• antarktika, ismini arktika'ya borçludur, doğru. anti-arktika.

    yalnız, antarktika nispeten popüler olmuşken arktika'nın pek bilinmemesi tesadüf değil. hayır, maalesef, mazlum güneyin zalim kuzeye karşı kazandığı bir zafer filan da değil. arktika, bir denizler ve adalar, o kıtadan veya bu kıtadan bir kısım parçalar toplamıdır. antarktika ise yaklaşık afrika'nın yarısı büyüklüğünde bir kıtanın ismidir.

    yani, dünyamızın güney ucunda, bütün o buzullar ve penguenlerin altında, koskoca bir toprak parçası mevcuttur. kuzeyde ise buzullar serbest salınım hâlindedir, kuzey kutbunda kutbun civarı da dahil olmak üzere, herhangi bir kıta mevcut değildir. dolayısıyla antarktika bir kıta ismiyken, arktika yalnızca bir bölgenin ismidir. hence, işte, etimolojik galibiyetine rağmen arktika'nın hüznü, bir teknik ayrıntı, bir özel merak nesnesi...
  • antarktika adının hemen herkes tarafından bilinmesine rağmen adı öyle herkes tarafından bilinmeyen bölgedir. halbuki anti arktika*'nın varlığının sebebidir bu diyarlar. bölgenin başlıca geçim kaynağı özellikle kuzey afrika ve arabistan yarımadası'na kutup ayısı ihracatıdır.
  • söylendiğinde bana hemen antartika’yı çağrıştıran; bir igloo’da ne yedüğü belürsüz eskimolarla birlikte gökyüzündeki ışık oyunlarını izlemek, kudup ayularuyla paten yapıp coca cola içmek * gibi olmayan fantezilerimi depreştiren; 6ay süre ile güneşin tam anlamıyla doğamayıp batamadığı; kuzey kutup dairesi içine sınırlanmış buzlar ve buzullarla kaplı alana verilen genel isim. *
    (bkz: arctic ocean)
  • "kuzey kutbu ile ilgili veya ona ait olan" manasındadır. yunanca kökenli "arktikos" kelimesinden türetilmiştir. bu kelime ise "küçük ayı takımyıldızı ile ilgili olan" anlamına gelmektedir. bilindiği üzere küçük ayı takımyıldızına ait olan kutup yıldızı doğrudan dünyanın kuzeyini işaret etmektedir.
  • güney kutbu yerine nasıl yaygın olarak antarktika kullanılıyorsa, arktika yerine de kuzey kutbu kullanılır. bu kullanımının yanı sıra kuzey buz denizi anlamına da gelir yerine göre. dünyanın en büyük adası olan grönland'ın kuzey kutbuna yakın bir yerde ikamet ettiği bilgisiyle antarktika ile karıştırmanın önüne geçilebilir lakin bunları yazmama rağmen yarın yine karıştırmayacağımdan emin değilim.
  • kuzey kutup noktası’nı da içine alan buzullarla kaplı bölge.
    dünyanın kanıtlanmış petrol rezervlerinin yaklaşık % 6’sına ve dünyanın kanıtlanmış doğalgaz rezervlerinin 1/4'üne denk gelmektedir. bu rezervlerin büyüklüğü türkiye’nin petrol tüketimini yaklaşık 330 yıl, doğalgaz tüketimini 1000 yıl karşılayacak seviyededir.
    bunun dışında, buzulların küresel ısınma sonucu erimesiyle birlikte kıtalar arasında arktik bölge üzerinden alternatif ulaşım yolları oluşmaya başlamıştır. örneğin hamburg-shangai limanları arasında haraket eden bir gemi süveyş kanalını kullandığında yaklaşık 20000 km yol yaparken, arktika deniz yolunu kullanarak 14000 km yol yapabilir. bu etkenleri düşününce arktika'da da ilerleyen yıllarda yeni bir paylaşım mücadelesi olacağı kesin gözüküyor.
  • solda görünce burası neresi acaba diye tıkladım, kuzey kutup bölgesinin ismi diye bilgi verilmiş. şuan kuzey kutup bölgesinde çalışan biri olarak ismini ilk kez duymuş olamam, burada bir yanlışlık var diyerek 2 dakikalık bir araştırma sonucu verilen bilgilerde hata olduğunu fark ettim.

