• pahalı olması ve fakirler tarafından tüketilememesi sebebiyle en sevdiğim deniz ürünü olan vasat balık. geçen fakir bi dostum(dostum derken bile tiksiniyorum) ben barbun överken lafa girdi ben de çok severim barbunya diye, düşünün fakirlerin çoğu öyle fakir ki barbun diye bi balık olduğunu bile bilmiyor barbunya zannediyor.
  • denizden çıktıktan sonra tadını hızla kaybetmeye başlayan balıklardandır, ne kadar erken pişirilirse lezzeti de o kadar fazla olur.
    temizlerken, tüm dip balıklarında olduğu gibi, içindeki damar ve siyah zar bıçak ya da diş fırçası yardımıyla çıkarılırsa, biraz yağından feragat edilse de, ekşiliğinde hatırı sayılır azalma olur ve lezzeti de o ölçüde artar.
    ustası kıyıdan oltayla çekebilse de en ferah avcılığı, fanyalı ağla yapılır. özellikle eylül ayında deniz bitkileri de ölmeye yüz tuttuğu için ağ temizleme derdi de fazla olmaz.
    20. yüzyıl başında ve ortasındaki hal fiyatlarına baktığımızda lüferden daha pahalı olduğunu görürüz. bu da istanbul halkının barbunu da en az lüfer kadar sevip değerli bulduğunu gösterir.
    yaşam alanının özelliklerini lezzetine en fazla aktaran balıklardan biridir. lezzet konusunda adeta bir sünger gibidir. merasındaki avların, denizin hususiyetinin tüm öğelerini etine aktarır. eğer tertemiz denizlerden tutulmuşsa, güzel bir bahar sabahı denizden yüzünüze esen rüzgarın burnunuza doldurduğu deniz kokusunun lezzetini tattığınızı hissedersiniz.
  • balıkların piridir . izmirde olup da barbun yemeyen adamın aklına şaşarım. balıkhanelerden veya iskele yakını balıkçı barınaklarından daha uygun fiyata temin edilebilir.

    editto : peki ben barbun ve yakın akrabası tekiri nasıl ayırt edeceğim derseniz.bunla ilgili birkaç husus var;

    - barbunun kafa yapısı tekire göre daha küttür. tekirin kafa yapısı daha uzunlamasınadır. normal kediyle iran kedisi gibi.
    - tekir barbun kadar büyük olmaz. tekirler genelde 10-12cm geçmez. genellikle satılanları sardalye kadardır. kesin barbun yiyeceğim diyorsanız 15 cm ve yukarısı balıklara bakabilirsiniz. ama küçük barbun da mevcuttur lakin anlamsı kolay değildir.

    - barbunun kırmızısı tekire göre daha canlıdır. gözleri daha iri ve içi daha kırmızıdır. aslında akvaryum balığı besleyenler için dişi balıkla erkek balık arasındaki farka benzer bir durum söz konusudur.

    - fiyat farkı mevcuttur. barbun balığını 5-10 liraya alamazsınız. aldığınız balık kesinlikle tekirdir.şu aralar tekir balığı oldukça bol satılmakta.

    ha tekir balığı lezzetsiz midir , hayır değildir. uygun fiyatıyla barbun alamayanlar için gayet lezzetli bir balıktır. hatta çiftlik balıklarından daha ucuz ve daha lezzetlidir.

    barbun
    http://3.bp.blogspot.com/…w0/s400/barbun balıgı.jpg
    tekir
    http://www.ustaasci.com/puf_img/balik003.jpg

    üstteki tekir alttaki barbun
    http://foodjournal.typepad.com/…0147e351f361970b-pi
  • olm üç sayfa yazmışsınız, biriniz yarım ağız deniz kokusu demiş.

    barbun dediğin balık deniz kokar. balığın bütün olayı bu, mis gibi buram buram iyot kokuyor. daha ağzına atmadan kokusu mutlu eder, dünyanın en güzel kokan balığıdır. kokusu gitmesin diye yemeyi ağırdan aldığımı bilirim. bildiğin burnumda tüttü şu an. bu kadar entri girip deniz kokusundan bahsetmemek nasıl bir iş arkadaş?
  • çok nadir irisini bulabileceğiniz balıktır. olur ya denk gelir bir yerde şöle 400-450 gramı..temizledikten sonra (mümkünse deniz suyu ile) kaynar suya atıp kısacık şöyle bekletin biraz..çıkardığınızda etlerini döküp bir tabağa kalite bir zeytinyağı ve az limonla soslayın..yanına ne içmeniz gerektiğini de ben söylemeyeyim artık....
  • herkes sevmeyebilir ama kesinlikle balık aleminin en lezzetlisidir. eti adeta ağızda erir. derisi de yok gibi birşeydir.
  • ağdan çekilirken seyretmiştim ,karanlık sudan ateş gibi çıkmıştı.
  • barbun için yenmez diyeni de gördük. allahım ne çilemiz varmış çekilecek.
  • babam sağolsun her hafta sonu yediğimiz evimizin milli balığı. ayrıca tadına bok atanlar lütfen bir daha balık yemesinler.
  • şimdi tam zamanı,boğazda büyüyen biri olarak ege balıklarını pek sevmem hep çok etli sert gelirdi ama barbunun yeri ayrıdır.kırmızı pulludur,tekirle çok karıştırılır,tekir daha ince burnu daha sivriyken barbun daha göbekli bir balıktır.kilosu şimdilerde 25 30 larda sayrediyor onlarda orta boyları,fakat paranıza kıyıp alabiliyorsanız büyük boyuna önce hafif çizikler atınız,sonra o çiziklere tereyağı sürünüz ve mangalını yapınız çok lezzetli olur.kendisi dip balığıdır,balığa alışkın olmayan ya da hassas bünyelerde malesef reaksiyon yaratabilir.
hesabın var mı? giriş yap