• bugün "calibro touch lux" modeli elime geçen e-book okuyucu. evet, cihaz türk malı değil. zaten daha önce webrazzi.com'da yer alan bir haberde (bkz:) ilk etabın ukrayna ve çin'de üretildiği, ikinci neslinin ise türkiye'de üretilmesinin hedeflendiğinden bahsedilmişti.

    cihaz küçük ve zarif bir kutuda geliyor. bir de babil.com logolu şirin bir bez çanta koymuşlar yanına, sağ olsunlar. kutunun içerisinde calibro ve usb kablosu bulunmakta. usb kablosunun üzerinde "pocketbook" yazısını görünce zaten yerli malı bir e-book okuyucuyu elinizde tutmadığınızı anlıyorsunuz.

    calibro'nun usb bağlantısı sorunsuz. ben şimdilik epub ve pdf dosyalarını test ettim. gayet güzel verim aldım. touch versiyonunda, kindle'da olduğu gibi ön ışık mevcut. o da sorunsuz çalışıyor.

    umarız libronet yatırım yaptığı reklamların, pr çalışmalarının karşılığını alır da, ikinci nesli türkiye'de üretilir. şimdilik, alette bir sorun görmedim. tavsiye eder misin? diye soracak olursanız, fiyat dolayısıyla evet. kalite karşılaşması yapacak kadar çok anlamıyorum. ayrıca türkiye'de böyle girişimleri desteklemek adına da faydalı bir hamle yapmış olursunuz diye düşünüyorum.
  • donanım kalitesi bazında değil, türkiye'deki bir kitap sitesinin amazon'un kindle modelini taklit ederek üzerinden doğrudan kitap satın alınabilecek şekilde çıkardığı ilk ekitap okuyucu olması bazında değerlendirilmesi ve mümkün mertebe desteklenmesi gereken cihaz. zira rağbet görmesi kısa ve özellikle orta vadede türkiye'de ekitapların çok gecikmeli de olsa yaygınlaşmasını sağlayacaktır.
    ben de bir kindle paperwhite sahibi olarak amazon'un, kobo'nun ya da barnes & noble'ın rafine ekitap okuyucuları kadar iyi olmadığının gayet farkındayım, ama elimde halihazırda ekitap okuyucu olmasa sırf destek olmak için bu cihazdan alırdım, zira ekitabı inatla reddeden geri kafalı yayıncıların piyasadaki tahakkümünün başka türlü kırılacağı yok.
  • ülkemiz için, modern yüzyılın ibrahim müteferrika'sı olmaya soyunmuş, sırf vizyonerliklerinden, cesaretlerinden ve e-kitap konusuna gayet ciddi eğilmelerinden dolayı bile destek olunması gereken bir kurumun inisiyatifi

    fakat,

    bu zorlu yolculukta kendilerinin de devlet (bkz: yüksek vergi) ve yayınevleri (bkz: drm) tarafından ısrarla ve "bilinçli olarak" yaygınlaşması engellenen e-kitap teknolojisine ve biz e-kitapseverlere "daha fazla" destek olmaları gerekmektedir.

    sevgili libronet yöneticileri,

    tüm dünyadaki dijital içerik tüketim alışkanlıkları incelendiğinde fiziksel kopyasından daha pahalı bir dijital içeriğin satılma ihtimalinin "yok denecek kadar düşük olduğunu en az benim kadar iyi bildiğinizi tahmin ediyorum. rica ediyorum ne yapın, edin ve şu e-kitapları fiziksel kopyalarından daha pahalıya satmayın!

    örnek vermek gerekirse;

    http://www.babil.com/…runler/1461188/sokakta-678224 (e-kitap 7.70tl)
    http://www.babil.com/urunler/1273763/sokakta (karton kapak 7.10tl)

    fiyatlardaki kuruş seviyesindeki farklılıklar bile, tüketicide ekitap'ın fizikselden daha pahalı olduğu algısının yerleşmesine sebep olacak ve son kullanıcı ek bir yatırım yaparak ( e kitap okuyucu) kitabı dijital mecradan okumanın mantıksız bir hareket olacağına dair "kırılması oldukça zor bir ön yargıya sahip olacaktır.

    son söz:

    kendilerine enparanın googleplay, appstore, steam ve facebook için yaptığı promosyonların benzerlerini ekitap için yapmalarını şiddetle tavsiye ediyorum.

