• yuvarlak sekilli, siskince olan bolge..
  • bebeklerin bacakları şişkince olan bölgelerin fazlalığında da vurgulanarak bogum bogum denir.

    bogma eyleminden de geldiği iddia edilir ki bi bogumluk canı var deyimi bu teze dayanır.
  • bogazimizda 9 adet oldugu soylenen olusum.
  • genellikle bebeklerin boyun bölgesinde daha belirgin olsa da bazı bebek suratlı kişilerin de tesadüfi olarak boynu olması gereken yerde boğumları olabiliyor. yoksa tesadüf değil mi? bebek suratın yanında hediye mi geliyor bu da?
  • az veren candan, çok veren maldan verir.

    bunun eski, eski dediysem yontma veya cilalı taş devrinden karşılığı var: o zamanlar daha mülkiyet gelişmemiş tabii. tanrılardan, ilahlardan bir dileği yerine gelen karşılığında parmak boğumlarından birini adıyormuş. eskaza dileği gerçekleşince gönüllü olarak diyelim sol el yüzük parmağının birinci boğumunu kurban ediyormuş.

    kazılarda bulmuşlar, hatta bazısında birkaç parmak boğumu eksik görünüyormuş. tabii, dilekler bir iki değil.

    çocukken alındığına en çok sevinilmiş şey deyince,
    aynı anda iki şey birden oldu. anam bana dikiş makinasıyla kırçıl bej ile kahverengi arası, paça uçlarına doğru hafif genişleyen, tasarımı tamamen kendine ait, düğmesi iki parmak boğumu uzunlukta düğme diliyle hem içeriden, hem dışarıdan iliklenen bir pantolon dikmişti. yakışıklılığın dibi sanıyor ve sayıyordum. aynı anda dediğim, dedem de bal rengi veya koyu turuncu, küçük bir lastik çocuk çizmesi aldıydı. ortalama çizmelerden daha kaliteli ve parlak. ikisiyle birlikte ben köyün tek ve en güzel giyinen çocuğu, en yakışıklısı, en bakımlısı, en çok sevileni olduğumdan net emindim. tüm çocukluğum için yetip artacak bir zenginlik. özgüven deposu. o dilli ilikleme düzenekli pantolonlardan bir de 30 yaşında kendim yaşlı bir istanbul terzisine diktirdim, kumaşını kendim seçip alarak. bu sefer ek yakışıklılık olarak duble paça yaptırıyordum, görgüm artmıştı.

    "bize göre, bilincin yeri beyindir. fakat bilinç, ruhun tamamı demek değildir, ruh temelde, vücudun her yanına dağılmış sinir sisteminin işlevidir. vücudun merkezi de başta değil, karında, onun boğum kümelerindedir. ruhun belirsiz varlığı burada yer alır. bilincin, beyin yarımkürelerinde yer alması ise algısal bir işlevi, bir algı organını kurar." carl gustav jung - insan ruhuna yöneliş

    (bkz: boğumlanma)
hesabın var mı? giriş yap