• juniperus communis ailesine mensup, her daim yeşil ağaç türü. tohumları toprağa dökülür ve fakat ama bir ardıç kuşu tarafından yenilip, sindirim sisteminde öğütülüp, tekrar doğaya karışmadan üreyemeyen ağaç! gövdesi özellikle kuruduğunda çok güzel kokar! kök, gövde ve meyveleri birçok hastalığın tedavisinde başvurulan bir ağaçtır. şirincede kalan son tahta kaşık ustası ziya amca'nın maharetiyle, ardıç ağacı birbirinden güzel ve dayanıklı kaşık ve objelere de dönüşmektedir ayrıca.
  • tohumundan yapılma tespihlerin hastası olduğum ağac. ardıç kuşunun; tohumunu yedikten sonra sıçması akabinde tekrar toprağa ulaştığında can bulması şeklindeki hikayesini duymamla nedense daha bir ilgi duyduğum ağaç.

    tespihleri yıllarca kullanıldıktan sonra bile hala kendine özgü kokusunu saklar.
  • izmir'in karaburun ve mordoğan ilçelerinde yoğun olarak var olan ağaçtır. astım ve bronşite iyi geldiği rivayet edilir.
  • bağlama yapımında kullanılan sert bir ağaç türüdür.
  • meyvesi (bkz: cin) (bkz: gin) yapımında kullanılan temel malzemelerden biri olan iğne yapraklı ağaçtır. meyvesinin idrar söktürücü özelliği olduğu da söylenir. ayrıca (bkz: porsuk) ağacının da akrabasıdır.
  • artık suni yollarla da fidanı üretilebilen ağaç türüdür.
    şurada

    tarım ve orman bakanlığı, orman genel müdürlüğü (ogm) dünya ormancılığında bir ilke imza atarak suni yollardan üretilemeyen ardıç fidanlarını üretmeyi başardı. soğuğa ve kuraklığa dayanıklılıklarıyla bilinen ardıçlar, küresel ısınmanın yoğun bir şekilde hissedilmeye başlandığı dünyada, ülkemizin gelecekteki sigortası olacak.

    tüm dünyada yakın zamana kadar ardıç tohumlarının yalnızca ardıç kuşlarınca yenilerek dışkı yoluyla atıldığında çimlenebileceği, ardıç tohumlarını üretmede başka yol olmadığı düşünülüyordu. ancak ogm, ısparta eğirdir’de bulunan fidanlığında yaptığı çalışmalar ile ardıç ormanlarının oluşmasında ardıç kuşlarının tekelini ortadan kaldırdı.

    suni çimlendirme meşakkatli bir iş

    meşakkatli bir iş olan suni çimlendirme için her yıl kasım ve şubat ayları arasında orman köylüleri olgunlaşmış ardıç kozalaklarını topluyor ve fidanlıklarda açık hava koşullarında kurutuluyor. bazı işlemlerin ardından ham tohumlar elde ediliyor. tuzlu su vasıtasıyla bu tohumların boş ve dolularını belirlenerek, dolu olanları %5-10’luk küllü suda 3 gün bekletiliyor. her gün suyu değiştirilerek karıştırılan tohumlar eleklerde yıkanıp 1-2 saat güneşte serilerek kurutuluyor. daha sonra %5-10’luk limon tuzu ve su karışımında 1 gün bekletilen tohumlar yüzdürme havuzunda tekrar yıkanıyor. böylece tohumların çimlenme engeli gideriliyor. daha sonra soğuk hava deposunda +4 derecede 45-50 gün katlamaya alınan tohumlar, çimlenmek üzere eylül ayının ilk haftası toprakla buluşturuluyor.

    25 milyon fidan üretildi
    dünyada ilk kez bu zor sürecin ardından ardıç tohumların çimlenmesini türk ormancılarının başardığını ifade eden tarım ve orman bakanı dr. bekir pakdemirli “bu işlemlerle 2011 yılından 2018 yılı sonuna kadar 25 milyon ardıç fidanı üretimi gerçekleştirdik. ayrıca yine aynı dönemde yaklaşık 30 ton ardıç tohumu ürettik. üretilen fidanlar ise anadolu’muzun topraklarında yeniden yeşeriyor” değerlendirmesinde bulundu.

    ülke geleceğinin sigortası

    ardıçların ülkemiz ormanlarının yüzde 3’ünü kapladığını vurgulayan bakan pakdemirli “anadolu bozkırının umudu olan ardıçlar özellikleri bakımından oldukça faydalı ağaçlardır. bilhassa ardıçlar, soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklılıkları sebebiyle, iklim değişikliğinin kendini hissettirdiği dünyamızda ülkemizin geleceği açısından sigorta görevi üstlenecek” açıklamasını yaptı.

    bakan pakdemirli, ardıçların ekstrem iklim koşullarına dayanıklı olmalarının yanında, sık ibre yapıları ve besi değeri yüksek kozalakları ile yabanıl hayvanlara iyi bir sığınak ve besin maddesi sağladıklarını, yaygın kök sistemleri sayesinde erozyon ile mücadelede ülkemiz için son derece önemli bir tür olduğunu da sözlerine ekledi.
  • doğayı pek tanımayanlara, iğnecikli yapraklarıyla ilk bakışta çam ağacı yanılgısı yaşatan güzellik. lakin alametifarikası olan morumsu mavimtrak meyvelerini bir kere tanıdıktan sonra farkını da çözmüş oluyorsunuz.

    pek çok ağaç çeşidinin arz-ı endam eylediği mahallemizde sayıları pek fazla değil, ama bilhassa üst caddeye çıkarken sokağın köşesinde yer alanla geçip döndükçe bakışıp selamlaşıyoruz, renklerini şölen gibi döktüğü aylarda ise o selamlaşmalar hayran gülümsemelerle uzuyor.

    betonların heyulasına rağmen ağaçların karşılıklı bir şekilde şefkatle eğildiği sokaklarda yaşamak, bir parçacık tesellim ve sonsuz şükür sebebim.
  • kolonyası mükkemmeldir!
    şampuan ve duş jeli de favoriler arasında...
  • insanoğlunun bugüne gelmesindeki en önemli faktörlerden biridir bu ağaç. çünkü kokusuna hiçbir böcek gelmez. ondan yapılan sandıklarda saklanan tohumlar kolaylıkla korunur ve bir dahaki seneye ekim yapılmasını sağlardı.

    sonra lezzetli ardıç kuşları vuruldu yok edildi ve bu ağacın da soyu tükenme tehlikesi oluştu. çünkü bu ağaç sadece ardıç kuşunun dışkısıyla üreyebilir. şu an benim bildiğim anadolu'da yok bu ağaç.

    eğer ardıç ağacından yapılmış bir nesne görürseniz hafif kazıyın ve çıkan olağanüstü kokuyu içinize çekin.
  • yaz kış yeşil kalan muhteşem kokulu iğne yapraklı ağaçtır.
hesabın var mı? giriş yap