• "ben, manevî miras olarak hiçbir âyet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevî mirasım ilim ve akıldır. benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar karşısında belki gayelere tamamen erişemediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve ilmi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. benim türk milleti için yapmak istediklerim ve başarmaya çalıştıklarım ortadadır. benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel eksen üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevî mirasçılarım olurlar."
    cumhuriyet bayramı açılış konuşmasından, 1933 1

    sanırım bir filozof söylese garipseme ihtiyacı duymayacağım bu sözleri, politikacı ve kitleleri yönlendirme gayesi güden bir lider söyleyince; yiğidim sendeki nasıl bir öz güven ve aşmışlık deme hissiyatı duyuyor insan.

    "benim naçiz vücudum, bir gün elbet toprak olacaktır. fakat türkiye cumhuriyeti, ilelebet payidar kalacaktır" dan,
    nasıl,
    erdoğan gitsin demek devletin yıkılması demektir raddesine geldik hepimizin üstüne çokça düşünmesi gerek.

    (bkz: benevolent dictator)

    "ben diktatör değilim. benim kuvvetim olduğunu söylüyorlar, evet, bu doğrudur. benim arzu edip de yapamayacağım bir şey yoktur. çünkü ben zorâki ve insafsızca hareket etmesini bilmem. bence diktatörlük, diğerlerini râm edendir. ben kalpleri kırarak değil, kazanarak hükmetmek isterim. "1

    (bkz: aydınlanmış despotizm)

    çağının gereklerini yerine getirmeye çalışmış ve kendinden sonra gelenlere de hiç bir kural, doktrin, dogma bırakmamış, zamanın ilmine göre, akla göre hareket etmeyi salık vermiş bir liderin sözü.

    saygıyla anıyorum...

    (bkz: sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin)
    (bkz: ukteydim doldum)
  • tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 salgını sonrası akıllara gelen mustafa kemal atatürk'a ait veciz söz.

    bahse konu vecizi önemli kılan unsur ise şüphesiz yaklaşık 100 yıl önce insanlığa doğru yolu göstermiş olmasıdır.

    dogma ve kalıplaşmış kurallar günümüzde bir bir çökerken insanlığın kurtuluşu ilim ve akıldan gelecek.

    fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller insanlığı yaşatmaya devam edecek.
  • dünya tarihindeki en iyi sözdür.
  • ""ben manevi miras olarak hiçbir nas ı katı, hiçbir dogma, hiçbir donmuş, kalıplaşmış kural bırakmıyorum. benim manevi mirasım ilim ve akıldır. benden sonra beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse manevi mirasçılarım olurlar."

    mustafa kemal atatürk
hesabın var mı? giriş yap