hesabın var mı? giriş yap

  • monoton kaka aktivitesine az-çok bir heyecan fırtınası katan, "ulan makina bi patlarsa nasıl kaçarım mnakoim" fantazileri ürettiren gelişme. kakayı kaçırtmasıyla da tanınır.

  • mrna aşılarının karşıtları inanılmaz cahilsiniz ama yapacağım açıklamalar sizi iyi etmeye yetmez. o nedenle size değil burayı okuyup aklı karışabilecek olan eğitilebilir cahillere seslenmek istiyorum.

    mrna sitoplazmaya girer, çekirdeğe girmez.
    mrna dizisinin okunma sayısı bellidir, üreteceği protein sayısı bellidir.
    üretilen proteinin ömrü bellidir.

    bu parametreler sabitken bu aşının uzun dönem bir etkisinin olması imkansızdır.
    bakın düşük bir ihtimal de olsa olasıdır, mümkündür bile demiyorum
    imkansızdır.

    rica ediyorum sizden daha cahil insanların görüşleriyle aşı karşıtlığına kapılmayın.

    bu alanda makale yazıyor olsam ben de uzun dönem etkileri araştırmalar henüz yapılmadığı için bilinemez yazardım ama halkın bu tip bir kesinliğe ihtiyacı yok. halk mümkün olan/makul olan kesinlikle yetinmek durumunda. her gün 3 kilo domates yemenin 10 yıllık etkileri üzerine de bir çalışma yok ve bu tarz bir beslenmenin uzun vadede insana ne yapacağı bilinemez. ancak domatesi biliyorsanız yiyecek adama yeme demezsiniz. hakkında makale yazıyorsanız bilemeyiz dersiniz.

    mrna aşılarının uzun vadeli etkilerini bilmiyoruz demek bu tarz bir veridir.

    biliminsanları kafalarına göre asla zarar veremez, kesin zararsızdır diyemezler makalelerinde. bir şeyi bilmiyorlarsa bilmiyoruz yazarlar. zaten öyle de yazmak zorundalar. ben de bilimsel bir metin yazarken %99.9 emin de olsam %100 değilse bilemiyoruz yeterli çalışma yok yazıyorum. ancak mrna'yı biliyoruz, hücreyi biliyoruz, mrna'nın sitoplazma içinde ne yaptığını biliyoruz, aşının nasıl işe yaradığını çok net biliyoruz. tüm bileşenlerin ömürlerini biliyoruz. aşının insanlar üzerinde yapılan faz çalışmalarını ve sonuçlarını biliyoruz.

    noktaları birleştirince makul kesinlikle aşının insanlığa faydalı olduğu sonucuna ulaşıyoruz.

    bunları bilerek isteyen aşısını olur, istemeyen olmaz.

    konu bu.

    edit: mesaj kutum çöktü. ilginize de eleştirilerinize de teşekkürler ama cevap yazmaya yetişmem mümkün değil. sözlüğün bu dinamik yapısı beni hep cezbetti. iyi ki varsınız.

    kamu spotu: şeker orta vadede kesin olarak ömrünüzü kısaltıyor. aşıyı istiyorsanız tartışın ama şekerden uzak durun.

  • olayın başlangıç tarihi 9 temmuz 2023'dür. cumhuriyet'in yaptığı habere göre otoyol üzerinde yarışan otomobillerden biri yol üzerinde ilerleyen araca çarpıyor ve twitter'da @servusbastii kullanıcı adlı arkadaşımızın babasının ölümüne sebep olup annesini de yaralıyorlar. bugün ise olay günü hem otoyolda yarışıp, hem alkollü şekilde araç kullanan, hem de hiçbir suçu yokken bir insanın ölümüne sebep olan katillerin serbest bırakıldığını öğreniyoruz. biliyorsunuz ki türk adalet sistemi geçtiğimiz senelerde verilen tepkilere göre hareket etmeye başladı bu sebeple sizi tepki vermeye davet ediyorum. aşağıya olayla ilgili tüm kaynakları bırakacağım ve sizden babasını kaybetmiş arkadaşımıza ses olmanızı rica edeceğim. bu başlığı ne kadar yukarı taşırsak sesimizin duyulma ihtimali o kadar artacaktır, unutmayın ki orada o gün ölen siz de olabilirdiniz sizin babanız da olabilirdi ve katilleriniz şu an elini kolunu sallaya sallaya geziyor olabilirdi. lütfen destek olalım.