    ülkemizdeki ekitap fiyatlama problemi ve çeşit azlığı problemleri giderilmezse, harika bir fikir olan ve hayata geçirilmesi için ciddi emek, zaman, para sarfedilmiş calibro inisiyatifi, muvaffak olamamış bir fikir olarak tarihin tozlu sayfalarında yerini alacaktır. (bkz: dost acı söyler)
  • kitap dükkanı daha kapsamlı olsaydı alabilirdim. zamanla gelişir tabi.

    edit: kindle'ım olmasına rağmen bir çılgınlık edip aldım, böyle şeylere destek olmak lazım.
  • ilk nesil nook cihazlara benzeyen tasarım , siteleri ve sunduğu uygulama ekosistemi ile kobo ve amazon bir güzel taklit etmiş iş girişimidir.touch lux modeli ekranı* ve 1ghz freescale işlemcisi*, ezik bir ürün olmadığını söylemektedir.ürün teknik açıdan gayet yeterli hatta bildiğiniz kobo glo ile aynı donanıma sahip.yazılım olarak ise android değil saf linux türevi var içinde ama ona rağmen baya işe yarayacak yazılımlar koymuşlar.3g li model yok zaten ülkemizde olmasıda çok zor.

    peki ürünü casperın yaptığı içinde intelden başka hiç bir şey olmayan etiket telefonlardan farkı nedir derseniz.abbyy , sesli sözlükgibi artılar sunmaları çok iyi (yabancı kaynaklı e-readerlar için ingilizce-türkçe sözlüğü bile kendiniz yapmak zorunda kalıyorsunuz). yazılım ve servis tarafına yönelmeleri çok doğru olmuş zaten harcanan parada muhtmelen oraya gitmiştir.

    ürün* fiyat olarak ise yurtdışındaki muadilleri ile aynı paraya geliyor.gelelim cihazın eleştirilecek noktasına arkadaş o tuşların işi ne dokunmatik cihazda, hadi koydun bari bi ara nook glowlight modelinde olduğu gibi kenar kısma koy o tuşları aşağıya değil.6 inç ekranı olan 7 inç ebadında bir cihaz olmuş resmen.o tuşlar orda olmayaydı cihazı tavsiye edebileceğim hazır alıcılar bile vardı.

    bu tarz cihazların ülkemizde birincil müşterileri üniversite öğrencileri, akademisyenler ile işi gereği çok fazla doküman okuması gereken insanlar****, ad hoc ve eduroam gibi ağlara destek sağlanırsa ve bu kişilere özelleştirilmiş içerik sunulursa, drm konusunda okuyucuya* bela okutmaz ise bu iş tutar.
  • ebook reader'ları telefon piyasası gibi düşünün. heh işte bu piyasanın iphone'u kindle'dır.
    sonrasında nook ve kobo'lar gelir. bunlar da samsung, lg ve sony türevleri gibidir. calibro yani pocketbook da huawei gibidir.

    pocketbook kullanım videolarından gördüğüm kadarıyla, calibro işinizi gayet iyi görür.

    kaldı ki ebook readerların kullanım alanları, telefon piyasasına göre çok daha sınırlı olduğu için, modeller arasındaki farklar da aşırı değildir. kalite farkı kendini dahili ışık kalitesi, tepki süresi, görüntünün kalitesi gibi özelliklerle gösterir. bunlar da dediğim gibi birbirinden ciddi derecede farklı değildir.

    eğer ileride temelli yurtdışına çıkmayacaksanız veya size yurtdışından kindle getirebilecek tanıdığınız yoksa, calibro'yu almamanız için bir neden yok. gayet amacına uygun bir alet, üstelik ürün desteğini de babil.com sağlıyor.

    edit: temelli yurtdışına çıkacaksanız zaten yurtdışında kindle fiyatları buraya göre gayet uygun. düzgün bir ülkeye gidiyorsanız amazon desteğiniz de yanınızda olur.
  • babil.com'un 2014 sonbaharında çıkaracağı e-kitap okuyucu. ön tanıtımından anladığım kadarıyla amazon kindle gibi kablosuz internetle/3g ile doğrudan cihaz üzerinden kitap alımına imkan verecek. bayağı ümit vaat ediyor.
    http://www.babil.com/…/home/pagecontent/calibro-sss
  • istanbul'daki billboard'larda da reklamları bulunan cihaz. umarım başarılı olur da hem türkçe ekitapların sayısı ve kalitesi artar, hem de korsan indiriyoruz diye vicdan azabı çekmeden parasıyla bu kitapları alarak okuruz.
hesabın var mı? giriş yap