• kimisinin yuzunden bakarak anlasilir bugunu ne kadar zamandir bekledigi.ayakkabisinin uzerinde toz olmayisi.saclarinin ozenle taranmis olmasi.normal birgun olsa birisinden bir seker dahi istemeyecek kadar utangac oldugu.bunlar genelde en arka siralarda durur arkadaslarinin arasinda.al al yanaklari daha o elini seker kasesine uzatmadan habercisidir sadece bir seker alacagindan."al bi tane daha" dersiniz utanir geri cekilirler.iste budur insani bir ogrenci evinde bile bayram sabahi 4'te uyumus olmasina ragmen calan kapiya kayitsiz birakmamasi.gunun kacirilmaz guzelligi.
  • müslüman oldukları halde cadılar bayramında kapıya gelen ama şeker ve kurban bayramında kapıya gelmeyen çocuklardır.
  • bir zamanlar biz de onlardan birisiydik, hepimizin içinde bayramda kapıya giden bir cocuk yatıyor. bakın nasılda uzanmış orada şeker yemekten koma hallerinde, uyanacagı gunu bekliyor. *
  • az önce ne basıyonuz lan zile diyerek kovaladım bunlardan 2 tanesini ...
  • jandarmanın kapısına gelirlerse, askerin ellerini öperler.
  • bugün beni çok güldüren çocuklardır bunlar. kapı çaldı, bir tane güzel giyinmiş, elinde torba çocuk şirin şirin iyi bayramlar diyor. veriyoruz şekerini, mutluyuz, tam kapıyı kapatacaz çocuk "pi takka" diyor, şaşkınlıkla bakarken, merdivenlerden aşağıya bağırıyor, "gelin oğlum purayaaaa, puraya geliiiin" ve haldır haldır merdivenlerden çıkan 5-6 tane daha çocuk. adamlar organizasyon yapmış yahu...
  • bir gün yanılıp tuttugum madlen kutusundakı bir sırayı ıkı parmagını kullanarak tek hamlede alabilen, kapıyı kapatmaman ayaklarını araya koyan cocuklardan da olabılıyorlar. hayır, bunlar benim cocuklugumdaki bayram cocuklarına hiç benzemiyorlar.
  • akıllarda hep bir gece önceden hazırlanmış kıyafetleriyle bayram heyecanını en derinden yaşayan çocuklar olarak canlanırlar. böylelerine değil şeker, can kurbandır.

    ama ikram edilen şekerleri daha apartmandan çıkmadan yerlere atan, "lan olm bu apartmanda iş yok kimse para çıkmıyo" diye kim bilir kimler tarafından zehirlenmiş yüreklerini en kötü şekilde ifşa eden çocukları gördüm göreli, bayramda çalan her zil yüreğimi burkar.

    gerçi hangisinin bayram ve şeker için, hangisinin sadece para için geldiği bellidir hep ama, gönül isterdi ki böyle güzel günler güzel şeyleri barındırsın sadece; biz de şekerlerin yanında avuçlarına harçlığı gönlümüzden koptuğu için ve o çocuklar çok tatlı, çok masum oldukları için verelim.
  • bir kısmı, kendilerine dilenci yakıştırması yapılmasını çaldıkları her kapıdan aşırı beklenti içinde olmalarına; bu beklentiyi de bayram geleneklerini iyi öğretememiş ailelerine borçludurlar kanaatimce. neticede çocukturlar; elini öpüp bayramını kutlamadığı büyüklerinden iri bir çikolata ya da para beklemek dahil, yetişkinler için hayasızlık olan birçok şey onlar için normaldir. anormal birşey varsa, ailelerindeki kayıtsızlık ve kapısı çalınanın onları hor görmesidir.

    bayram geleneğinin, diğer geleneklerin bozulmadan nasıl yaşayacağı sorusunun cevabını kendi içinde barındıran olayın baş oyuncularıdır aynı zamanda.

    yardımcı oyunculara ufak bir önerim olacak:

    bayram öncesi, içki-sigara gibi keyfe keder giderlerinizden kesip 2 kutu çikolata alın. ortalama 0,4 ytl'den 48 tanesi yaklaşık 19 ytl yapar. mahalle bakkalınız varsa, ilk toptancı turunda geliş fiyatına sizin için fazladan kutu alabilir; böylece daha ucuza getirebilirsiniz. bayramda kapınıza gelen çocuklara bunlardan ikram edin, ama önce elinizi öpmelerini isteyin. onlarla sohbet etmek için birkaç dakika ayırın. hatta sizden sonra gidecekleri yerlerde yapacakları konusunda onlara telkinde bulunun. bayramın aslında çikolata yemek ve para harcamak için tatil edilen sıradan günler olmadığını anlatın.

    sizden sonra bayrama daha farklı bakacaklarından emin olabilirsiniz. en azından ben, kapıdan kovulduklarında 'ya evet, aslında para beklemekle yanlış yapıyoruz' demeyeceklerinden eminim.
hesabın var mı? giriş yap