• army method olarak da bilinen ve fakat army method'in hafiften rotuslanmasiyla olusan ogretim metodu. total physical response gibi behaviourism kaynakli bir metod olur kendisi.
  • audiolingual method an itibariyle anadolu liselerinde kullanilan,cocukların otomatiklesmesi icin devamli repetation yaptırılan,hataya tahammülsüz bir diger method.(bkz: grammar translation method)
  • öğrencilerin hedef dilin alışkanlıklarını* edinmesini temel alır. bunun için öğretmen ve öğretmenin materyalleri öğrenciye model olmalı, öğrenci bunları sık sık tekrar* etmelidir.

    vocabulary ve grammar kuralları diyaloglar üzerinden öğretilir. drills kullanımı önemlidir. drill=audio-lingual diyebiliriz.

    öğrenci doğru cevap verdiğinde positive reinforcement* yapılmalıdır.

    grammar kuralları direkt verilmez, örnekler üzerinden çıkarılır. *

    dil kullanımı everyday speech ile; kültür aktarımı everyday behavior ve lifestyle ile yapılır.

    dil öğretimi sırası: listening- speaking- reading- writing

    oral skills en önemlisidir. motto: "use target language communicatively"

    ana dil* sınıf içerisinde kullanılmaz. çünkü audiolingual method target language'de iyi olabilmek için o dile alışmak gerektiğine inanır.

    öğretmen bu methodu kullanıyorsa, öğrencilerinin hata yapmamaları için tetikte olmalı, hata yapacaklarını öngördüğünde anında uyarmalıdır.

    teknikler;

    dialogue memorization
    öğrenciler diyalogdaki cümleleri ezberler ve kullanılırlar. bu sayede grammar yapılarına aşina olurlar.

    backward build-up drill
    eğer diyalogda uzun bir cümle varsa orada bu drill devreye girer. öğretmen cümleyi bölerek(genelde sondan böler) öğrenciye tekrar ettirir. öğrenci cümlenin tamamını söyleyene kadar devam eder.

    repetition drill
    öğrenciler öğretmenin örnek cümlesini harfiyen ve olabildiğince hızlı olarak tekrar eder.

    chain drill
    konuşma zinciri diyebiliriz. öğretmen x öğrencisine soru sorar ya da selamlar. x cevap verir ve yanındaki y öğrencisine döner soru sorar ya da selamlar. bu zincir devam eder.

    single-slot substitution drill
    öğretmen bir cümle söyler. sonra da bir kelime/phrase* verir. öğrencilerden bu kelimeyi cümledeki uygun yere yerleştirmelerini ister.

    multiple-slot substitution drill
    öğretmen cue phrase verir ve diyalogda hangi cümleye yerleşeceğini bulmalarını ister. ya da özne-yüklem uygunluğuna bakmalarını ister.

    transformation drill
    olumlu cümleyi olumsuza, soru cümlesini olumlu cümleye, aktif cümleyi passive cümleye çevirme gibi egzersizler yapılır.

    question and answer drill
    öğrenciler öğretmenin sorularına hızlıca cevap vermelidir. öğrenciler de soru sorabilir.

    minimal pairs
    öğretmen birbirine benzer sesleri içeren kelimeleri gösterir. ship/sheep gibi. öğrencilerden aradaki farkı anlamalarını ister.

    complete the dialogue
    diyalogdan belli kelimeler çıkarılır ve öğrencilerden diyalogu tamamlamaları istenir.
  • konuşmanın temel alındığı bir methoddur. bu methoda göre dil kendini ifade etmek ve iletişim kurmak içindir. öğrencilerin otomatik olarak hedef dili kullanabilme düzeyine erişmeleri amaçlanır. hedef dil alışkanlık kazandırma yoluyla öğretilir, bunun için sık sık tekrara ihtiyaç vardır. hatalar düzeltilmelidir, aksi halde düzeltilmeyen hatalar alışkanlık oluşturabilir.
  • 2. dünya savaşı sırasında, askerlerin ya da casusların hızlıca hedef dili öğrenip, kullanabilmesi amacıyla ortaya çıkmış bir öğretim yöntemidir. 'army method' olarak da bilinir*
    mükemmel seviyede iletişim kuran, konuşabilen ve dinleyebilen bireyler yetiştirmeyi amaçlar. daha çok dil bilgisi kalıplarını, sürekli tekrarlar ile öğreterek, öğrencilerin düşünmeye zaman harcamadan, en kısa zamanda yabancı dili kullanabilecek düzeye gelmeleri hedeflenir.
    bu da buralarda bulunsun...
  • temel hedefi taktik maktik yok bam bam bam diye refleks olarak konuşabilen bireyler yetiştirmek olan yabancı dil öğretim yöntemidir. (bkz: yabancı dil öğretim yöntemleri)
    türkçe kaynaklarda işitsel-dilsel yöntem ya da kulak-dil alışkanlığı yöntemi olarak geçer.

