• refik erduran'ın yazdığı bir tiyatro oyunu. (bkz: ukte)
  • refik erduranın o yıllarda eşi olan leyla umar, roma'da tanıştığı roche adında bir kadına bu oyunun textini bırakır.
    kadının sevgilisi de robert alwich adında hollywood yapımcılarındandır ve texti okuyunca londrada bulunan refik erduranı arayıp yanına gider "ben bunun filmini yapmak istiyorum" der.
    refik erduran ise türkiyede philipsin ortaklarından biriyle anlaşmıştır, oyunun copyrightını 100 bin dolar karşılığı onlara vermek üzeredir.
    ancak robert abinin "hemen şimdi 5 bin dolar avans vericem, bitince de 150 bin dolar veririm" demesi üzerine anlaşmaya varırlar.
    ancak tam o sırada elia kazan türkiye'ye gelir. "türkçe piyes göreyim." diye tutturur.
    adamı cengizhan'ın bisikleti'ne götürürler. elia kazan da tutturur "bunu bana verin, amerikayı fethedelim" diye.
    onunla da anlaşırlar. ancak elia kazan bir ay sonra istifa edince piyes herkesin elinde patlar. oynanmaz.
    ancak lanet devam eder.
    robert alwich teklifini geri çekmez ve istanbula filmi çekmek için gelir. mısır yalısı beğenilir ve filmin çekim hazırlıklarına başlanır.
    hazırlıkların sonuna yaklaşıldığında kıbrıs harekatı başlar ve tüm çekim ekibi olayları bahane ederek türkiyeden ayrılır.
    ancak piyesin romadaki textleri homoseksüel olan geen ve hank adlı iki dekoratörün eline geççer.
    romy schenieder, ava gardner, alain delon'un dekoratörleridir bu ikili. ve alain delonu oynatmak üzere anlaşmaya varılır.
    ama gaylere has olan saçma kıskançlık saplantısı kendini gösterir. biri film yapıcam der, diğeri müzikal yapalım der. kendi aralarında anlaşamadıkları için geen intihara kalkışır. zorlukla kurtarılır. sevgilisi geen'in intiharından etkilenen hank bunalıma girer ve bir sene boyunca projeyle uğraşmazlar ve nihayetinde ayrılırlar. proje de çöpe gider.
    leyla umar ve refik erduran bütün bu olaylara dayanamazlar ve "yeter be" diyerek tası tarağı toplayıp hollywood'a yerleşirler. sonrası ise malum. leyla umar yüzlerce ünlü ile röportaj yapan bir kadın gazeteci olur. cengiz hanın bisikleti ise hayal meyal hatırlanan bir oyun olarak hafızalarda kalır.
  • ankara devlet tiyatrosu tarafından farklı dönemlerde iki kez sahnelenen bir refik erduran oyunu. ilk sahnelenişi olan 1970 sezonunda cengiz han’ı tekin akmansoy oynamıştı. üzerinde daha çok konuşulan ikinci sahnelenişi ise 2001-2002 sezonunda olmuştur. altındağ tiyatrosunda 16 ekim’de prömiyer yapan oyunun rejisörü ferdi merter, dekor tasarımcısı sertel çetiner'di, kostümleri ise fatma görgü hazırlamıştı. oyunda, altan gördüm, aydın uysal, edip tümerkan, neşet erdem, ali hürol, ayşe atak, gül gökçe, buket türkyılmaz ile inci melis pars rol almıştı.*
  • 2006 senesinde kerem atabeyoğlu'nun görüldüğü bir versiyonu tv filmi olarak trt'ye "son osmanlı" olarak uyarlanmış tiyatro eseridir. tekrarına denk gelemedim ancak hatırladığım kadarıyla fena değildi.
  • bu oyunun pdf'sini arıyorum. elinde olanlar ya da nasıl ulaşabileceğim konusunda yardım edecek olanlar yeşillendirirse sevinirim.
  • refik erduran'ın lanetli oyunu diye de bilinen, yazıldığı ilk dönemlerde bir türlü sahnelenme şansı bulunamamış keyifli oyunu
hesabın var mı? giriş yap