• turkiyedeki cenazelerde pek gorulmeyen durum
  • çin'i, japonya'yı bir yana bırakırsan, beynelminel bir gelenek haline gelmiştir. her ne kadar türkiye'de cenazelerde siyah giyenlere "o ne lan gavur gibi giyindin, özenme lan öyle şeylere, ölünün ruhuna saygı duy" gibi tepkiler verilese de, magazin camiasından göründüğü kadarıyla ve bir de "özeneyim bir yerlere ama dur bakalım nereye, dikkat çekmeliyim, hadi giyeyim siyahları" düşüncesine haiz insanlar tarafından artık cenazelerde siyah giysiler tercih edilmektedir. daha çok ve özellikle cenaze yakınları tarafından.

    aslen cenazelerde siyah giysi tercihinin çıkışı, hayalet korkusuyla alakalıdır. henüz daha ortada giysinin bile olmadığı dönemlerden devir eder. o zamanlar, insanlar gömülecek ölünün hayaletinin, mezarının başında beklediğine ve orada bulunanlardan birinin bedenine girmeye yelteneceğine inanıyorlarmış. bu yüzden vücutlarını siyaha boyar, öyle defnederlermiş mevtayı. daha sonra giysiler çıktıkça, siyah giyinilmeye başlanmış vesaire. şimdi de gelenek olmuş, buyrun.
  • bazı kültürler farklı renkteki giysilerin ölen kişiyi hortlamaya zorlayacağına inanır.
  • hindulara ait olmayan gelenek. onlar beyaz giyer. adamlar olumu karanlik bosluk olarak gormuyor tabi. bir yolculugun sadece bir duragi. niye karalara bürünsünler?
  • sürekli siyah giyen* camianın cenazelerde tecih etmemesi gereken olay. güne verilen değer diğerlerinden ayrılmaz o zaman. kingpin dizisinde büyücü kadın yapmıştı bu tarz bi atraksiyonu. herkesin siyah giydiği cenazede beyaz giyerek*.
  • hayatı uzun upuzun bir cenaze töreni olan kişilerin de yaptığı eylemdir.
  • bir toplumda renklere yüklenen anlamlara göre tasvip edilebileceği gibi ayıplanıp yadırganabilecek, bir o kadar da samimiyet bazında değerlendirilmesi gereken uygulama.
    siyahı matem rengi kabul edebilirsiniz, kabul etmeyebilirsiniz de
    cenazelerde giyilen kıyafetlerin renklerinin önemsendiği bir toplumda yaşıyor olabilirsiniz, önemseyenmeyen bir toplum da olabilir.
    en fenası genel kanının net olmadığı toplumlarda yaşamaktır böylesi durumlarda.
    kimisi giydiğiniz kıyafeti, kimisi rengini dert eder, kimisi sizi "ince düşünceli" kimisi "şekilci" kimisi de "dalga geçilip küçümsenecek kişilik" olarak görür.
    cenazeye saygınızdan, katılacağınız cenaze törenindeki genel kanıyı ölçüp tatmakta fayda var derim; yoksa millet acısını bırakır (ki onlar ateşin düştüğü yerde değillerdir) sizin giydiğinizin rengi ile uğraşırlar.
hesabın var mı? giriş yap