• şehirleşmenin en önemli bileşeni sağlam bir altyapı kurmaktır. şehir genişledikçe ve yahut yıllar geçtikçe şehrin altyapısının yeni gereksinimleri karşılaması, arıza durumunda kolay ve az maliyetle müdahale edilebilir olması gerekir. bununla birlikte bütün altyapı hatlarının tek bir pafta üzerinde dijital ortama aktarılması da kaçınılmazdır.

    altyapı denilince akla önce kanalizasyon gelse de su, elektrik, telefon, doğalgaz, petrol, jeotermal, fiber optik, içme suyu, yağmur suyu, pis su gibi bir çok hattın olduğu ve her bir hattın döşenmesi ile alakalı farklı kurumların sorumlu tutulduğunu da belirtelim.

    ancak ülkemizde yapılan uygulama herkesin malumu olduğu gibi kara düzen şeklindedir. belediye seçime doğru yollara asfalt kaplar, 3 ay sonra su idaresi o yolu kazıp boru döşer, asfalta yama yapılır, sonra turkcell gelir fiber hattı döşer, bi beş ay sonra elektrik kablolarının yerin altına alınması için yol tekrar kazılır ve bu olaylar dizisi aynı şekilde devam eder gider. bu hatların kağıt ya da dijital ortama aktarılmaması nedeniyle özellikle kırsal bölgelerde hattın nereden geçtiği bile hatırlanamaz, keşif kazısı ile hat bulunmaya çalışılır falan.

    işleyişteki kara düzen nedeniyle her kurumun yatırım programları diğer kurumlarla koordinesiz olduğundan, biri su hattı döşeyecekken diğer bir kurum gelip ben de buraya doğalgaz döşeyim demez. çünkü yatırım programında o bölge yoktur. zamanı gelince orayı kazar hattını döşer gider. yollar sürekli yamalı kalır, yol kotu sürekli yükselir, şiddetli bir yağmurdan sonra su taşkınlarına zemin hazırlanır.

    bu işin tek çözümü bütün altyapı işlerinin özerk bir bütçesi olan tek bir kurum tarafından galeri sistemi ile yapılmasıdır. galeriden geçirilecek her hat için ilgili kurumdan kira bedeli alınabilir. galerilerden her parsele bağlantı sağlanır ise yollar delik deşik olmaktan kurtarılabilir. tek kurum eli ile yapılan bütün altyapı hatlarının tek bir dijital dosyada toplanması da sağlanabilir.
hesabın var mı? giriş yap