• ölümü ile beni gerçekten çok üzmüştür. hala aralarda the crow'u açar izlerim.
  • the crow filmini izledikten sonra hakkında bilgi edinmiştim. ciddi etkileyici oynuyor, kaç yıl öncesinin filmini günümüzden izlediğinizde de aynı hayranlığı uyandırıyor. ölüm şekli biraz trajik, pisi pisine denen türden. kendisi aklıma geldiğinde bir yerlerden river phoenix de göz kırpıyor.. hayatta olsalardı keanu reeves gibi aktörlerin yanında kendilerine net bir yer edinirlerdi. hayat işte
  • the crow filminin çekimleri esnasında ansızın ölünce çekimler yarım kalmıştı. ancak dijital efektler şimdikinin çok daha gerisinde olmasına rağmen; başarılı cgi efektleri ile brandon lee' nin yüzü sonraki sahnelerde dijital olarak başka bir gövde üzerine eklenerek çekimler tamamlanmıştı.
  • alec baldwin'in görüntü yönetmenini öldürmesi olayıyla tekrar akıllara gelen aktör. sinema tarihinin en üzücü olaylarından biridir bu. huzur içinde uyusun.
  • o dandik film için ölmesi de ayrıca üzüntü vermiştir.
  • bir karga gordum de birden aklima the crow filmi geldi ve brandon lee tabii ki. acaba haritasi nasildi diye merak ettim. saturn returnu esnasinda vefat etmesi bir yana, evlere senlik bir 8. evi varmis.

    saturn zaten chart ruler, ustelik 8. evdeki pluto& uranus kavusumuna karsit cakiyor. beklenmedik sekilde gelen olagandisi bir olumun en net gostergesi bu, return gelince de bu gosterge tetiklenmis dogal olarak, vay arkadas yaa. ulan bari 2. returnde 55-60 arasi falan tetiklenseydin oc, ilk returnde tak diye almis goturmus.

    kader diye de bir sey var iste, ne desek bos.
  • kendisi,
    if pluto == uranus:
    ----return saturn
    else:
    ----return survive
    nedeniyle genç yaşta aramızdan ayrılmış yakışıklı, karizmatik ve ancak kadersiz bir abimizdir.
  • bugün ölüm yıl dönümüdür.

    the crow'un film setinde vurulması üzerinden 29 yıl geçmiş.
  • nasıl öldüğü mevzusunu deşersek,

    öncelikle ölümüne sebep olan silah bir kere smith wesson 29 marka, .44 magnum mermi kullanan bir toplu tabancadır. kendisini öldüren silahı ve ölümünden az önce çektiği sahneleri de the crow filminde halen görebiliyoruz.

    şimdi şu videonun 2.14 saniyesine gidersek orada ölüme sebep olan halkanın ilk ayağını bulacağız. set ekibi bu crowla funboy karakteri arasındaki hesaplaşmayı çekerken tabancaya bir sahnede yakın plan zoom yapılacağını farkederler. yakın plan çekimde yönetmen silaha hangi açıdan yaklaşacak bilemediklerinden, silah da revolver olduğundan ikileme düşerler. kamera namlu tarafından atıcıyı gösterse silaha da blank/kuru sıkı olan şu mermileri koysalar silindirin açık ucundan bu kuru sıkı mermilerin büzülmüş ağızları görünecek ve silahın kuru sıkı olduğu ayan beyan belli olacaktır. hiç bir şey doldurmasalar arka plan çekiminde silindirin boş olduğu belli olacaktır. gerçek dolu mermi de öyle bir sahnede kullanılamayacağından set ekibi bu mermilerden 6 tanesini prop yapmak üzere ayırır.

    sahnenin arkasında mermilerin ucundaki çekirdekleri çıkarıp, kovandaki barutları boşaltıp çekirdekleri penseyle geri takarlar. amaçlarına da öyle ulaşırlar, silahın artık içinde gerçek ama barut olmadığı için zararsız mermiler vardır. öyle midir?

