• w. chan kim ile renee mauborgne isimli profesörler tarafından geliştirilmiş olan yeni bir işletme stratejisi. rekabet piyasasında, rekabet etmeyi, rakipleri bir kenara bırakıp mevcut pazarın boşluklarından yararlanarak yeni pazarlar oluşturmayı öğütlüyor. bunu yaparken de kırmızı okyanus mavi okyanus ikiliğini ortaya koyuyor. rakipler ile ortak bir pazarda kırmızı bir okyanusta yarışmak ve sığ sularda yüzmek yerine, yeni pazarlar yaratıp mavi bir okyanusa doğru ulaşmayı öngörüyor. sadece rekabet etmek için fiyatları aşağılara çekip sonrasında batan şirketler kırmızı okyanusta yok olurken, alternatif tüketici-müşteri bulup, yeni pazarlar yaratabilenler güçlenip daha da büyüyor.

    günümüz post-modern işletmeler için heyecan verici yeni bir strateji gibi görünüyor. ama işletmeleri harekete geçiren bu yeni işletim yöntemi zaten iki yüz yıldır hali hazırda devam eden çok uluslu şirketler örneklerini ve sömürgeciliği en soft biçimde anlatmak gibi görünebilir. ama stratejiyi anlatırken kullanılan örnekler sınırlar ötesi değil, bilakis lokal başarı örneklerine yer veriyor. bu anlamda sadece çok uluslu şirketler için değil, ulusal şirketler için de kullanılabilir bir yöntem diyebiliriz.
  • rekabetin aslında ne kadar zarar verici olduğundan dem vuran ve orijinal bir şey bul ve malı götür demeye çalışan stratejidir. "30 yıl önce cep telefonu, pc, ipod ya da oyun konsolları var mıydı? hayır yoktu. peki beş yıl önce facebook, youtube vs var mıydı, hayır. o zaman unutma ki gelecek 10, 20, 30 yıl içerisinde de şimdi olmayan şeyler olacak ve bunları bulanlar malı götürecek. sen de bunlardan olmaya bak" şeklinde özetlenebilir. en güzel örneği de nintendo wii ve cirque du soleildir kanımca.
  • bu konuda muhteşem bir kaynak vardır.

    (bkz: http://www.pazarlamakolik.com/…aviokyanusstratejisi)
  • (bkz: insead)
  • bilinen alan dışına çıkmayı önerir bu strateji. sanıldığı gibi kolay değildir bu yalnız, rakebetin olmadığı pazarlarda bunun sebepleri araştırılmalı ve bu sebeplerin kişinin kendi şirketi üzerinde de etkisi olup olmadığı belirlenmelidir.

    mavi okyanus stratejisi için direkt okyanus metaforu kullanırsak, okyanusa açılan gemiler şu sorunları yaşadılar:

    - pusulasız açıldılar. kadırgaları ile manevra yapamayacakları derinlikteki sularda gezindiler. (2009 - günümüz denizcilik sektörü krizi)
    - dikkatsiz açıldılar, blue ocean diye adlandırılan bölgede arz talep dengesini gözetmeksizin yeni bir kırmızı bölge yarattılar.
    - jet uçaklarını gözardı ettiler. bugün birçok büyük firmanın rekabet edilmesi zor bir mobilitesi ve pazar gücü avantajı var. teknoloji firmalarınından örnek vermek gerekir ise, bir start-up'ın odaklandığı pazara giren reklam geliri odaklı bir dev, sunulan hizmetin ücretsiz versiyonunu sunarak hazırlıksız bir start-up'ın planlarını tepetaklak etme gücüne sahip. bu sebeple keşfedilmemiş sulara açılanların, açıldıkları yerde güçlü bir koloni kurma planlarını da ciddi bir şekilde düşünmeleri gerekiyor.
  • kore doğumlu ve dünyanın en büyük ikinci iş okullarından biri olan insead’in yönetim takımında olan w. chan kim’in mauborgne ile yazdığı kitabın adıdır. aynı zamanda bir işletme stratejisidir.

    kim'in mavi okyanus diye tabir ettiği okyanuslar, şirketler için yeni pazarları ifade etmektedir. mavi okyanus stratejisi ne göre; yaratıcı fikirlere sahip olan, bu fikirleri bulunduğu iş koluna uygulayabilen ve bu doğrultuda yeni pazarlar yaratabilen şirketler; rekabetten sıyrılabilen, farklılaşarak gelirlerini arttıran ve gelişen şirketler olacaktır.

    mavi okyanus stratejisi genel kabul görmüş ve yıllardır uygulanan maliyet odaklı rekabeti reddeder. eğer bir işletme var olan bir pazarda rekabet ediyorsa, kızıl okyanusun tam ortasındadır demektir. kızıl okyanus bu stratejide rekabetin en yoğun yaşandığı ve işletmelerin yarıştığı piyasayı simgeler. kızıl okyanusta faaliyetlerini sürdüren işletmeler kıyasıya rekabet eder. rekabeti kazanır ve varolan tüketici ihtiyaçlarını karşılarlar. bunu yaparken de maliyet odaklı rekabetin içine girerek zarar görürler. mavi okyanus stratejisinde ise amaç rakibi olmayan yeni pazarlar yaratmaktır. yeni pazarlar yaratan ve bu pazardaki müşterilerin ihtiyaçlarını ortaya çıkararak karşılayan bu stratejide, rekabet etkisiz kalır. böylece işletmeler bu stratejide farklılaşma ile birlikte, yüksek kazanç sağlar ve maliyetlerini zamanla düşürebilme imkanı bulur.
  • mavi okyanuslara yelken açmak olarak da ifade edebileceğimiz hayatın her alanına uygulanabilen bir strateji geliştirme aracıdır. yaratıcı düşünceyi ortaya çıkarma ve dağınık fikirleri, raporları, analizleri toplayarak sistematik hale getirme konusunda faydalıdır. temel prensip çekişmesiz pazar alanı yaratmak ve rekabeti etkisiz kılmaktır.
  • avustralya'nın yellow tail isimli şarap firmasının amerika pazarına girerken gerçekleştirmiş olduğu stratejidir. hatta derler ki yellow tail red oceandaki blue oceanı yaratmıştır.
  • dün öğrendiğim bir ifade kitabını alıp okuyacağım. değişik yeni fırsatları yaratmaktan bahsediyor.
  • pazarlama departmanının yönetimini vereceğiniz adamın bu stratejinin prensiplerini yemiş yutmuş olduğundan emin olun derim. kan gölüne dönmüş rekabet ortamından kendi pazarınızı yaratıp sıyrılmanın yollarını güzel bir dil ve örneklerle anlatıyor.
hesabın var mı? giriş yap