• cahil cühelalığa verilmeli üstünde çok durulmamalıdır.
    hatta durma durdukça konu saçma sapan bir hal alacak diye slogan bile yaratılabilir.
  • bazı türklerin kürtlere arap, fars, türk karışımı kırma bir ırk demesi gibidir. arap hakimiyeti zamanında bugünkü doğu ve güneydoğu'da samerra adı verilen ordugah şehirleri kurulmuştu. buralara farslar, araplar ve türkler toplanıyor ve asker yapılıyordu. işte bu alışverişten doğmuştur kürtler.
  • tarihsel bir olgudur.

    kişilerin bilgi seviyesiyle zerre kadar da alakası yoktur. o yüzden çıkıp işkembeden atmamak lazımdır. kürtçe kültürel ürünleri -özellikle dengbej'lerin stran'larını- dinlemiş olanların kulağına mutlaka çarpılmıştır şöyle bir çift kelime:

    "eskerê romî"

    türk askerleri için kullanılan bu tabir, düz okunduğunda "rum askeri" manasına gelmektedir. pre-modern zamanlara ait bir kategorik sınır çizimidir. aslında "merkezden" yönetmeye çalışana dair muhalif bir tavır alma olarak da okunabilir. osmanlı veya türk askeri için, pre-modern zamanlardan kalma olan bu kurdi tabir, güncel olan bazı eserlerde de kullanılarak yeniden üretişmiştir. kanımca bu tabirin 20. yüzyıl boyunca kullanımının devam etmesinde osmanlı'nın sekülerleşerek cumhuriyet haline gelmesi, dinden tamamıyle uzaklaşması, kürtlerin bu algıyı sürdürmesine neden olmuştur. kürtlerin türk devletine ve türklere yönelik oluşturduğu kategorik ayrımlardan biri olarak; yani kürtlüğün veya daha geniş anlamıyla "başka bir şey olmanın" ifade edilmesi olarak düşünülebilir.

    ayrıca, bu ayrımı destekleyen diğer bir olgu ise, kürtlerin şafi müslüman olmalarıdır. buna mukabil, medreseli kürtler, türklerin sahip oldukları din anlayışını hiyerarşik olarak kendi dini bütünlüklerinden daha altta tutarlar her daim. kürtler medreselerinin çok daha örgütlü bir şekilde olması, tarikat geçmişlerinin uzun olması, önemli alimler çıkarması gibi nedenlerden ötürü, "türkler" dini açıdan da yetersiz bir şekilde kodlanmışlardır. işte bu yarıktan bina edilen bir kürtlüğün ifadesidir, kürtlerin türklere rum demesi.
  • ortada bir cehalet varsa bu kürtlerin türklere rum demesi değil, rum sözcüğünün anlamını bilmemektir şüphesiz. (bkz: rum sözcüğünün kökeni) bilmemenin değil öğrenmemenin ayıp addedildiği meclisimizde bu bilgiyi tarafsızca, salt basit bir bilgi olarak alıp sebebinin ne olabileceğini araştırmadan "kürtler türklere hakaret etmek için rum diyorlar." demek de kendini komik duruma düşürmekten başka bir şey değildir.

    şimdi bunun tarihsel bir açıklaması var. esasen rum sözcüğü, daha çok tc'nin kuruluşundan sonra hıristiyan-grek halkı diğerlerinden** ayırt etmek için kullanılmaya başlanmış bir sözcük. oysa mezkur sözcüğümüz eskiden etnik kökeninden bağımsız belli bir bölgede yaşayan osmanlı tebaasını belirtmek için kullanılıyordu. eski doğu roma (romi, rumi vs.) topraklarına rum diyarı denirdi. doğu roma imparatorluğunun varisi osmanlı da bu ifadeyi yüzyıllar boyu kendi topraklarının belli bir bölgesi için kullandı. doğudan batısındaki adama bakan kürt'e göre de payitaht ve onun askeri de rumdu haliyle. (aslında rum da değil, romî diyor kürtler) daha evvel şurada etraflıca açıklamışız hatta bunu. (bkz: müslüman rumlar/#30588675)
  • bazı türklerin karadenizli vatandaşlarımıza rum demesine benzer.
  • (bkz: rumeli)
  • doğru bir yaklaşımdır.
    türkler rumdur, hatta hititler de rumdur.. rumların en ço'ğu da çorum' da bulunur.
    dolayısıyla türkler hititler rumlar hepisi çorumludur..
hesabın var mı? giriş yap