• güneş'ten gelen ışınların mavi-yeşil dalga boyunu emdikleri ve emdikleri ışığı da yansıttıkları içindir.
  • (bkz: klorofil)

    tanım: bitkilerin körpe saplarında ve yapraklarında bulunan, güneş ışığını soğurarak bitkilerde karbon özümlemesini sağlayan, bitkilere yeşil renklerini veren madde
  • beyaz ışık yani gün ışığı bir prizmadan yansıtıldığında ışık tayfı sırasıyla mor, mavi, yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı renk dalga boylarına bölünür. bunlar da sırasıyla 50*, 40*, 70*, 30*,45* ve 65* nanometrelik dalga boyu aralıklarına sahiptir. görüldüğü üzere yeşil en geniş aralığa sahip renktir* ve olay gün ışığından en fazla yararlanmak üzerine kurulu yapılarıyla bitkiler söz konusu olduğunda bitkiler için en iyi seçim evrimsel olarak yeşildir.
  • "seni daha güzel görebilmek için", bu metaforun sadece kurt için yazılmış olması çok acı, aptallık için alameti farika olması gerekirdi.
  • (bkz: klorofil)
  • kroloplastlarda bulunan krolofil adlı pigment ve bu pigmentin gunes ışınlarını soğutması (bkz: krolofil)
  • fotosentez ile enerji üreten bitkilerin yeşil olması doğal seçilimle bu bitkilerin hayatta kalması sonucu olgulaşmıştır. gün içerisinde değişen ışık şiddeti, gelme açısı, hava sıcaklığı gibi doğaya, iklime ve yer şekillerine bağlı parametreler bitkilerde fazla ısınma ile birlikte gereksiz su, co2 ve enerji tüketimine neden olabilir. bu koşullar altında en uzun dalga boyu aralıklarından birine sahip -bir diğeri kırmızı- olan yeşil ışık yansıtılarak bir tür optimizasyon gerçekleştirilir. siyah olan yapraklar bütün ışığı soğurarak fazlaca ısınıp, ortamdaki su ve enerjiyi tüketerek ağustos böceği misali yitip giderken, yeşil yapraklı bitkiler karınca gibi istikrarlı şekilde çalışır daha uzun süre yaşarlar.
hesabın var mı? giriş yap