    arktika denen bölge yani "arctica", bundan yaklaşık 2.5 milyar yıl önce oluşmuş, şuan sibirya ve kuzey amerika plakaları üzerinde dağılmış olan, günümüzde var olmayan bir kıtadır.

    kuzey kutup bölgesinde şu anda herhangi bir kara parçası yer almamaktadır. bölgenin tamamı arktik okyanusu adı verilen bir denizden oluşmaktadır. bölgenin adı da arktik bölgesidir.

    edit: sözlükte arktik okyanusu başlığı bile arktika başlığına yönlendiriyor. wikipedia'da bile yabancı kaynak olarak arktika kelimesi kaynağı olarak sadece bir adet türkçe makale kaynak gösterilmiş. yanlış bir tanımlama mevcut. bilginize.
  • 66. kuzey paraleli ile kuzey kutbu arasındaki coğrafi alana karşılık gelen arktik bölgesi, 9 milyon km2’lik kara alanlarının oluşturduğu toplam yaklaşık 27 milyon km2 genişliğindedir. bu bölge aslında karaların çevrelediği bir okyanustur. bu noktada antarktika’dan da ayrılmaktadır.

    abd uluslararası kar ve buz veri merkezine göre; 1979 yılında bölgede buzulların kapladığı alan 4.662.000 km2 iken günümüzde 2.227.400 km2’dir. görüldüğü gibi küresel ısınma bölgede kendisini net bir şekilde göstermektedir. kuzey kutup dairesinin içinde kalan bu bölgedeki karalar, abd, kanada, norveç, isveç, danimarka, finalndiya, izlanda ve rusya federasyonu topraklarından oluşmaktadır.

    küresel ısınmanın artması ve teknolojinin ilerlemesiyle bölgede çalışmalar hızlanmıştır. 2008 yılında abd jeoloji araştırma merkezi’nin (usgs) yaptığı araştırmadan sonra bu alanda 90 milyar varil petrol, 47 trilyon m3 doğalgaz ve 44 milyar varil de doğalgaz sıvısı rezervi bulunduğu kaydedilmiştir. rakamın büyüklüğünü anlamak için basit bir karşılaştırma yapmakta sakınca bulunmamaktadır. verilen bu rakamlar türkiye’nin petrol ihtiyacını 330 yıl, doğalgaz ihtiyacını 1000 yıl karşılayacak niteliktedir. bölgenin zenginlikleri bunlarla sınırlı değildir. arktika bölgesindeki buzulların erimesi ile birlikte başka hammadde kaynakları da ortaya çıkacaktır. altın, elmas, kurşun, çinko, demir, bakır, gümüş, kömür, uranyum ve nikel söz konusu olan diğer hammadde kaynaklarıdır.
  • çin'in bu buzul kıtada 2018'de yoğunlaşan çalışmaları hakkında; https://thediplomat.com/…s-busy-year-in-the-arctic/
  • arktik okyanusu üzerinden şangay'dan hamburg'a gidecek bir gemi süveyş kanalı rotasına göre yolunu 6 bin 400 kilometre(yaklaşık 1 haftalık mesafe) kısaltmış oluyor. arktik okyanusu'ndaki buzların erimesi durumuna göre yol uzayıp kısalabiliyor. belkide buzulların erimesi ile bu rota ileride önemli bir ticaret yolu haline gelecek çünkü rusya, abd, kanada, danimarka(grönland) ve norveç(svalbard ve jan mayen) bu okyanusa kıyıları olan ülkeler. dolayısıyla kuzey avrupa, kuzey amerika, doğu ve kuzey asya yani rusya arasındaki deniz ulaşımı arktik okyanusu nedeniyle bir hayli kısalıyor.
hesabın var mı? giriş yap