• üniversiteye hazırlık döneminde sınavda bir aksilik yaşarsam diye joker olarak düşündüğüm seçenek. büyük bir sistem açığıdır. zira buradaki insanlar bir yerlerini yırtarak tıp fakültesi kazanıp yine bir yerlerini yırtarak okumaya çalışırken birilerinin rahatça tıp fakültesine girip mezun olması akabinde diplomalarının denk sayılması tam anlamıyla adaletsizliktir. ancak şu an bile acaba orada okusam daha mı iyi olurdu diyerek düşünmüyor değilim. sonuçta bulgaristan gibi ucuz ve rahat bir yerde okursunuz, ab üyesi bir ülkeden diploma alırsınız iyidir sonuçta tıp okursunuz, başlarda dil sorununuz olur kötüdür.
  • aynı durum gürcistan için de söz konusudur. amerikan üniversitelerinde gidip tıp okuyabilmektesiniz. okul size konut ve yıllık cep harçlığı da sağlamakta. babanızın size yollayacağı ortalama bir harçlık (500 tl gibi) muhtemelen oradaki öğretmen maaşını geçecektir. ve 7 yıllık tıp öğrenimini, yıllık 6bin tl'e, bu koşullarda tamamlayabilmektesiniz. aynı zamanda diplomanız türkiye'de geçerli olacaktır. durumun türkiye'deki bir özel üniversitede yıllık maliyeti 25bin tl civarı olmaktadır. (yalnızca okulun talep ettiği miktar)
    gerçekten ilginç...
  • bulgaristan üniversitelerini ticarethaneye dönüştürmüş durumda. yabancı öğrencilerden akademik beklentiler çok düşük ve sınavlar gayrıresmi olarak parası neyse vererek geçiliyor. dolayısıyla bulgaristan'da yabancı öğrenci olarak okumak aslında diploma satın almakla eşdeğer olabilir çoğu durumda. detayları bilmiyorum ama sanırım öss'de barajı geçmek ve cebinizde paranızın olması yeterli(vakıf üniversitelerinden daha ucuz ama yine de yüksek bir ücret söz konusu).

    bunun sonucunda bulgar üniversiteleri uluslararası platformda git gide daha az kabul görüyor, diploma denklikleri kabul edilmiyor ve diplomanın kullanılacağı ülkelerde ek eğitim veya sınavlar çıkıyor karşınıza.

    hakkıyla okuyan öğrenciler de elbette ki vardır.
  • lisede sözel okunsa bile yapılabilinecek şey sanırım.bir arkadaş lise 2 ye sayısalda başlayıp 3.sınıfta sözele geçtiği halde gitti mesela.sayısal okurken zorlandım diye sözele geçen adam tıp okurken nasıl zorlanmaz o ayrı ama anlamadığım sınavdan sonra mı karar verilir doktor olmaya.doktor olmak istiyorsan sayısal okursun.
  • eğer devletten burs almadan, kendi paranızla okursanız sizi mecburi hizmet yükümlülüğünden de kurtaracak bir yoldur (5371 sayılı kanun, ek madde 3). türkiye'deki özel üniversitelerin tıp fakültelerinden bile mezun olsanız, devlete 350-550 gün mecburi hizmet etmeden diplomanızı alamaz, mesleğinizi icra edemezsiniz. yurtdışında daha ucuza okur, gelir burada eşdeğerlik alırsanız, mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın mesleğinizi icra etmeye başlayabilirsiniz.
  • çok saçma örneklerini gördüm. liseyi zor bitirmiş bir adam sırf baba zoruyla orada tıp okuyor mesela.

    ama bir de diğer yönü var olayın. ben bir iki puanla istediğim tıp fakültesini kaçırmışım. sonra ikinci denemede yine aynı olay. tercihi erzurumda okumayı kullanmaktansa bir avrupa ülkesinde kullanıyorum ve hem ingilizce hem bulgarca hatta bir tane daha dil öğreniyorum. zaten zeki ve çalışkan olduğumdan okulu bitirdikten sonra türkiye deki yeterliliği alabilmek için çalışıyorum. daha fazla aşamadan geçerek doktor oluyorum. okulumu avrupa da okuyup sosyal hayatımı sıfırlamadan çok daha iyi bir ortamda zaman geçiriyorum. yaşanmışlıklarım istediğim yönde ilerliyor.

    işte bu senaryoyu yaşayan illa bir iki öğrenci oluyormuş her sene öyle diyorlar.
  • sscb nin dagilmasiyla bircok turki cumhuriyetde ve bazi balkan ulkelerinde universitelerde rusvetin alip basini gitmesi , yerlesme icin ayri , sinavlari gecme icin ayri ucretlerin talep edilmesi soz konusudur. rusveti alinisida veriliside son derece dogal bir ritueldir maalesef.boyle bir egitimi seciyorsaniz turkiyede ne okudugunuzun , nekadar basarili oldugunuzun onemi gideceginiz universiteye vericeginiz maddi destekle paralel olarak azalmakta.her ne kadar karalanmaya calisilsada turkiye hala basarili tip egitimi verebilen ulkelerden olup hasta cesitliligi ve fazlaligi sebebiyle pratigini iyi yapan doktorlar yetistirmekte.gonul ister ki soz konusu insan sagligi oldugunda egitim veya hizmet sadece parayla satin alinamasin .
  • paranız varsa okursunuz. özel okulu küçümsüyorsun diye saldırmayın hemen.

    oradaki orospu çocuğu profesörler "nasılsa bunların dertleri öğrenmek değil, e bizimki de öğretmek değil; en iyisi siz 300'er euro verin, bütünlemeye kalmadan geçireyim sizi" der. kim uğraşacak soru hazırlamayla!

    siz çalıştığınızı ve sınav hakkınız olduğunuzu söyleseniz de hoca ayak süreyecek. en son paranızın olmadığını belirttiğinizde sizi sallamayacak ve dersten bırakacak. siz de sikerim böyle okulu diyerek okulu bırakacaksınız.

    ne demiş ünlü iranlı düşünür?
    orospu ile memurun bahşişi işin başında verilir...

    bulgara giderseniz bunu destur edinmenizi tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap