• six feet under dizisinde nate fisher* karakterinin muzdarip olduğu hastalık.
  • arteriovenöz malformasyonlar vücudun her yerinde olabilen, gelişimsel oldukları düşünülen damar bozukluklarıdır. beyin kanaması, baş ağrısı veya artan nörolojik kayıpla ortaya çıkabilirler.
    çoğunlukla, ilk fark edilmeleri ölümcül olabilen beyin kanaması sonrasındadır.
  • beyinde en sık izlenen konjenital vasküler anormalliktir.
    en sık olarak da; arteria serebri media dallarının beslediği alanda izlenir.
  • kişinin ana algı arterlerindeki formasyon değişimi, mallaşma süreci. 40 defa arteriovenoz malformasyon deyip de süreci bizzat test edebilirsiniz, iyi mallar.
  • bir nevi kılcal damarların genişleyip, topaklanıp, dolaşımı olumsuz etkilemesidir.
  • başağrısı, epileptik nöbetler, beyin kanaması gibi komplikasyonları olabilen, cerrahi, embolizasyon ve gamma knife gibi tedavi seçenekleri mevcut hastalık.
  • kısaca avm. ayrıca hanım kızlarımız ve tatlı erkeklerimizin çok iyi bildiği med cezir dizisindeki mira'nın hastalığı. ben de bunu geçen yıl öğrenmiş oldum :)

    evet 2013 yılının aralık ayıydı. çok yorgun hissettiğim bir günün akşamı evde uzanmış tv izliyordum. sonra yatmak için kalktığımda çok şiddetli şekilde başım dönmeye başladı. öyle ki odama yürürken duvarlara çarpa çarpa gittim. ama gamsız mıyım neyim bilmiyorum hiç umursamadım. tansiyonum düşmüştür sabah geçer dedim uyudum.

    sabah kalktığımda baş dönmem aynı şiddetle devam ediyordu. tansiyonum düşmüş gibi hissetmiyordum çünkü tansiyonum düşünce midem de bulanır. oysaki midem bulanmıyordu iştahım gayet açıktı. sadece baş dönmesi. e madem öyle bir nörolojiye gideyim de şu vertigo ilaçları işe yarıyormuş onlardan versin diye kalktım ve doktora gittim.

    o dönem maltepe bölge hastanesi'nde çalışmakta olan dr. özge arıcı düz beni muayene etti ve aslında muayene sonucunda hiçbir aksaklık görmedi. düz yürüyemiyor oluşum dışında tabi. o da baş dönmesi yüzündendi. ama özge hanım işi şansa bırakmadı. mutlaka mr istiyorum dedi. normalde he yaa he deyip eve giderdim salak salak. ama doktor o kadar güven veriyordu ki tamam dedim bu mr çekilecek. aynı gün randevu aldım ve mr çekildi. tam bitti dedim ve kalktım ki içeri girdiler ve kontrastlı (renkli) mr çekmeleri gerektiğini söylediler. tabi anladım bir şeylerin ters gittiğini...

    avm varmış beynimde. halbuki daha yeni direnmiştik o yaz "öyle her yere avm yaptırmayız ulan!!!" diye :) avm beynime yapılmış meğersem. beni ayrıntılı şekilde bilgilendirdi özge hanım. bundan sonrası beyin cerrahinin işi dedi. üç doktor ismi verdi:

    uğur türe
    necmettin pamir
    ilhan elmacı

    üçüne de gittim.

    doktorlarla olan görüşmelerimin ayrıntılarını yazacağım bu doktorların başlıklarında. ancak burada söyleyebileceğim tek şey şu; necmettin pamir ve ilhan elmacı'ya görünmeden sakınnnnnnn ama bak sakınnnnnnnnnnnn karar almayın. bu iki doktor ne diyorsa onu yapın hatta.

    avm'min boyutu ve yapısı dolayısıyla gamma knife tedavisinin en uygun tedavi olduğunu söylediler. tek seferlik bir tedavi şekli. avm'nin olduğu noktayı ışınlıyorlar direkt. başka hiçbir doku ya da organ ışın almıyor. hastanede yatmak yok. ben kozyatağı acıbadem hastanesi'nde prof. dr. selçuk peker tarafından ışınlandım :) kendisi zaten bu konuda bir numaradır. araştıranlar bilir. 1.620-tl para verdim sadece tüm işlem için. cebimden 1 kuruş daha çıkmadı.

    gamma knife tedavisi hemen sonuç veren bir şey değil. tedavinin her yıl dönümünde bir mr çektirip selçuk hocaya yollamam lazım. ilkini ocak ayında yolladım. iyileşme başlamış bile :) üç yılın sonunda hiçbir şey kalmayacak diye umuyoruz. tabi bunun tespiti için üç yılın sonunda bir beyin anjiyosu yapılacak. korkmayın çok kötü bir şey değil. hatta farklı bir deneyim diyebiliriz. beyin anjiyosu sonucunda iyileştim mi durum ne bakılacak. iyileşmediysem ameliyat olmak zorunda kalacağım. ama gamma knife %92 olumlu sonuç veren bir tedavi. tabi 3 cm'nin altındaki avm'lerde.

