• iyi bir tanrıça anlamına gelen bona. romalılar, faunus’un kızı veya karısı bildikleri bu tanrıçaya taparlardı.
  • olay soyledir. faunus erkeklere, bir adi da fauna* olan bona dea(iyi tanrica) da kadinlara gelecekten haber verirdi.her yil, aralik baslarinda, roma'da devlet reisi olan iki consul'dan birinin, yahut yuksek memurlardan bir praetor'un evinde, bona dea icin bir toren yapilir, bu toren sirasinda evde hic erkek bulundurulmazdipis seksistler. evvel zaman icinde, i.o 62 yillarinda praetor caesar'in evinde bona dea toreni yapilirken, macera duskunu,travestilik pesinde kosan, clodius kadin kiliginda eve girdi, yakalandi. bir skandala sebep olan bu hadise yuzunden, hala anlamadigim bir sebep yuzunden caesar, karisindan bosandi.
  • festivali 1 mayısta olan bir eski roma tanrıçası. (iyi tanrıça)
  • bir latium tanrıçası.. kültü kır tanrısı faunusdur..
  • (bkz: buona idea)
  • nezih orhon hocamızın yeni doğan biricik kızının adı.
  • her yıl bir kadının evsahipliğinde düzenlenen bona dea festivalinin i.ö.62 yılındaki evsahibi caesar'ın karısıydı. clodius'un kadın kıyafeti giyip de içeride birtakım haltlar yediği (törenin içeriğinden sonra belki bahsederim) anlaşılınca mahkemeye çıkarıldı. clodius'un kızkardeşi clodia'yla da ensest ilişki yaşadığı ve başka tür heyecanlar peşinde koştuğu biliniyordu. mahkemede cicero'nun karısı bile clodius'un aleyhine tanıklık etti, ancak dönemin baba adamlarından olan crassius mahkeme heyetine rüşvet verdi ve törenin evsahibinin kocası sıfatıyla caesar suçlamayı reddetti, böylece "tören esnasında roma dışındaydım" diyen clodius aklandı.

    sonra, i.ö.58'de clodius plebs tribunus'u olup "bir roma vatandaşını yasal prosedürü uygulamadan (mahkemede yargılamadan) idam eden yetkililer sürgün cezası alır" hükmünü de barındıran bir dizi yasa geçirdi. bu yasa bona dea meselesinde aleyhine konuşan kadının kocasını yani cicero'yu vurdu, zira cicero dört sene önce catilina'nın darbe girişimine destek veren birçok kişiyi senatus'tan aldığı senatus consultum ultimum hakkıyla yargılamadan idam ettirmişti. cicero yargılandı ve sürgün cezası aldı.

    bazı eylül gecelerinde roma'nın ıssız sokak aralarında yalnız dolaşanların kadın kıyafeti giymiş clodius'u gördüğü söylenir, dilinin altında da jilet oluyormuş. bona dea'nın laneti diyelim en iyisi.

    caesar'ın karısını boşamasının nedeni ise "caesar cursus honorum/mevki yolu'nda ilerlerken karısı üzerinde herhangi bir şüphe olmamalı" diye düşünmüş olmasıdır.
  • "bona dea ayini üzerine kısaca"
    http://jimithekewl.com/2013/10/08/bona-dea-ayini/
  • "bona dea’da seks skandalı: clodius olayı"
    http://jimithekewl.com/2013/10/23/clodius-olayi/
  • roma mitolojisi'nde bekaret, doğurganlık ve şifa tanrıçası; aynı zamanda kadınların koruyucusudur.
    yaşadığı dönemde çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından büyük saygı görürdü.
hesabın var mı? giriş yap