    hayır, set ekibi bunları yaparken fişek diplerindeki kapsülleri sökmeyi akıl edemezler. bu kapsüller işte tetiği çektiğinizde horozun vurup baruta kıvılcımın gönderildiği cıva fülminat dolu primer ateşleyicilerdir. güçsüz patlayıcılardır, sadece kapsül ateşleyerek bir çekirdeği namludan gönderip birini vuramazsınız. 2.14'teki sahnede de bu olur, funboy karakterini oynayan aktör içinde boş kapsüllü mermiler bulunan tabancanın tetiğini çeker. silahtan güçsüz bir ses çıkar, bir tür tıslama çıkar ama görünürde hiç bir şey olmaz. sahne biter.

    set ekibi bir sonraki çekim plana hazırlanırken orada geniş açıdan silahla brandon lee'ye ateş edileceğini okurlar. burada namludan ve silindirden çıkan alev topları, gerçek bir patlama gerekmektedir. o boş kapsüllü mermiler o şekilde patlamayacağı için bu mermileri çıkartıp çok gürültülü patlayan ama çekirdekleri olmayan kuru sıkı mermileri silaha koyup funboy'a teslim ederler.

    ama işin arka planında çok büyük bir ihmal vardır. resmen ölüm geliyorum demektedir. boş kapsül patlaması çekirdeği namludan gönderemez demiştik ama olayda çekirdeği kovandan ayırıp namlunun yarısına kadar getirmeyi başarır. yani bir tıkalı namlu / squib load hadisesine sebebiyet verir. set ekibi silahı boşaltıp kuru sıkı mermilerle tekrar doldurduğunda aslında silahın namlusunda ilk çekimden kalan bir adet .44 kalibre çekirdek vardır. bunun arkasına kuru sıkı mermi koyup ateş ederseniz o artık resmen dolu bir silahtır. çekirdekle tıkalı namlunun arkasına konulmuş bir kuru sıkının oluşturacağı güç o tıkanmış çekirdeği namludan büyük bir güçle hedefine doğru yollar. set ekibi de namlu açık mı tıkalı mı diye kontrol etmeyerek brandon lee'yi öldürmeye artık müktedir olan bu silahı funboy'a al kullan diye verirler. o da silah hakkında hiç bir şey bilmediği için sahnesini oynarken brandon lee'ye silahı doğrultup tetiği çeker. silah patlar, brandon lee vurulup devrilir.

    ama vurulunca öne doğru devrilmesi planlanan brandon arkaya doğru devrilir ve yerde kalır. önce bunu metod oyunculuk diye yapıyor sanırlar ama sonra nefes alıp verişi yükselmeye başlar. nabzı yavaşlar ve sonra da tamamen durur. hastaneye yetiştirildiğinde 44 magnum toplu tabancayla vurulduğundan çoktan ölmüş gitmiştir.

    yapımcının da şansına o sahne filmde çekilecek artık son sahnedir, sahnede kalan bütün planlar çekildikten sonra brandon lee gidip sondan ikinci ya da üçüncü çekimde ölmüştür. filmin kalanı da üstüne eski çekimlerden kesitler + dublör yardımıyla tamamlanıp gösterime girer.

    büyük vicdan azabı yaşayan funboy'u oynayan michael massee olay yüzünden the crow filmini asla izleyememiştir.

    --

    son olarak bunlar hakiki silahta squib load üstüne kurusıkı atılması gibi çok ekstrem bir olay örgüsü için geçerli. yoksa kuru sıkı yerine tıkalı namluya gerçek mermi koyup atsalar brandon lee mesela ölmeyebilirdi. o vakit silah funboy'un suratına patlardı. talihsizliğin de o kadarı.

    işte elinizde silah varken o yüzden ateş ettiğinizde öyle güçsüz sesler, tıslamalar, çatapat gibi gürültüler geliyorsa asla ve asla sürgüyü (revolverde horozu) falan çekip ikinci mermiyi sürüp atmamak gerekir. tıkalı namluya ikinci mermiyi sürüp atarsanız da suratınıza patlar. tam emin olunmayan her atıştan sonra namlunun ucunu ışığa tutup geriden bakıp namlu yolu açık mı diye kontrol esas kuraldır.
hesabın var mı? giriş yap