• (bkz: tikky dili)
  • turk dil kurumu, kultur ve turizm bakanligi ve ahmet yesevi universitesinin calismalariyla turk lehceleri sozlugu olusturulmustur. internette de mevcut olan sozluk icin link te verelim.
    http://www.tdk.org.tr/lehceler/default.aspx
  • edebiyat fakültesi'nin en fazla krediyle mezun veren, kısaca "çetele" olarak da bilinen özel bir bölümü.

    birinci sınıfta; kazak, azeri, özbek ve tatar türkçesi derslerinin yanında, osmanlı türkçesi, türkiye türkçesi, dersleri verilir. öyle bir verilir ki bu dersler bir süre kendine gelemez öğrenci, kazak türkçesi sınavında özbek türkçesiyle, tatar türkçesi sınavında azeri türkçesiyle cevaplar verilir. bir yandan da türk dili ve edebiyatı bölümüyle olan denklikten ötürü : türk dili tarihi, eski türk edebiyatı, halk edebiyatı, orhun türkçesi, türkçe kompozisyon...derken, dersler derya olur..

    ikinci sınıfta; lehçelere ayrılma vardır. öğrenciler, kazak-kırgız, tatar-başkurt, azeri-türkmen, özbek-uygur ana bilim dallarından birini seçerek, eğitim hayatına devam ederler.en zor olanı kazak-kırgız anabilim dalıdır. kolay gibi görüneni de azeri-türkmen anabilim dalıdır. kolay gibi görünmesinin sebebi ise türkiye türkçesine yakın olmasıdır.
    biraz çalışkan olduğuna inananlar; tabiri caizse "artistlik" yaparak, kazak-kırgız anabilim dalını seçerler. halbuki gerek de yoktur. çünkü; bu bölümde okuyanların hemen hepsi lehçeleri sallamamaktadır. tek amaç "edebiyat öğretmenliği" dir. bunun için ise çok çalışmak gerekmektedir.

    üçüncü ve dördüncü sınıfa geldiğinde, görmediğin lehçe, dil, ağız, şive kalmaz. verirler bilgiyi, grameri "ahey ahey" çabala dur.
    (hakas, yakut, saha, karaçay, karakalpak, nogay, kumuk, kazak, kırgız, azeri, kırım, özbek, harezm-kıpçak, tatar, çağatay, başkurt, gagavuz, özbek, uygur, karahanlı, orhun...)

    sonuç olarak : bu bölümden mezun olanlar "türkolog" unvanı alırlar.
  • fatih üniversitesinde seneye kapatılacak olan bölüm.
  • mezunlarının türk dili ve edebiyatı öğretmeni olarak atandığı bölüm. türk dili ve edebiyatı okuyan biri 90 puanla atanamamış iken bu bölüm öğrencileri 79 puanla atanmıştır.
  • istanbul üniversitesi’nde ikinci sınıfta olduğum türk dili edebiyatı bölümünün daha gramer ağırlıklı olan bir diğer değişik versiyonu gibidir. öyle ki birçok ortak ders vardır ancak sınıflar ilerledikçe bu ortak dersler azalır türk dili edebiyatı’nda daha çok edebiyat dersleri varken çağdaş türk lehçeleri’nde gramer ön planda tutulur. bitirince türk dili edebiyatı öğretmenliği yapılabilir. tıpkı türk dili edebiyatı’ndaki gibi 4. sınıfta formasyon alınıyor. tabiri caizse bana göre underrated bir bölümdür. gereken rağbeti görmez. türk dili edebiyatı ile aynı yönde gitmesine aynı mesleği vaat etmesine rağmen gereken ilgiyi görmüyor.
  • şuanda okumakta olduğum bölümdür. 3 senedir ölmediysem kalan 2 senemde hiç ölmem diye düşünüyorum ( 1 senede uzatmalar :dd)
    kardeşim bu kadar çok lehçe mi olur ya dedirten bölüm
  • türk dili ve edebiyatı mezunlarının ayak bağı :))) böyle bir öğretmenlik olmadığı için türk dili ve edebiyatı öğretmenliğine atanıyorlar.
hesabın var mı? giriş yap