• geçenlerde derya baykal'a sordum bu soruyu. deli misin, dedi. derya baykal dedi bunu. sustum ve koşarak uzaklaştım.
  • can sıkıcı bir soru.

    saf yün (ya da %60-70'den fazla yün içeren) materyaller çamaşır makinesinde normal yıkama programlarıyla yıkandığında çeker. en basit anlatımla, yün iplikleri hem kendi hacimlerinde küçülürler, hem de birbirlerine yaklaşırlar, yapışırlar ve kitlenirler. bu olayın da geriye dönüşü yok.

    çekmiş kazak tarif edilen 3-5 değişik metotla uğraşılarak biraz daha büyük hale getirilebilir ama sertleşmiş ve tıknazlaşmış dokusu eski haline gelmez, keçe gibi kalır, çok daha fazla zorlanırsa da yün iplikleri kopar, kısacası yıkamadan önceki haline gelmez.

    velhasılı kelam, yün ıvırzıvırlar ya yün programıyla yıkanmalı, ya elde yıkanmalı, ya da kurutemizlemeye verilmeli.
  • sorusuna verilecek tanım şudur ki: kazak ıslakken ütülenip, arada bir ütülenen bölgeleri çekiştirmek sureti ile genişleme işlemi gerçekleştirilir. ütü direkt kazağa değmemeli, ince bir tülbent desteği mutlaka olmalıdır.
  • cevabı gayet derecede iç gıcıklayıcı olan sorudur. kazak henüz ıslakken dişlerinizle çekiştirerek..eheh... çok fena ya size de oluyo mu tahtadaki tırnak sesinden bile beter.. çöpe atın ..unutun
  • yün lifleri pürüzsüz değildir. ıslandığında bitişik liflerdekilerle kenetlenen, onları bir cırt cırt gibi birbirine çeken ve büzülmelerine neden olan mikroskobik pullara sahiptirler. görsel bu yüzden yünlü kazağınız yıkandıktan sonra çeker. saç kremi kullanıp çekiştirerek düzeleceğini iddia edenler olsa da bu sürecin geri dönüşü mümkün değildir.

    peki yünlerin bu yapısına rağmen ıslanan koyunlar neden çekmez?*

    bunun sebebi koyunların derilerindeki lanolin adlı maddedir. bu madde yünleri yağlar ve ıslandıklarında birbirlerine karışmasını önler. bu sayede koyunların kürkleri ıslandığında da güzel ve dolgun kalır ve koyununuz çekmez...

    kaynak: science focus
  • kadınlar kulübünden geliyorum*

    reçete şu;

    bol miktarda yumuşatıcı,
    bol miktarda bebe şampuanı,
    bol miktarda saç kremi,
    ılık su.

    kazağı bu karışımda 24 saat bekletip kurutmanın işe yaradığı rivayet ediliyor.

    edit: hiçbir işe yaramadı. belki oversize modellerde sonuç alınabilir. benimki bir tık croptu. çöp oldu.
hesabın var mı? giriş yap