    twitter 1
    cumhuriyet gazetesi haberi
    video
    bilirkişi raporu
    adli tıp ve polis raporları
    alkol testi
    kamera kaydı
    instagram hesabı

    edit: sorulan sorular üzerine arkadaşımız adli kontrol şartı ile serbest kaldıklarını ayda iki kere imza atacaklarını söyledi şu anlık hukuki açıklaması böyle olduğunu belirtti

  • ''otobüsteki siyah gözlüklü, büyük çantalı, asık suratlı kıza da anlam veremiyorum. hayır sanki onun limuzin'ide zorla binmişiz sıkışmışız.''

  • her gün işten eve giderken 3 bira alabilen insan bence zengindir. mesela ben zenginim kendi hesabıma göre. tam bir sefa pezevengiyim. fakir adamın sefası olur mu hiç?

    bir de bu 8'li, 250 ml'lik coca cola paketleri oluyor ya, mesela ondan alınca da çok zengin hissediyorum kendimi. galiba zenginim ben ya, şimdi düşününce yine zengin hissettim kendimi. zengin olmak çok kolay olm, niye abartıyonuz bu kadar?

  • türkçede "kırmızı çay" olarak bilinen, sadece güney afrika'da yetişen bir çay çeşidi.

    afrikaans dilinde "rooi" kelimesi "kırmızı" anlamına gelmekteyken, "bos" kelimesi de "çalılık" anlamına gelir. yani "rooibos" kelimesi "kırmızı çalılık" anlamına gelmektedir. (bkz: afrikaans/@capetonian)

    aslında tam olarak bir çay değil. latince ismi "aspalathus linearis" olan bir bitkiden gelmekte. hassas, yetiştirilmesi biraz özen gerektiren, her bitki çok az tohum verdiği için tohumları çok değerli, sadece güney afrika'da yetişen bir bitki. genelde güney afrika'nın western cape bölgesinde yetişiyor. çalılığa benziyor, iğne yapraklara sahip. dolayısıyla rooibos ismindeki "bos" kısmı buradan gelmekte. bitki şöyle ve şöyle

    aslında yeşil yapraklı, fakat yapraklar kurutulunca oksitlenmeden dolayı kırmızıya dönüyor renkleri. dolayısıyla rooibos kelimesindeki "rooi" kısmı da buradan geliyor.

    kafein veya tein içermez. aslında bir nevi "bitki çayı" da denebilir. çayın tadı çok yumuşaktır. içine şeker katmayı gerektirmez. genellikle içerisine süt eklenerek tüketilir, fakat bu süt katılmazsa çayın tadı daha güzel alınmaktadır kanımca.

    bir de "rooibos çayının kuzeni" denilen honeybush çayı vardır. tadı rooibos'a benzer, fakat biraz daha bal kokulu, daha ağır kokulu bir çaydır.

    rooibos çayının faydalarına gelirsek;

    - kanser riskini düşürür, yaşlanmayı geciktirir. bu özelliğine rağmen bazı sitelerde kemoterapi gören insanların kesinlikle içmemesi öneriliyor.
    - bağışıklık sistemini geliştirir
    - ınsomnia, tansiyon ve baş ağrısına iyi gelir
    - dişleri ve kemikleri güçlendirir

    bunlar en popüler/bilinen faydaları. bunlar dışında birçok faydası bulunmakta.

    malesef türkiye'de iyi kalitede rooibos bulmak çok zor. ancak bazı kafelerde tatmak mümkün, onlar da yurt dışından getirtiyorlar zaten. türkiye'de satılanlar hep içerisine aromalar katılmış, başka çaylarla karıştırılmış rooiboslar.

    rooibos çayının üretim hikâyesini anlatan güzel bir video şuradan izlenebilir.