• kıdemli uzman inşaat takip edici bir vatandaş olarak, bugünlerde yanından geçerken günbegün takip ettiğim katlı otopark inşaatında daha önce hiçbir inşaatta rastlamadığım bir malzeme-uygulama ile karşılaştım. ilgili ve bilgili arkadaşlar bir el atarsa ufkumu bir miktar genişletebiliriz.

    şimdi arkadaşlar bu otopark inşaatında temel sudan arındırıldıktan sonra beton döküldü. betonun kurumasını beklediler bir hafta. daha ortada hiç direk sütun vb yok ama o betonun üzerine siyah plastikten bir yalıtım malzemesi olduğunu tahmin ettiğim şeyler döşüyorlar. bu siyah şeyler rulo halinde. yanlarında tüpler filan var. önce betonu kahve/siyah bir sıvı ile kaplayıp, sonra üzerine bu siyah ruloları tüplere bağlı ateş çıkaran şey(çok akademik dil kullanıyorum mazur görelim) ile aça aça zemine seriyorlar. bu siyah-turkuaz renkli rulolar zemini tamamen kaplıyor. yetmiyor üzerinden yine başka bir çalışan, ateş püskürten şeyle geçiyor. bu malzemenin ne işe yaradığı, nasıl üretildiği, ne zamandan beri sektörde kullanıldığı gibi bilgileri merak edip araştırmaya çalıştım ama adını bilmediğim için bulamadım. tek görebildiğim, miyop astigmatla doğru okuduysam ruloların üzerinde alteks yazdığı. firmanın ürünlerine baktım ama bulamadım adını bunun.

    sevabına bir el atalım lütfen, öğrenmezsem aklımdan çıkmaz bu. saygılar. *

    edit: malzemenin ismi bitümlü yalıtım malzemesi/membran imiş.

    bozkirin kalbini hizlandiran mizrak, sernarrow, second, meruss, tokmakcinintokmagi, kertenkelek, atkuyruklukertenkele, teoteoteoteo, henrydath, nick ararken yorgun dusen adam, kirk karakterlik nick yazan yazar kisisi detaylı bilgi vermekten geri durmayan yardımsever sözlük yazarlarına teşekkürler.

    edit: yapılan işlemin adı da bohçalama olup, betonun yapısı itibariyle suyu çekmesi, suyun da donatılarda korozyona sebep olmasının engellenmesi için geliştirilen bir yöntem imiş. kayzersouze'ye teşekkürler.
  • kitaplarda bazı sözcüklerin satır sonunda olmamasına rağmen tire ile ikiye ayrılımış olması. bir yazım yanlışı olduğu kesin oldugu halde en ünlü yayinevlerinde bile bazı kitaplarda var öyle şeyler. neden olabilir ki?

    örnek: " şu ağacın altında durmuştuk." diye sö-ze başladı.
    ahmet ümit, babı esrar, everest yayınları.
  • girişimcilik,
    liderlik,
    önyargısızlık,
    korkusuzluk,
    ileri görüşlülük
    şeklinde sıralanabilecek meziyetlerdir.
  • (bkz: rusça)
hesabın var mı? giriş yap