• dişhekimliğinde kullanılan dolgu ya da kaide maddesidir. en önemliği özelliği flor salması ve diş dokularına kimyasal tutunmasıdır. ortamda flor oldugunda recharge özelliğinden dolayı floru bünyesine çeker ve agız ortamındaki ph düştüğünde floru serbestlemeye başlar.
  • diş hekimliğinde kullanılan bir dolgu çeşidir. flor salınımı yaptığı için çok çürüklü bireylerde tercih edilir. kompozit ve amalgama göre sertliği daha azdır. ilk uygulandığında asidik olduğu için hassasiyet yapabilir.
  • beyaz (kompozit) dolgularda kaide maddesidir. flor salınımı ile dişin beslenmesine katkıda bulunur. biyouyumluluğu son derece yüksektir. en önemli durumu ise çalışma sırasında izolasyonun son derece yüksek tutulmasıdır. neme karşı dayanıksız oluşu çok büyük bir handikaptır.
  • florür rezervi sınıf v çürükler için kullanılan ve dişe kimyasal olarak bağlanan siman çeşididir. florür dişteki hidroksiapatitin hidroksil iyonlarıyla yer değiştirir. biyouyumu iyi ve yine florür içerdiğinden antikaryojeniktir de. ilk karıştırıldığında çok asidiktir -ph'ı 1- reaksiyon sürdükçe nötrleşir. bu yüzden ilk uygulandığında hassasiyet yapabilir.
    üç tiptedir: tip 1 yapıştırıcı, tip 2 dolgu materyali, tip 3 kaide maddesi ve fissür örtücü olarak kullanılır.
    çeliğe, platine, altına, amalgam ve kompozite iyi yapışma özelliği vardır.
    neme karşı hassas olması büyük bir dezavantajıdır. ayrıca kurutulduğunda çatlak, renklenme ve mikrosızıntılar görülebilir. renklenme ve translusentliğin olmaması nedeniyle estetikten kalır.
  • adam gibi dolgudur.
hesabın var mı? giriş yap