• eskiden saraylarda gümüş tabak, çanaktan yemek yiyenlerin yakalandığı hastalık. asil anlamında kullanılan mavi kanlı sözü sanırım bununla ilişkili.
  • ing. argyria
    gümüş ve gümüş tuzları ile kronik maruziyet sonucu gelişen deri ve konjonktivaların kül rengine dönüşümü.
  • arjiri, insan cildinin gümüşe maruz kalması sonucunda mavileşmesiyle meydana gelir. gümüş işçileri, gümüş madencileri ve gümüş içeren katkıları kullananların hepsi bu nadir görülen hastalığa yakalanabilir. arjiri bir kez ortaya çıktığında tedavisi çok zordur. ister cilt temasıyla, ister yutma veya soluma yoluyla gümüşe sürekli olarak maruz kalmak, şiddetli komplikasyonlara yol açabilir.
    arjirinin iki tipi vardır: lokalize ve genel. burun spreyleri gibi bazı ilaçlar, lokalize arjiriye sebep olan gümüş bileşimleri içerir. gümüşten yapılan diş dolgularının bu hastalığa sebep olma yolunda hafif bir risk vardır.
    genel arjiri, insanların ilaçların içinde gümüş partikülleri yutması veya ince gümüş tozuna maruz kalmasıyla meydana gelir. bu hallerde, ciltteki mavi renk yaygındır ve arjiri çoğunlukla cildin güneşe maruz kalan alanlarında meydana gelir. yüz, eller ve göğsün tümü mavimsi bir griye dönebilir.
  • 14’üncü yüzyılda avrupa’nın merkezinde nüfusun yüzde 25’i vebadan ölmüştü, sadece çingeneler bu felaketten etkilenmemişlerdi. çingenelerin tedavi amacıyla gümüşü küçük partiküllere ayırıp açık bir damardan vücuda verdikleri biliniyordu. partiküller kan dolaşımı sayesinde bütün vücuda yayılıp bakteri ve virüsleri yok ediyordu. bu partiküllerin gereğinden fazla olması nedeniyle çingenelerin çoğu argyria hastası* olmuşlardı.
  • gümüşe ( gümüş tozuna , gümüş takılara ya da gümüş içerikli kimyasal bileşiklere ) fazla maruz kalınmasıyla ortaya çıkan , cildin mavimsi bir renk alması durumdur .

    gümüşün vücudun değişik yerlerinde ya da organlarda depolanması sonucu ışığa maruz kalınmasıyla deride renk değişimi olarak ortaya çıkar .

    günümüzde lazerle ortadan kaldırmaya yönelik tedaviler mümkün .
    genellikle başka organlara zarar vermediği ve gümüşün birinci dereceden toksik olmadığı görüşü nedeniyle , sağlık örgütleri tarafından ( ilginç ) kozmetik bir problem olarak görülmekteymiş .
  • gümüş ve gümüş tozu bileşimine sürekli maruz kalma sonucu ortaya çıkan hastalıktır. gümüş tozu ve gümüş bir ürün ile uzun süre haşir naşir olan biri, gümüşün taşıdığı kimyasal maddeyi vücuduna depoluyor ve zamanla bu depolamanın dozu artıyor, kişi güneşli ortamlarda uzun süre kaldığında, kimyasal maddenin etkisi kendini gösteriyor ve ten mavi ya da mor renge dönüşüyor.oldukça nadir görülen bir hastalık olmakla beraber, herhangi bir hayati tehlikeye de yol açmıyor.
hesabın var mı? giriş yap