• bu eserin insanlık tarihi için en önemli özelliklerinden biri de 1951 bayreuth festivali'nde wilhelm furtwängler yönetiminde icra edilen kaydının uzunluğunun bugünkü cd/dvd teknolojisini doğrudan etkilemiş olmasıdır.

    compact disc teknolojisi 1970'lerin sonlarında sony ve philips tarafından ayrı ayrı geliştirilirken 1979'da ortak çalışma kararı alınmıştı. o tarihe dek sony 10 santimlik 16 bit tabanlı, philips ise 11,5 santimlik 14 bit tabanlı plakalar üzerinde çalışıyordu. sony'nin niyeti daha portatif bir ürün çıkarmak, philips'inki ise daha uzun kayıt süresi elde etmekti. sony başkan yardımcısı norio ohga, en sevdiği eser olan senfoni no.9'un 1951 bayreuth festivali'nde wilhelm furtwängler yönetiminde icra edilen versiyonunun tamamını alabilecek kapasiteye ve ses kalitesini arttırmak için de 16 bit 44000hz formatında olmasını önerdiğinde cd'nin çapı kaçınılmaz olarak 12 santime çıktı.

    dvd geliştirilirken de geçmiş teknolojiye uyumluluk açısından aynı çap korunmuştur.

    edit: bu arada blu ray'i de eklemekte fayda var. bildiğiniz gibi blu ray diskleri de geçmişe uyumluluk göz önünde tutulduğu için 12 santim çapında
  • tam bir "dehayi bol bulduk sacalim" olayidir. yaklasik 1 saat 10 dakilaik, 4 bolumden olusan bu eserin icinde bazen yalnizca yalnizca 10 saniye bile suren oyle melodiler, orkestrasyonlar vardir ki bunlardan birini kazara ben yazsam, o temanin uzerine uc albumluk kompilasyon yapar, sonradan da gam yemeden olurum.
  • iddialı geliyorum: insan zihninin ürettiği en güzel yaratıdır.

    bir gün daha yaşamak için bir sebep göster deseler bir gün daha bu senfoniyi dinleyebilmek bahtiyarlığı diyebilirim.

    (bkz: profundity)
  • beethoven'ın cidden giderayak "beni unutamayacaksınız" dediği eseridir. mısır piramitlerinden bile daha önemlidir bence insanlık tarihi için.
  • 90larda çıkan bir modayla bir sürü okulda teneffüs zili olarak rezil bir versiyonu kullanılmaya başlanan,türk milletinin sınır tanımayan yaratıcılığına kurban olmuş eser.
  • koro girmeden once calan o pek meshur mi mi fa sol sol fa mi re do do re mi mii re ezgisi aslinda o kadar da basit degildir. bir anda ayni anda birbirinden bagimsiz ama birbiriyle konusan iki melodinin caldigini farkettiginiz anda ya adam sagirmis ne yaptigini bilmiyormus dersiniz, ya da ode to genius isimli bir siir yazmaya girisirsiniz. muhtesemdir, ayrica first movement sirasinda yayli sazlar grubunun bir hareketi vardir ki adami kendinden gecirir, her dinleyisinde tuylerini urpertir. kemanlar sanki halk ozamiymis gibi atisirlar birbirleriyle...ayni anda icinde bu kadar deha parcasi tasiyan bir eserin ise duyma yetisini tamamen kaybetmis bir insan evladi tarfindan yaratilmis olmasi ise imkansizin vucut bulup dunyaya inmesinden baska bir sey degildir.
  • ludwig van beethoven beyfendi; sonradan, kendi senfonisinin son bölümüne insan sesleri eklemeyi düşünmüş, ve dahi eklemiştir de. bunun için de friedrich von schiller'in neşeye övgü isimli şiirini seçmiştir.

    bir de, senfonisi çalınırken hiç duyamamıştır tabi.
  • 9 yas ogrencilerimle (3. sinif) "sorgulama ünitesi" kapsaminda "teknolojinin olmadigi bir ortamda" el yapimi enstrümanlarla performe ettigimiz beethoven 9 korolu bölüm (ode to joy) performansi icin;

    http://www.youtube.com/watch?v=flck19t4r30
  • ne zaman barış,dostluk,kardeşlik gibi zırvalar söz konusu olduğunda bu müziğe başvurulsa ,beethoven'ın tam o sırada alaycı bir şekilde gülümsediğini düşünürüm.
    "uyanın lan salaklar!!!kardeşlik türküsü değil o!" diyesim gelir.
    beethoven'ın dünya barışıyla dalga geçtiği,şiddetin,nefretin senfonisidir kanımca..ağır ağır..
  • "sen ey tanrılar alevi ey eliziyum kızı
    biz mabedine gideriz mest olmuş halde senin
    adetin ayırdığı şeyler hep sihrinde gizlenir
    daima kardeş olur insanlar gölgende senin

    medeniyet insanlığa güneş gibi nur saçar
    bilgimizin ışıkları karanlıkta yol açar
    bu yol bizi mutluluğun kucağına götürür
    neş’e ile bağlı dostluk insanlığı yürütür

    kardeş olun ey insanlar bunu ister tanrımız
    bu dünyada her şey geçer en son sana dost kalır
    insanlığa doğruluğa göğsünü aç korkmadan
    hür doğmuştur insanoğlu hür yaşamak hakkıdır"

    (bkz: copy paste)
hesabın var mı? giriş yap