• ilk kez mummy filmindeki firavun arama sahnesinde çölün altından inanılmaz bir hız ve kalabalıkta çıkarken adını öğrendiğim siyah renkli bir böcek türü..bir de çayırın çimenin bol olduğu yerlerde sıkça rastlayabileceğimiz osuruk böceği vardır diye biliyorum..yeşil renkli
  • bugün ntv'de izlediğim bir belgeselden sonra saygımın kat kat arttığı efsanevi hayvan. böyle bir azim yok lan. adamlar bok taşırken efsanevi işler başarıyorlar. bundan sonra biri bana "bok böceği" derse alnından öperim. o derece sempati duyuyorum artık kendilerine.

    küçücük dünyalarının koskocaman kahramanlarıdır. kendilerindeki azmin onda biri herhangi bir insana verilse, çoktan ogame dünyasına adım atmıştık.
  • yirmi beşinci yaşımı üç gün önce doldurdum ve ben bu böceğin başka bir isminin olmadığını henüz öğreniyorum...yani kendilerinden bilimsel ve akademik çevrelerde olsun, belgesellerde olsun direkt bok böceği olarak söz edildiğini bilmiyordum, yalnızca halk arasında böyle adlandırıldıklarını düşünüyordum...belgeselin birinde duyunca hayatın sillesini yemiş kadar sarsıldım...hani bu ismi onlara konduramadığımdan değil, neticede hayvancağızların besini bu, onlar da ekmeğinin peşindeler bir yerde, saygı duyuyorum tercihlerine ama ne bileyim alternatif bir isim konmamış olmasını şaşırtıcı buldum açıkçası...

    börtü böcekten pek hazzetmesem de bu böceklerin boktan bir hayat sürmelerine rağmen gösterdikleri güçlü duruş ve azmi takdir ediyorum, net...uğur böcekleri gibi pollyanna değiller, bizzat hayatın gerçekleri ile yüz yüzeler, canlarım benim...
  • trt belgesel'de utanmadan "gübre böceği" olarak adlandırılan böcek.
    tdk'da gübre: verimini artırmak için toprağa dökülen her türlü hayvan dışkısı, kimyasal veya bitkisel madde, kemre
    tdk'da bok: dışkı

    sabah sabah sinir oldum. bok böceği arkadaşım o, bok.
  • nam-ı diğer niyazi.

    alnının teriyle parasını kazanan, hiç kimseye eyvallahı olmayan, işinde gücünde bi hayvanat. bok görünce sevinen, hayvanlar aleminin belki de en mazlum üyesi bu. daha iyi yerlerde olmayı hak ediyor aslında. bakma, kafalı hayvan. güçlü kuvvetli olması bir kenara, tam bir geometri erbabı. o boka verdiği şekil olsun, engelleri aşmakta kullandığı teknikler olsun...

    bir belgeselde izlediydim, hayvanat boku sahiplenmiş şevkle iterken, bok topunun öte tarafına kalın bir çubuk saplanıyor. bu ibnetor, engeli aşsın diye ittikçe işler daha da boka sarıyor. sonra ibne çıkartıyor kağıdı kalemi, yapıyor hesabı kitabı ve sonra, artık tanrının bir mucizesi mi dersin buna ne dersen de, çubuğun tarafına geçip, bok topunu çubuktan çıkartıyor ve tekrar bokun arkasına geçip iteklemeye devam ediyor.

    görüyor musun bak. ümitsizliğe kapılmak yok; vazgeçmek yok; eşe dosta haber salmak yok; kendi başına çıkıyor işin içinden. ama gel gör ki kimse de adam yerine koymaz bu böceği.

    ele güne karşı yapayalnız... böyle de olmaz ki...
  • babamın arabasının ön camı tarafında bulunan yuvarlak nesneyi elime alıp "baba bu yusyuvarlak taşı nerden buldun?" diye sorup, "taş değil bok o" yanıtını aldıktan sonra hakkında detaylı bilgi sahibi olduğum efsanevi böcük.
  • vücut ölçüsüne oranla en güçlü hayvandır. bu ailenin büyük üyeleri ağırlıklarının 850 katına kadar ağırlık kaldırabilirler. insan için bu 10 tam yetişkin afrika filini kaldırmaya eşdeğermiş.
  • bu böcek yumurtluyor, sonra da yumurtasını merkezine koyarak boktan ve daha büyük bir yumurta yapıyor. kendi yumurtası bu boktan ve daha büyük yumurtanın içinde gelişiyor. karnı, sırtı ve yanı-yönü bok olan bir yavru bok böceği daha çıkıyor ortaya. bu yavru böcek büyüdükçe dışındaki boktan kabuğu/zırhı da döküyor. işte sana tam erişkin bir bok böceği daha. sonra döngü tekrar başlıyor. bu yeni bok böceğimiz de yeni bir bok topağı aramaya başlıyor..
  • bok böceği* diyip geçmeyin, dünyanın bokla kaplı olmaması onların sayesindedir*
hesabın var mı? giriş yap