    ben hastalığımı öğrendiğimde ve gamma knife mı olsam ameliyat mı diye kafayı yerken ilk yaptığım iş sözlüğe bakmak olmuştu. acaba deneyimleyen var mı diye. ama kimsecikler yoktu. o yüzden yazmak istedim buraya.

    tedavinin bende hiçbir yan etkisi yok. hastalığımı öğrenmeden önce de hastalığın hiçbir belirtisini yaşamamıştım zaten. ne bir kanama ne nöbet ne baş ağrıları ne baş dönmeleri... hastalığı öğrenmeme sebep olan baş dönmesi bile bu hastalıkla ilgili mi değil mi bilemedi doktorlar. tesadüfen öğrenmiş olabilirim yani. bu yüzden tavsiyem gidin bir beyin mr'ı çektirin ilk fırsatta. kafanızda ne taşıdığınız belli değil :)

    sonuç: necmettin pamir ve ilhan elmacı mükemmeldir. gamma knife tedavisi iyidir, denemekten çekinmeyin. selçuk peker şahanedir.

    edit: gamma knife 2014 yılının ocak ayında uygulanmıştı bana. 3 yılın sonunda tekrar beyin anjiyosu yapıldığında hem necmettin pamir hem de selçuk peker iyileştiğimi söylediler :) tedavi işe yaradı yani.
  • normal bir damar düzeninde atar damar ile toplar damar kılcal damarlar aracılığı ile bağlantı kurar. kılcal damarlar bütün dokulara ve hücrelere kanı ulaştıran gerçek besleyici damarlardır.

    arteriovenöz malformasyon (avm) kan dolaşım sistemi yapısındaki yerel bir bozukluktur. avm’de bu kılcal damarlar bir bölgede gelişemez ve atar ve toplar damar doğrudan bir ilişki içinde olup bir yumak oluşturur.

    bu yapı birbiri içerisine geçmiş artar ve toplar damarlardan oluşmaktadır ve kan bu yumağın içinde çok hızlı yol alır. akım çok yüksektir.

    genel popülasyonda % 0.1-4 oranında görülür ve beyin kanaması, nöbet ve başağrısı ile orataya çıkar. bir kısmına ise tesadüfen rastlanır.

    boyutu ve yerleşimi tedavi seçeneklerinde önemli rol oynar.

    tedavi seçeneklerinden bahsedelim

    beyin cerrahisi (açık ameliyat)
    girişimsel radyoloji (kasıktan ameliyat)
    gama knife (ışın tedavisi)

    tarafından tedavi edilebilir.

    tedavi başarılarını yaklaşık olarak sıralarsak (avm’nin boyutu ve yerleşimini dikkate almak gerekir.)

    beyin cerrahisi %100
    girişimsel radyoloji %98
    gama knife %95

    ancak bu tedavi yöntemlerini kombine kullanarak daha başarılı sonuçlar alınabilir.

    küçük avm’ler direkt cerrahiye, gama knife’ a veya girişimsel radyolojiye gidebilir ve tam tedavi olabilir elbette ancak büyük olanlar da tedavi kombine yapılmalıdır.

    kombine tedavi kullanılacak kadar büyük bir avm ise genelde kabul gören yaklaşım girişimsel radyoloji tarafından kasıktan girilip avm’yi besleyen damarlara girip onları tıkamak.

    getirdiklerinden bahsedersek

    besleyici büyük damarlar tıkandığı için hastanın beyin kanaması riski çok aza iner.
    cerrahi olarak çıkarılacaksa ameliyatta kanama riski önemli ölçüde azaltılmış olur.
    hasta gama knife tedavisi alacaksa ki gama knife tedavisinin sonuçları ileri dönemde görülür hemen etki etmez, bu sureç içerisinde hastanın risklerini en aza indirilir.

    daha detaylı sahibi olmak isteyenler mesaj atabilir.
  • sol sağ bileğimde mevcut olan gelişimsel bozukluk. bunu 30'lu yaşlara kadar farketmemiştim; aslında geçen 2 aya kadar farketmemiştim. farketmem de tamamen tesadüf aracılığı ile oldu.

    daha sonra doktorlar, yok kalbe yük bindirir miler, yok ne yapalımlar derken, mal gibi anjio oldum. üzerine söz konusu avm'yi embolize etmeye çalıştı mal radyolog; çalışmış daha doğrusu; tabi bu iş öyle boru hattı tıkamaya benzemediği için; elimin de .mına koymuş. nihayetinde fiziksel ya da işlevsel bir bozukluk olmamakla birlikte gerzek radyologun gazabına uğramak üzereydim.

    demem odur ki, amerikalıların söylediği gibi "if it works, don't fix it"
  • vücutta farklı yerlerde çıkabiliyor.avuç içinde çıkan arkadaşlara önerim hiç bir müdale yaptırmayın çünkü doktorlar embolizasyon yapıp damarları tıkamak istiyorlar, bu da avmyi coşturuyor ve hızlı büyümesine sebep oluyor.

    yurt dışında dahi tedavisi daha net bi şekilde bulunmamış bu lanet hastalığa denek olmayın.
hesabın var mı? giriş yap