    işitsel-dilsel yöntem, ikinci dünya savaşı sırasında ordunun büyük hacimli personeli farklı dillerde eğitme ihtiyacının doğduğu abd'de ortaya çıkmıştır. bu sebeple "ordu yöntemi" (army method) olarak da bilinir.

    direct method ile birçok ortak noktası vardır. her ikisi de dil bilgisi-çeviri yönteminin (grammar translation method) algılanan başarısızlıklarına bir tepki olarak doğmuştur. her ikisi de ana dilin kullanımını yasaklar, dinleme ve konuşma becerilerini okuma ve yazmaya göre ön plana koyar.

    işitsel-dilsel yöntem yine de birkaç yönden farklıdır;
    bu yöntem, davranışçılık ve yapısalcı dilbilim görüşlerinin birleştirilmesiyle oluşmuştur.
    yapısal dilbilimciler dili en küçük parçalarına bölmek, ve ana dil ile öğrenilen hedef dili bilimsel olarak karşılaştırmak amacıyla araçlar geliştirmişlerdir.
    davranışsal psikoloji ise herhangi bir davranışı koşullu refleksle öğretmek için bir model sunmuştur.
    bu iki teori işitsel-dilsel yöntemin temelini oluşturur. bu anlayışa göre dil bir insan davranışıdır. bu davranışlar uyarıcı-tepki ve pekiştirme olarak ele alınır. uygun tepkileri almak için dil laboratuvarlarında yoğun tekrarlar yapılır. bu tekrarlar öğrencilerin dil yapılarını ezberlemelerini ve otomatik tepki vermelerini kolaylaştırır. (bkz: edimsel koşullanma)

    bu yöntemde, dil bilgisi kelime dağarcığına göre, doğruluk da akıcılığa göre daha fazla önem teşkil eder. (grammar > vocabulary, accuracy > fluency gibi görselleştirebiliriz)

    özellikleri:
    öğretmen merkezlidir.
    derste çoğunlukla hedef dil kullanılır. ana dile nadiren de olsa başvurulur.
    diyaloglar yardımıyla anahtar kalıpların ve yapıların sözlü olarak tekrarları (drilller) en çok kullanılan egzersiz tipidir. hedef, mekanik alışkanlık oluşturmaktır. (bu egzersizleri yukarıda çok daha detaylı bir şekilde açıklamışlar zaten)
    doğru yanıtlar anında pekiştirilir, yanlışlar düzeltilir.
    dil bilgisi kurallarının tümevarımlı öğrenimi hedeflenir; dil bilgisi kuralları öğretmen tarafından direkt olarak verilmez. (bkz: inductive teaching)
    görsel ve işitsel araçlardan faydalanılır.
    dersteki sözlü çalışmaya dayalı okuma yazma çalışmaları bazen ev ödevi olarak verilir.

    artıları:
    konuşma ve özellikle dinleme becerileri geliştirilir.
    daha büyük gruplar için de aynı derecede işlevsel ve uygulanması kolaydır.
    "doğru" cümle yapısı ve telaffuz elde edilir.
    kısa sürede ilerleme kaydedilir.

    eksileri:
    çok fazla tekrar içerir.
    tüm hataların anında düzeltilmesi öğrencide çekingenliğe sebep olabilir.
    dört dil becerisine eşit önem verilmez.
    öğrenci pasif bir role sahiptir.
    materyal her zaman öğrencilere yönelik olmayabilir.

    tl;dr: dil öğretimine "alışkanlık oluşturma" olarak bakan yabancı dil öğretim yöntemi.
  • temelini bilimsel yöntemlerden alan ilk method'dur. (bkz: davranışçılık)
    dil (bkz: inductive) yöntemler kullanılarak öğretilir. hatalar hemen öğretmen tarafından düzeltilmelidir.
hesabın var mı? giriş yap