• abdulhamit doneminde ilan edilen sozde yonetim bicimimizdir . tanzimat devri buyuk capta ba$arisizlikla sonuclanmi$ti cunku tam olarak hurriyeti ve yasalarin ustunlugunu saglayamami$ti . bu donemin du$uncesi ise anayasal monar$i'ye dayaniyordu amac iktidarin kaynagini bir sozle$meye baglamak, yani iktidarin kaynagini yeryuzune indirmeye cali$makti .

    $imdi siz bu arada bkz. kanuni esasi

    bu donemde de kar$imiza yine iktidarin sinirlanmasi olgusu cikiyor . ancak ay'nin yapili$ini gozonune aldigimizda bu sinirlamanin icten bir sinirlama oldugunu da goruyoruz . ancak ayni zamanda bu durumun ortaya cikmasinda toplumsal baskilarin da rolunun oldugunu unutmamaliyiz . yine de butun bu sinirlandirmalara kar$in iktidarin halen millette degil, hukumdarda ve onun ailesinde oldugunu gormekteyiz .
  • yine ilk defa i. me$rutiyet'te meclis-i ayan ve meclis-i vukela kurulmu$, ilk parlamentoculuk deneyimi ya$anmi$tir .

    sonuc olarak bu donemde asker-ulema(aydin)-burokrat dayani$masi olu$mu$tur . baski gruplari ve kamuoyunun olu$up bunlarin dikkate alinmaya ba$lamasi da bu donemdedir . millet egemenligine bir kayi$ da vardir . klasik haklar anayasaya girmi$tir . iktidarin laikle$me sureci de yava$ da olsa devam etmektedir . bagimsiz yarginin ortaya ckiki$i, yargi bagimsizligi ve hakim teminatina ili$kin guvenceler de anayasaya girmi$tir . idarede hukuka bagliligin surmesi de guclenmi$tir .

    (bkz: hukuk)
  • ilk osmanlı mesusan meclisi 19 mart 1877'de açıldı.
    9 ay sonra 14 şubat 1878'de ise rus savaşı bahanesiyle 2. adbülhamit tarafından kapatıldı. sonuç olarak 2. abdülhamit'in hüküm sürmesinde payı olan 1.meşrutiyet tamamen bir 9 aycık bir kukla yönetimi olarak kalmıştır. esas srsıcı değişiklik 2. meşrutiyet diye adlandırılan 1908 devriminden sonra olacaktır.
  • mecliste bulunan 282 kişinin ancak yarısı türktür.mecliste bulunan bir gayrimüslim adamın:''ben osmanlı bankası kadar osmanlıyım''-osmanlı bankası o zamanlar yabancı sermayenin elindeydi-demesi düşündürücüdür kanımca.
    anayasayı ve meşrutiyeti ilan edersek gerçekten avrupalı olabiliriz düşüncesi devleti biryere götürdü mü?bence kesinlikle hayır..ab aklımıza geldiğinde geçmişteki bu düşüncenin şimdikiyle farkı var mıdır?yoktur tabiki...
  • osmanlı devletinin yıkılmaya direnen günlerinde ortaya atılmış görüşlerden birisi idi meşrutiyet yönetimi. mahmut döneminde türk öğrencilerinin batının bilimini, gelişimini takip için avrupa' ya gönderilmesiyle başlayan yenilik çalışmalarının bir ayağı olan meşrutiyet istemi de yine türk aydınlarından namık kemal ve ziya paşa tarafından savunulmuştur.

    görüşün hayata geçirilmesi için ise abdülaziz' in tahttan indirilmesi gerekiyordu ve öyle oldu. devletin ileri gelenlerinden mithat paşa' nın desteğiyle padişah tahttan indirilmiş ve yerine 5. murat geçmiştir ancak aklî dengesinin yerinde olmadığı iddia edilen 5. murat tahtta az bir süre kalabilmiştir. taht kısa bir süre sonra meşrutiyet ilan edeceğine söz veren 2. abdülhamit' e devredilmiştir. tahta geçen abdülhamit sözünü tutmuş ve meclisi oluşturmuştur.

    ancak çeşitli nedenlerle 1876' da ilan edilen meşrutiyet yönetimine abdülhamit anayasal hakkını kullanarak 1878 tarihinde son vermiştir.
  • 2. abdülhamit'in, öncülerini mithat paşa, ziya paşa ve namık kemal'in oluşturduğu genç osmanlılar'a ilan etme sözü vererek tahta çıktığı; 1876'da kanun-i esasi'nin kabul edilmesiyle meşruti monarşinin sağlandığı; 93 harbi'ni bahane eden 2. abdülhamit'çe meclisin süresiz feshi nedeniyle istibdat dönemine girilmesiyle fiilen ortadan kalkan dönemdir.
    devamı için lütfen (bkz: ikinci meşrutiyet)
  • nasıl ilan edildiğine ilişkin çeşitli rivayetler vardır:
    https://twitter.com/…ci87/status/504297521095901184
hesabın var mı? giriş yap