• (bkz: litosfer)

    yerküresi yüzeyden merkeze doğru kabuk, manto ve çekirdek olmak üzere üç kısma ayrılır.***

    kabuğun, kıtasal abuk (continental crust) ve okyanusal kabuk (oceanic crust) olmak üzere iki çeşidi vardır. kıtasal kabuğun ortalama yoğunluğunun 2.7 gr/cm3, kalınlığının ise ortalama 35-40 km (yüksek dağ zincirlerinin altında 60-70 km) olmasına karşın, okyanusal kabuğun yoğunluğu 3.0 gr/cm3, ortalama kalınlığı ise 6 km dir.

    ayrıca kıtasal kabuk daha yaşlı kayaçları kapsamaktadır. kıtasal kabuğun yaşı 1500-3500 milyon yıla çıkabilirken okyanusal kabuk hiçbir yerde 200 milyon yıldan daha büyük yaş vermemektedir. diğer yandan kıtasal kabuğun çok karmaşık yapısı ve bileşimine karşılık okyanusal kabuk basit yapısı ve homojen/uniform bileşimi ile karakteristiktir.

    kabuk ile manto arasındaki sınır, bir süreksizlik yüzeyi olup, 1909 da yugoslav jeofizikçi andrija mohorovicic tarafından saptanmıştır. bu süreksizlik mohorovicic süreksizliği yada moho (m) süreksizliği olarak bilinmektedir. mantonun en üst kesimi sağlam, kırılgan kayaçlardan oluşmakta ve 70-100 km derinliğe kadar uzanmaktadır. kabukla beraber mantonun bu en üst bölümüne litosfer denir.***

    kaynak: doç. dr. kadir dirik - fiziksel jeoloji ders notları-1

    edit: sonunda çaylaklıktan kurtulmuş suser.
hesabın var mı? giriş yap