• pera palaslı, atlı karıncalı, dönme dolaplı, çadır kumpanyalı sahneleri ve cahit berkay imzalı müzikleri ile aslında en güzel zeki-metin filmlerinden birisidir.
    kartal tibet'in bir yıl sonra yani 1983'te çekeceği en büyük şaban filminde de bu filmde olduğu gibi (pera palas'ta yılbaşı gecesi ve maskeli balo) eğlenceli ve çocuksu, masalsı bir lezzet vardı.
    alışılagelenin aksine bu filmde nispeten mantıklı ve aklı başında olan tarafı zeki alasya; budala ve sakar olanı metin akpınar canlandırmıştır.
    ayrıca, metin abimiz o billur ve muhteşem sesi ile bu filmde de, tadımlık da olsa bir iki şarkı patlatmıştır.(bkz: makber)
    uzun uzun sinemasal analize gerek yok.
    senaryosunda boşluklar olabilir, saçma da olabilir.
    o yıllarda senaryosu sağlam kaç film vardı ki zaten?
    1980'leri yad etmek için,objelerin gözümüze gözümüze sokulduğu seksenler adlı gereksiz diziyi izlemeye gerek var mı?
    açın izleyin baş belası filmini, dönün 1982 yılına.
    bir daha geri dönmek istemeyeceksiniz.
    edit: filmin müziği.
    enstrümantal olanı daha makbul ama hala düşmedi internete.
  • aynı isimli 3 tane bulunan filmlerin ikincisi. birincisi 1963 yapımı arşavir alnayak filmidir, diğeri ise 1982 yapımı kartal tibet filmidir.. türk-italyan ortak yapımıdır. filmin en dikkat çekici karakterleri baba, ayşe, ayı mehmet ve piç rıza**dır

    --- spoiler ---
    piç rıza, serseri hırsız modunda ortalıkta dolaşan bir kişidir. baba istanbul’un en kral mafyasıdır. babanın haraç almaya gönderdiği adamları haraç alınan kişilerle önceden bilidirilen parola aracılığıyla anlaşır. piç rıza babanın yöntemini keşfeder ve ona sarar. baba the marmara otelinin üst katlarını mesken tutmuştur. adamlarına temel reise gidin parola hede derken aynı anda otelin tepesine tünemiş* olan piç rıza bunları aşağıya sallandırdığı mikrofon şeysiyle yukarıdan dinler. akabinde planörüne atladığı gibi böcek adını verdiği arabasının yanında alır ve babanın adamlarından önce gider adamdan parayı kopartır. baba bunlar oladursun eli boş dönen adamlarına acımaz ve onları tebdil i havaya gönderir. baba bir iki derken eli boş dönen adamlarını harcayadursun piç rızanın dalgasını çakar ve ona bir tezgah kurar. adamları bir kere ellerinden kaçırırlar piç rızayı peki sonları ne oldu dersiniz? baba onları da tebdil i havaya gönderir. en sonunda yakalatır ve the marmaranın ben diyeyim 15. siz deyin 18. katında bir yemek yerler. baba piç rızaya 2 ölme seçeneği sunar

    -canum evladum ya havadan ya karadan

    piç rıza havayı tercih eder. ve atlar ama aşağıda havuza düşer. baba yine başaramamıştır. tüm bunlar olurken piç rıza farkında olmadan baba’nın kızı ayşeye temas eder. ayşe’nin sarı porsche’sini hacılar. böcek’de ayşe’ye kalır. bir gün bilerek ayşe’nin arabasına* çarpar. soluğu karakolda alırlar. garip bir şekilde bunları unisex bir nezarethaneye atarlar. birinde sigara diğerinde kibrit vardır. anlaşamayan bu iki tip sigara’nın sayesinde önce arkadaş olurlar. bunu müteakip ateş bacayı sarar.

    baba piç rızadan öcünü almak için kesin çareyi ararken çare hapisten çıkmak üzeredir. babanın has adamlarından ayı mehmet hapisten çıkar. baba piç rıza’nın bulunduğu yeri tespit ettirir. ayı mehmet ortamı basar. eski arkadaşı piç rıza karşısındadır. koftiden bir öldürme sekansının ardından piç rıza ölür fırlama necmi olarak küllerinden yeniden doğar. ayşe sevgilisini babasıyla tanıştırmak için evine çağırır. karşısında fırlama necmiyi gören baba küplere biner*. ayşe ortamda bulunduğundan mütevellit necmiye dokunmaz. bu arada ayı mehmet’in gelişiyle beraber babanın adamlarında huzursuzluk başlar. darbe sesleri duyulmaktadır. bunlar oladursun yeni necmi eski rıza ile ayı mehmet boğazda alem yapmaktadırlar. baba ortamı basar darbeciler kazan kaldırır derken necmiyle ayı mehmet adamları etkisiz hale getirerek babayı tahtına geri oturturlar.

