• hain bir komplo'nun ürünü olarak, bu çalgı türkiyeden en aşağıya 1500 liraya alınabilir.. sedef kakmalı olmayanını, erik ağacından yapilanini alsanız yine 1500 lira vereceksiniz.. o buzuki orhan'ın kullandığı, hani allah göstermesinin çalgının başına bir şey gelse, kalan tahtalardan tavla yapilabilecek bağlama ise 2500 lira civarindadir..

    ege'nin bu kıyısı buzuki çalmak isterse, gerçekten aileden zengin olması gerekmektedir yani.. tabi biz mubadele cocukları fukaralik ile baglandigimiz için, buralarda pek bilinmez bu ensturman.. calanı da pek görülmez.. buzuki orhan mesela hala taksitlerini öder o sazın..
  • modern yunan'da iki ayrı anlamı vardır:

    1. insanın sadece kulağına değil kalbine de hitap eden geleneksel yunan çalgısı.
    en güzel örneklerinden biri
    bir diğeri

    2. gece eğlenmek için çıkılan mekanlarda yapılan canlı müzik etkinlikleri. genelde gençler arasında kullanılan 'hayde malakas buzuki'ye gidelim'' cümlesi bu etkinliğe gidilmesi için yapılan bir tekliftir. gece 11 - 12 gibi başlayan buzuki, sabah gün ışıyana dek sürer. <3
  • turkiyeden göç eden rembetlerin bağlamayı esas alarak oluşturdukları fakat tamamen alakasız bir enstruman. adı bozuk kelimesinden gelir.
  • uc sira cift telli, re-la-re kurmali, 28 perdeli, 100 cm boyunda, mandolin ve lavta karisimi govdeli, sirti dilimli, armoni tablasi sedeften suslu puslu, sapi 3-4 cm genisliginde, tam bir gecis sazi olan, ozellikle rebetiko muziginde yaygin olarak kullanilmis calgi.

    rivayet odur ki, birinci dunya sava$indan sonra yunanistan'a gocmus rumlardan birinin baglamasi onarilmayacak kadar kiriliyor, o da bunu pire'de bir muzik aletleri dukkanina goturuyor ve tamir etmesini istiyor. usta ise bunu yapamayacagini ama isterse yenisini yapabilecegini soyluyor. bizim adam bunu kabul ediyor, bir sure sonra geldiginde ise baglamasiyla alakasi olmayan bir saz buluyor. cok sinirleniyor ve bozuk calgi anlaminda "buzuki!" diye bagirarak hisimla sazi almadan dukkani terkediyor. daha sonra bu saz bir yunan muzisyeninin eline geciyor ve ondan da turkiye gocmeni kesime yayiliyor.

    kaynak: buzuki erol.
  • yunanca'da "bozuk calgi" anlamina gelen kelime.
  • çok parlak bir sese sahip çalgı. uzun süre çaldığınızda kulaklarınız acır. en azından benimki acıyo.
  • dört sıra telli (tetrachordo) buzukinin alt dört telinin akordu gitara benzer şekilde yapılır ancak her biri gitardan bir tam ses pese çekilir. yani sesler alttan üste doğru re-la-fa-do olur.

    şimdiye kadar parasızlıktan sahnede schaller yapıştırma mikrofon ve gitar prosesörünü kullanarak yakın bir ton yakalamaya çalışıyordum fakat pek haz alamadığım gibi feedback sorunuyla da karşılaşıyordum. iki hafta önce savvas (black) buzuki manyetiği taktırdım böylece hakiki buzuki tonu neymiş gördüm. önerilen diğer manyetiklerse aktif emg-b ve ideal. özellikle 1960'ların buzuki tonunu elde etmek için ideal marka manyetiklerin fender twin reverb amfilerle kullanılması tavsiye ediliyor. ilk fırsatta bunu da denemek istiyorum.
  • onunla çalınan şarkıları dinlerken , kendinizi bir yaz akşamı, ege kıylarında olduğunuzu hissedebilirsiniz ,hatta ruhunuz o şarkıyla,ayvalık izmir dolaylarına yada karşı kıyılarına gidip gelebilr..)
  • özgürlük ve huzur hissi veren enstrüman.
    kışın ortasında bile içinizi ısıtır.
  • içinde olduğu her şarkıyı bambaşka yapan enstrüman. insanın sırf bunun için yunanistana gidesi gelir.
hesabın var mı? giriş yap