• bilen bilir, çilelerin bittiği, aylarca (bedelliler klasifikasyon dışı tutulmuştur) hasretle beklenen gecelerin en güzelidir.. erken saatlerden itibaren şafak doğan güneş diye bağırılıp durulan, için içe sığmadığı, er kişi hayatının belki de en coşkun, en sevinçli gecesidir.. ağız her an kulaklarla temas halindedir, silahtır, zimmettir, tüm neşriyat teslim edilmiş, kişi bir hafiflemiş bir ferahlamıştır bu gece... sabahin korunde asiri neseli olabilen insan olmaya hazırlanılır fütursuz bir coşkuyla...
  • genellikle uyunmayan, gune$ beklenen gecedir.
    (bkz: $afak dogan gune$)
  • ortalıkta palaskayı eline almış sallayan, bot yerine terlik giymiş, birbirinin üstüne çıkıp becermeye çalışan zırtapozların dolaştığı; bu nedenle de, nöbetçi subayın gazabına uğrayıp "arkadaşlar bugün cumartesi, sizi pazartesi yolcu edeceğiz!" açıklamasıyla kendine kabuslardan kabus beğendiğin bir gece olabilir. neyse ki yine de askerlikte son gecedir, subay sabah insafa gelmiştir belki...
  • ki$ladaki en tehlikeli gecedir bir yandan. son gece icmeye kalkilir, bilumum ambiansa girilir. butun askerlik boyunca yapilmayan disiplinsizlik yapilir. son gece hareketlerinden ba$i belaya giren cok asker vardir.
  • şafak kağıdını bitirmenin sevinciyle sabaha kadar uyuyamama olayına verilen ad.
  • kimi yerlerde adet olarak bir çuval çekirdeğin, 2 tane 2,5 litrelik kolanın ve birkaç paket sigaranın son gece sahibi tarafından alınıp 3-5 gün sonra çıkacak devre arkadaşları ve diğer alt devre arkadaşlarla paylaştığı; genel olarak iştimadan sonra başlayıp herkes nöbetlerini bitirip yatmaya yada sızmaya başlayınca sona eren aktiviteler bütünlüğünü içeren gecedir.

    askerlikte son gece, genelde bir askere yada belli bir bölükteki bir devreye mahsustur (çok düşük bir ihtimalle), bunun dışında kıta, tabur yada alaya özgü bir askerlikte son gece ya da herşeyin bittiği an yoktur.

    çekirdek mevzusuna geri dönersek, askerlikte son gecesini yaşayan askerin aldığı çekirdeğin yenmesi sırasında ,herkesi tanıması veya herkesle muhabbet etmesi zorunluluğu yoktur. ama ne hikmetse, gece biterken herkes birbirine çok içten sarılır.. buna bir anlamda sen benim 6 ay, 1 yıl sonra geleceğim yerdesin demektir...
  • millet akşam içtimasına çıkmış komutanı esas duruşta dinlerken, siz kamuflajlarınızı, botlarınızı saatler öncesinden teslim etmişsiniz, gerekli tüm ilişik kesme imzalarınızı attırmışsınız, eşorfmanınızla, spor ayakkabınızla bahçede pöfür pöfür dolaşıyorsunuz, kantine gidip cola içiyorsunuz, tv odası açıksa kral tv'yi izliyorsunuz.. ohhh.. krallık işte budur bee!!... hey gidi günler heyy!!..
  • gece 12de askerligin bittigi bir geyik vardir.halbuki girdigin saatte cıkarsın (bu da yalan olabilir,teslim tarihinden 3 gün once gelen ileri zeka bir devrem bizle ayni gun teskere alacaanı ogrendiginde oturup agladı-muh hah hah haaa)
    ben misal,17:00'de teslim olmam gerekirken 19:küsurda teslim oldum,askerligimin bittigi günün sabahı kafamın estigi bir an da cıktım.
    gerci ben gece 12:00 itibariyle bitirdim saniyordum,taa ki gece 2-4 nobetine kaldirilana kadar..
    köy askeri olup da tezkere için ilçeye inen bir asker olarak buna da boyun egdik,şafagı outdoor bekledik,o da bir teselli :)

    (bkz: safak dogan gunes)
    (bkz: zoruna gidenin borusuna gitsin)
hesabın var mı? giriş yap