    finalde ise necmi babanın yerindedir. necmi konuşurken baba sufle verir:sufle vermek. baba torun sahibi olmuş onla uğraşırken işleri genç kadrolara teslim eder**.
    --- spoiler ---

    filmde çekildiği yıllar itibariyle the godfather'ın etkisi görülmektedir. aynı etki 4 sene önceki bitirim kardeşler filminde de daha fazla gözükse de bundaki etkiyi de yadsıyamayız. robert widmark bir önceki filmindeki*gibi yine piç rızadır. haylazdır, serseridir ama sevimlidir. bir dönem türk sinemasında görünen iranlı oyunculardan hümayun tebrizi de filmin yarması ayı mehmet roluyle son kez yeşilçamda görülür.
  • çalındığı söylenen sahne sadece bahsedilen dizide geçmiyor pek çok yapımda yer alır, kadının erkekten önce uyanıp süslenmesi çok dizi ve filmde yer verilen bir espridir. örneğin ilk aklıma gelen grace and frankie de jane fonda'nın da böyle bir sahnesi vardı. üstelik grace and frankie 2015 yapımı, diğer dizi 2017 yapımı. yani başta da söylediğim gibi pek çok dizi hatta filmde yer alan bir espri bu.

    edit:imla
  • -psikopat bir polis.
    -işkolik ve güzel kadın.
    -olmaz bir sebepten birlikte çalışmaları gerekliliği.

    başrollerde "ya bu oyuncu varsa izlenir, tutar" denemeyecek iki isim.

    bilemiyorum altan.

    tanım: tutarsa ne ala denilecek dizi.
  • the mentalist dizisinin konusuna benzeyen dizi.
  • birkaç kez denk geldim. irem helvacıoğlu neden ceketleri tam giymeyip sürekli omzunda bırakıyor veee düşmesin diye çekiştiriyor, neden?
  • 1982 yapımı zeki-metin filmi. maalesef 70'lerdeki komik hallerinden uzak olduklari bir film.
  • güzel başlayan işlerin bir süre sonra sarpa sarması nedeniyle artık dizilerin sadece ilk bölümlerini izleyeceğim sinema filmi niyetine, nasıl olsa pilot bölümler hep çok iyi oluyor diye bir karar almıştım kendi kendime. bu dizinin de ilk bölümüne tesadüfen denk geldim. karısı onu terk ettiği için intihar etmeye kalkışan adamı "sen ölürsen evliliğin otomatik olarak zaten bitecek" diyerek vazgeçirme sahnesiyle güldürüp dikkatimi çekti. ipek karakterinin mantıklı, detaycı halleri ve çocuksu dürüstlüğü hoşuma gitti. irem helvacıoğlu önceki işlerinden özel olarak sempati duyduğum bir oyuncu değildi ama bree van de kamp tarzı detaycı ev hanımı rolü cuk oturmuş. kalıp gibi kıyafetleri bir yere değmesin diye sağa sola çekile çekile olayların peşinden koşan orijinal bir tip çıkmış ortaya. lie to me gibi aralarda verdiği psikolojik bilgiler de cabası. devamını izler miyim bilmiyorum ama ilk bölüm beni eğlendirdi.
  • ilk bölüm sonundan bildiriyorum, gayet hoş vakit geçirmelik bir yaz dizisi. irem helvacıoğlu’nu ilk kez özcan deniz ile dizisinde izlemiştim, oldukça tutuk ve yapay bulmuştum. bu dizide pek güzel akıyor. yönetmenin önemi bir kere daha ortaya çıkmış oldu izleyici kalbimde.
  • 1982 yapımı bir zeki - metin filmidir ayrıca. zeki alasya nın tek kurşun adıyla tanınan bir bestekarı metin akpınar ın ise onun başına bela olan intihar eğilimli saf genci oynadığı filmin künyesinde senaryo süleyman turan yazıyor ama nedense bana hep yabancı bir filmden uyarlama gibi gelir. bu arada yönetmeni de kartal tibet dir.
hesabın var mı? giriş yap