak aslında dil'e en uygun yapıyı kuran react. vuejs ve svelte amatörler için bile kolay iş çıkaraibliyor. dev projelerde ne olur bilemiyorum, o kadar tecrübem yok. angular, yılların yazılımcısı olarak bunların içerisinde sağlam duran tek framework.

    şimdi çıkıp react framework filan demeyin, çünkü javascript'in kendisi gibi onunda ne olduğu belli değil (bkz: swh) angular typescript ile olayı bence çok iyi kurtarmış. evet biraz fazla döküman, biraz fazla robotok gidiyorsunuz ama bu zaten yazılımda olması gereken, daha da ötesi bir frameworkte olması gereken düzeni sağlıyor. hızlı iş çıkarma konusunda, eğer proje büyükse diğerlerinden çok daha hızlı iş çıkarırsınız. ama küçükse diğerleri ile daha hızlı tamamlanır.

    proje büyüdükçe, işler karmaşık bir hale geldikçe angular sizi çok sağlam bir düzene sokacağı için işler tıkır tıkır işler. konunun uzmanı olmadığım için çalışma performansı konusunda bir şey diyemiyorum. google performans manyağı bir şirket. çıkardığı ürünlerin öğrenme eğrisi dik, araçları çok düzenli ve kısıtlayıcı ama performansları çok iyidir. yine de bunu biraz incelemek gerekiyor.

    öğrenme eğrisi demişken, deneyimim şu şekilde oldu. ilk bir hafta hiçbir şey anlamadım. sürekli ezbere gittim, ama ikinci hafta prensipleri anlayınca uçmaya başladım. başlangıçta çok zor ve korkutucu geliyordu ama sonra bir anda ses hızına ulaştırıyor. react la aynı anda aynı kişiyi başlatsanız bir ayın sonunda react ın prensiplerini çözmüş ama proje çıkarmakta zorlanır urumda olursunuz. çünkü seçmeniz ve denemeniz gereken bir sürü kütüphane, farklı prensipler var. angular zaten taş gibi framework, tıkır tıkır ilerlersiniz.

    google cloud'a ilk geçtiğimde de aynı şeyi yaşamıştım. ne kadar karışık ve saçma bir arayüzleri, prensipleri var derken bir anda her şeyi çözdüm. ve açıkçası benim gibi unutkan birinin bile unutması zor bir mimari kurmuşlar. yani ilk başta soğuk ve öğrenmesi zor geliyor ama girince fena alışıyorsun.

    şöyle düşünüyorum. eğer bir web sitesi yapacaksam vue-svelte. eğer ciddi bir şirkete web sitesi yapacaksam, parası iyi ise react. çünkü artık marka olmuş, oksa vue ile yapılmayacağından değil. ama eğer bir web app yapacaksam kesinlikle angular. sonuçta app lerin karmaşık yapısı, maintenance süresi, çalışma takımı için ilkeler, dökümantasyonu derken react ile filan savrulur gidersiniz.

    hızlı yazdım, daha sonra imlaya bakarım.
  • 7.0.0 versiyonu yayınlanmış hede.
    medium makalesi burada.
    update etmek için araç burada.
  • geleceğin sharepoint'i. kurumsal firmaların içine girdiklerinde çıkamadıkları için seve seve devam etmek zorunda kaldığı router, state vs. ne var ne yoksa içinde gelen full paket ve full stack bir web framework. sharepoint örneğini şundan dolayı verdim, bir şirkette sharepoint kurmuşsanız onun geliştiricisini bulmanız çok zordur, çünkü o kadar dandiktir ki kimse bulaşmak istemez. bulaşanlarda çok yüksek maaşlar isterler ve oluşturduğunuz sistem wordpad gibi çalışır.

    anguları 1.5 sürümden itibaren biraz bulaşmıştım. sonra 2.0 çıktı ve tüm developerların yeniden kod yazmasını istediler, tüm sistem değişti. farkettiğim bir şey var, angular seven ve kullanan developerların %99.999'u .net ekosisteminden gelen backendci arkadaşlar. onlar için bulunmaz bir nimet. angular 2 ve sonrası tamamen typescript olduğu için object oriented programming and mvc yapısından çok kopmadan full stack kod yazmaya devam ediyorlar.

