• (bkz: akıl)
    (bkz: fikir)
  • farkında olmadan tanrının insan beyninin bir işlevi, bir inşası olduğunu destekleyen bir insancığın fantastik ve cahilce söylemi.

    öncelikle causality (nedensellik) ile causation (neden olma) arasındaki farkı çözmesi gerekiyor. bu gidişle falcı nuriden daha bilimsel olamayacaktır.

    her şeyin ötesinde bu savı ortaya koyan çalışmaların türkiye, amerika gibi sözde gelişmiş dinci ülkelerden gelen münferit iddialar olmasından dolayı otizmin ateizme yol açtığı savını dikkate dahi alamıyorum.

    ancak insan beyninin belli bir kısmının din algısını körüklediğine dair bilimsel veriler var. hatta ateistlerde çok daha inaktif olan bu bölgenin elektrik şokları ile tetiklenmesi durumunda ateiste dini bir deneyim yaşatılabileceğini birçok kaynaktan okudum. ancak bu tek bir şeyin kanıtıysa o da tanrının insanı yarattığı değil, insanın tanrıyı yarattığıdır.

    otistlerde de söylenen durum söz konusuysa (ki dediğim gibi şu anda kaale dahi alamıyorum bu iddiayı) bu, beyinlerinin söz konusu bölgesini aktifleştiremediklerinden hayali bir tanrıyı oluşturamamalarından ibarettir.
  • aslinda otistiklere degil ateistlere hakaret iceren beyanattir. mantikli olarak otistik cocuklarin din kavraminin farkinda olmadiklari bir gercek ve tanri tarafindan da hesaba cekilmeyecekleri bilinirken, ateistlerin de aslinda beyinlerinin olmadigini soylemeye calismis. ama sicmis sivamis elbette. diplomasini bir bakkal dukkani acip duvarina asmasi gerekli sosyolog.

    (bkz: tespit sıçmak)
    (bkz: ben sıçtım tüyü nereye dikeyim)
  • bir dindarın, dinsel metinlerde tanımlanmış ve sınırları çizilmiş olanlar dışında hiçbir kimliği kabul etmemesi veya anlayamaması, şaşılacak bir şey değil.

    nihayetinde, yaşamını, dinsel kitapları referans alarak yaşayan birinin çağdaş kimliklere, teknolojik gelişmelere ya da ne bileyim, tıbbi vakalara falan ayak uydurması oldukça zordur.

    böyle insanların kıstas olarak aldıkları kaynağın kendisi zaten çağın gerisinde olunca, onu kullanarak yaptıkları her yorum, söylem de abuk, saçma ve ötekileştirici oluyor.
  • dinci zirvasi.

    otistik olmayan ve dogustan müslüman olan tek bir örnek gösterirse belki haberini okurum.
  • söyleyeninin ancak bizde "sosyolog" olabileceği garip beyanat. işin ilginç tarafı, merak ediyorum bir ateist bu beyanata "nefret söylemi" diye dava açsa, acaba kaç tane hakim, tıpkı fazıl say'ın olayında olduğu gibi, "hassas" davranıp, söyleyeni hapis cezasına çarptıracak?
  • yahu siz ne insafsiz adamlarsiniz kardesim.

    ben bes yasindaki otizmli ogluma baskalarinin yaninda bagirirsa rahatsiz olurlar onu ogretmeye calisiyorum, eve biri gelince merhaba deriz, gidenlerin arkasindan el sallariz, baska insanlarin saci cekilince onlarin da cani acir, cis yaptiktan sonra donunu cek ki pipini kimse gormesin, dertlerimiz bunlar. bu herifin derdi ne, otizmliler imansiz gidecek.

    ulan benim oglum iyi durumda yine, soyut kavramlar ile cok problem yasayan, kirmizi arabayi, kirmizi bebegi gosterebilip, tanimadigi bir nesne kirmizi mi bunu ayirdedemeyen, renk kavramini soyutlayamayan cocuklar var. allah askina durmayin, toplayin otizmli cocuklari, gidin din dersi anlatin. yuregir belediyesini mi aliyorsunuz arkaniza, her kimi alabiliyorsaniz toplayin. o cocuklar da hem sizi, hem anlatacaginiz dini kavramlari rezil rusva etmezlerse ben ne olayim.

    bu lafi eden arkadas eger atesitleri kucuk dusurmek icin otizmlileri kullanmaya calisiyorsa otizmli cocuklara nasil baktigi ortadadir, bir tanesine bile yardim edemez. yok dinin beyindeki bir merkezin eksikligi ile ortadan kalkacagini ifade etmeye calisiyorsa, kusura bakmasin iman sahibi olmayi fizyolojiye indirgemis, peygambere dine kitaba ihtiyac yok, anandan dogunca belli oluyor cennete gidecegin.

    islamiyet'te akli olmayanin dini de yoktur diye bir inanis var. keske muslumanlarin insafi da olsa.
  • çok fazla gg içerdiği için entry giremediğim açıklama. ne yazsam sözlükten atılmama vesile olacak çünkü.
hesabın var mı? giriş yap