• türkcesiyle kelle kule. 1809 yilindaki sirp isyaninin bastirilmasinin ardindan hursit pasa tarafindan insa ettirilmis ve dis cephesine ibret-i alem olarak sirp isyancilarin 952'sinin kafalari gömülmüs dünyada esi benzeri olmayan osmanli hosgörü aniti. sirbistan'in nis kentindedir.
  • burada bir yanlış anlamayı düzeltmek yerinde olur. ortada bir katliam yok. sırp bir eleman yenilecekleri için cephaneliği uçuruyor, bir sürü kişi ölüyor. savaşı kazandıktan sonra, hurşit paşa, savaşta ölen sırpların kellelerinden yapıyor bu duvarı.

    canlı sırpları ele geçirip kafalarını kesmek gibi bir durum yok. savaş durumu dahilinde ölen sırpların kelleleri psikolojik etki amaçlı kullanılıyor.
  • balkan mimarisinin tipik özelliklerini taşır (kelle).
    müslüman kellelerinden oluşan bir benzeri, karadağ'da bir manastırın girişinde yer alır.
  • aynısı game of thrones'ta da var. osmanlı yine ilham kaynağı olmuş george r. r. martin'e lol
  • bunu bir tv kanalından öğrendim. hurşid paşa yaptırmış. bu nasıl bir müslümanlık sorusunu akıllara getiren yapıt.
  • sırbistan’da kellelerden yapılmış bir osmanlı kulesi: çele kula

    19. yüzyıl başlarında avusturya ve rusya, sırbistan'da halkı osmanlı egemenliğine karşı kışkırtma siyaseti uygulamaya başladılar.bu kışkırtmalardan etkilenen sırplar,1804 yılından itibaren bağımsızlıklarını almak için ayaklanırlar.

    bu sürecin beşinci yılında niş kentinde yaşanan çegar savaşı, sırp tarihinde büyük bir sembolik öneme sahiptir. çegar savaşı’nda, takriben üç bin sırp savaşçı, kendilerinden çok daha güçlü olan osmanlı ordusuna bir buçuk ay boyunca direnir.

    ancak bu bir buçuk aylık direnişin sonrasında, osmanlı askerleri sırpların en öndeki siperlerini ele geçirmeye başlarlar.savaşın kaybedileceğinin belli olmasından sonra sırp komutan stevan sindzeliç, saldırıda bulunan osmanlı askerlerini öldürme ve böylelikle cephenin gerisindekilere kaçmaları için zaman tanıma amacıyla kendi cephaneliğini havaya uçurarak bir grup askeriyle birlikte orada ölür.

    savaşın sonrası hurşit paşa,ölen sırpların kellelerinin toplanmasını emreder. toplanan 952 kelle istanbul’a, padişah ıı. mahmud’a gönderilir. geriye kalan kafatasları ile dört yanında 14 sıra kafatasları dizili olan üç metre yüksekliğinde bir kule inşa edilir.bu kulenin inşası ile amaçlanan, osmanlı iktidarına karşı gelenlerinin sonunun ne olacağını bölge halkına göstermek suretiyle, bağımsızlık talebinde bulunan sırplara gözdağı vermektir.

    1878 yılına kadar yani sırbistan'ın osmanlı egemenliğinden kurtuluşuna kadar açık havada ve korunaksız bir şekilde bırakılmış olan kulenin içerisinde gerek hava koşullarından ve gerekse de defin için asilerin akrabaları tarafından götürülmesinden dolayı bugün sadece 58 kafatası kalmıştır. 1892 yılında sırbistan'ın her tarafından toplanan yardımlarla kulenin her tarafını kaplayacak ve örtecek şekilde bir kilise yapılmıştır.
  • sırp direnişçiler tarafından kuşatılan şehirdeki boşnak halk ve osmanlı askerlerine şehri teslim etmeleri halinde güvenli geçiş sözü verilmiştir. fakat kale terkedilirken sırplar silahlarını çıkarmış, bu insanları söğüt kazıklara dikmiştir. bunun sonucu osmanlı daha güçlü kuvvetle bölgeye intikal etmiştir. kaybedeceğini anlayan sırp komutan kendi askerleri ve osmanlıları hazırladığı yere çekip barut fıçılarını patlatmıştır.

    ibret olması için sırpların derileri yüzülüp kelleleri pamukla doldurularak istanbula gönderilmiştir. daha sonra bu kafatasları niş kentine yapılan 3 metrelik kule etrafına yapıştırılıp ibret için sergilenmiştir.

    zaman içerisinde bölge halkının kendisinin akrabası olduğu inandığı kafataslarını almasıyla kafatası sayısı azalmıştır. osmanlı'nın bölgeyi terk etmesiyle bağışlarla toplanan parayla etrafını kapatacak şekilde bir şapel yapılmıştır.
  • "osmanlı gittiği her yere adalet getirdi, herkese hoşgörülü davrandı" diyenlerin bakması gereken kuledir...

    bir düşünelim bakalım balkanlardan kafkaslara kadar, heryerde türklerden neden nefret ediliyor? yunanlar, bulgarlar, ermeniler, araplar hepsi osmanlı idaresi altında yaşamış ve hepsi bugün türk düşmanı toplumlara dönüşmüş. osmanlı hakimiyeti altındaki reaya ve tebaya iyi davrandıysa bu kule neden yapılmış? bu halklar neden bize bu kadar kin besler hale gelmiş?

    ayrıca bkz:
    (bkz: çengel cezası)
  • niş'in turizm broşüründeki bilgiye göre sırpların yüzülen kafa derileri saman doldurulup istanbul'a yollanmış, kalan kafatasları kule yapılmıştır.
    görsel
hesabın var mı? giriş yap