    peki ne kadar performanslıdır:
    bir hot module replacement koymuşlar allah düşmanımın başına vermesin. dosyayı kaydediyorsunuz sayfa refresh oluyor ve yaptığınızı görmeniz yarım saniyeyi bulabiliyor. build alıyorsunuz ne var ne yoksa beraber geldiği için bundle size eşşek kadar büyüyor. angular universal kullanmazsanız ssg olayı yok. siteniz google tarafından siklenmiyor. universal kurmak için de biraz kasmanız gerekiyor. yani bu bakımdan google ve seo düşmanıdır.

    ne kadar sık geliştiriliyor:
    şu twiti şuraya bırakıyorum. bunu gelişme olarak gösteriyorlar. daha da bir sözüm yok.
    https://twitter.com/…lar/status/1613611774678384640

    ne kadar sık kullanılıyor:
    https://npmtrends.com/…e-vs-angular-vs-react-vs-vue

    microsoft servislerine, .net altyapısına vs sahip bir kurumsal firmadaysanız ve ürünününüz public değilse angular istese 10mb bundle yapsın müthiş çözümler sunuyor. kendo angular, angular material gibi kütüphaneler ile harikalar yapabiliyor. burda yaptığı bir dashboardı react tarafında yapmanız ya da kendiniz bu componentları kullanmadan yapmanız çok zaman harcatır. ama bu componentlar beraberinde hayvan gibi bundle ile geldiği için performans sorunları çıkarıyor. kullanmadığınız özellikler de bu kütüphaneler ile beraber geliyor.

    angularcılar için dünya üzerinde angular dışında bir framework yoktur. kimse demiyor mu bu arkadaşlara hacı framework diyorsunuz da neyin frameworkü. mesela angular frontend framework değil full stack bir framework. react ise frontend framework (hatta şu an backend framework olarak de geçiyor nedenini merak ediyorsanız : server components ama bunu react'e vue'a ya biraz bok atmak için onları aşağılamak için kullanıyorlar. "yaaa biliyorsunuz angular react gibi library değil framework". yapmayın abi yapmayın. her toolun artıları eksileri vardır. mesela laravel de framework değil dimi? ama şunların başına php framework, css framework, javascript framework demek akıllarına gelmiyor. mesela tailwind da bi framework değildir, tailwind bir css frameworküdür, css iş çerçevesidir. https://en.wikipedia.org/wiki/tailwind_css

    react bir frontend frameworkütür, angular ise full stack bir frameworktür. react bomboş olarak gelir, router bile react-router kullanırsanız bir şeye benzer. full stack bir framework olsun istiyorsanız next.js kullanırsınız. bir twitch, netflix, facebook, youtube gibi bir public ve binlerce yüzbinlerce ziyaret alacak bir siteniz olursa angular ve react farkını o zaman anlayabiliriniz. o yüzden kapalı ve günde 100 kişinin girdiği bir siteyi neyle yazmış olursanız olun çok bir performans sorunu yaşamazsınız. ama bir startupsanız ve maliyetlerinizi düşünmeniz gerekir. servera ne kadar yük binecek, browser ne kadar şişecek, google lighthouse siteme kaç puan verecek gibi takıntılarınız olur. bunun içindir ki startuplar hızlı ve maliyeti düşük olduğundan daha hafif ve moduler yapıları seçmeleri gayet normaldir. o yüzden react, vue, solid vs gibi toollara yönelirler.

    son olarak angular fanboylarının dilinden saçma bir cümle ile bitireyim.(ironidir)
    angular ile mobil uygulaması geliştirilemediği için framework değildir.
  • angular tam teşekküllü (full fletched) bir mvc javascript framework’üyken react sadece bir javascript uı (user-interface) kütüphanesidir. react mvc’nin sadece v (view) kısmını karşılıyor diyebiliriz. yani bunun anlamı angular, yeni bir uygulama geliştirirken ihtiyacımız olan hemen her şeyi kendi içinde getirmekle birlikte geliştiriciye tam anlamıyla bir guideline sunuyor.
    dolu, tam bir paket olması ve google desteğiyle rakiplerinden kolaylıkla sıyrılıyor fakat öğrenme süresi rakiplerine oranla bir tık geride malumunuz typescript.
    fakat iş mobile gelirse react native boyut atlamış durumda.
hesabın var mı? giriş yap