• telefon isiginda kitap okumaktan daha kolay olmalidir.
  • işsiz olduğum için bol bol yaptığım eylem.

    ekşi sayesinde epub formatından haberdar olup ne meret bir şeymiş diye başladım. yemin ediyorum okumaya ömrüm yetmeyecek kitaplar edindim.

    böyle bir özgürlük yok, elbette ilk başta bu ne lan, eline kitabı almadan veya altını çizmeden, parmağını yalayıp sayfayı çevirmeden olmaz, keyif vermez diyorsun. ama öyle değil, yüzlerce kitabı yanında taşıyabiliyorsun. notlar alıp binlerce sayfa arasından tek kelimeyi arayabiliyorsun. hangi kitapda hangi sayfada kalmıştım derdi yok. yinede tercih meselesi tabii ki.

    nerden okursanız okuyun, ama yeter ki okuyun.
  • eh madem konuyu açılmış o zaman bir kaç yıldır biriktirdiğim tecrübeleri paylaşmanın zamanı gelmiş demektir:

    öncelikle şunu belirtmek gerekir ki cep telefonunda kitap okumak başlı başına keyifli bir aktivite değil, sadece bizim gibi birkaç meraklısının ilgilenebileceği bir faaliyettir. bunun da başlıca sebebi ilk olarak ekran yapısından kaynaklanmaktadır. şu da gerek normal telefonlar gerekse de pda'lerde kullanılan lcd ekranlar, yüksek oranda parlak olduğundan uzun süreli okumaya müsade etmemekte, kısa bir süre sonra gözü ağrıtmaya başlamaktadır. belki samsung'un yeni çıkardığı amoled ekranlı telefonlar bu sıkıntıyı bir parça azaltacaktır; bekleyip görmek gerekir.

    bu konudaki sıkıntının ikinci nedeni ekranın küçük olmasıdır. tecrübe ile sabittir ki doğru düzgün kitap okuyabilmek için gerekli ekran büyüklüğü en az 3 inch'tir, yani ya iphone'a kayacaksınız ya da htc'nin touch pro2 ya da diamond 2 gibi modellerine. aksi takdirde telefondan kitap okuma bir süre sonra işkenceye dönüşür.

    üçüncü nokta telefonda kullanılacak olan e-book formatı ile bunu destekleyen yazılımlardır. özellikle üzerinde windows mobile çalışan cihazlar bakımından temel dosya formatları mobireader'ın kullandığı mobipocket dosya formatı, ms reader'ın kullandığı .lit formatı ve acrobat le ya da acrobat mobile'ın kullandığı .pdf dosyasıdır. bunlar dışında özellikle .txt ve .html de kullanılan diğer formatlardır.

    genellikle pocket pc'ler içinde adobe acrobat le bulunur ki bu program aslında hiçbir işimize yaramaz. eğer cep telefonunuzda pdf dosyalarını düzgün okumak isterseniz ilk yapmanız gereken şey adobe'un sitesinden acrobat mobile'ı indirmektir. çünkü bu program, le'nin aksine, resim şeklinde değil de metin şeklinde oluşturulmuş pdf dosyalarını cep telefonunda "reflow" yapma özelliğine sahiptir. bir başka deyişle ebooklar gibi bir çok pdf dosyası aynı word dosyaları gibi ekranda kolayca ve rahatça görüntülenebilmekte ve okunabilmektedir. yani sayfa içerisinde zoom in - out yapmaya gerek kalmaz.

    acrobat mobile'ın tek eksiği, kanımca, cleartype teknolojisini desteklememesi, bu yüzden fontlar, mesela bir ms reader'da cleartype kitap okur gibi berrak görüntülenemiyor. ancak onun dışında gerek font büyüklüğü olsun, gerek arka plan gerekse de font rengi seçimi olsun, bir çok seçeneğiniz oluyor. fontun güzelliği çirkinliği çok önemli değil derseniz bu programı gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.

    acrobat mobile'ı ücretsiz olarak şu linkten indirebilirsiniz: http://www.adobe.com/…crobat/acrrmobiledevices.html

    tavsiye ederim, kurun bir bakın.

    benim kullandığım iki temel program var, bunlar mobipocket ve tiny ebook reader.

    mobipocket programını http://www.mobipocket.com/…asp?device=windowsmobile adresinden indirebilirsiniz. kendi kitapları dışında özellikle .txt ve .html formatı için desteği var; türkçe karakter sorunu yok.

    tiny ebook reader'ın sitesi ise http://www.goldencrater.com/reader/index.html bu programın güzel yanı ise tebr, txt, html, zipped txt & html, ve korumalı olmayan lit dosyalarına destek vermesi. özellikle net üzerinde bir çok .lit formatında ms reader kitabı var. bunları sorunsuz bir şekilde açıp okumak mümkün.

    her iki programın benim için olmazsa olmaz özelliği "scroll" yani yazıyı ekranda kaydırmayı desteklemeleri. böyle olunca okuma hızınıza uygun bir hız ile sayfa çevirmek bile sorun olmadan kitap okumak mümkün.

    toparlamak gerekirse, ekranın parlaklığı ve büyüklüğü sorunlarını göz ardı ederseniz, bu işi kotarabilecek bir çok program mevcuttur; buradaki asıl mesele telefon üzerinde okuyacak, özellikle türkçe, doğru düzgün kitapları bulabilmektir.
  • edit: göz doktoruna sordum. orta vadede miyop yapabilir, kitapta punto ya da renk nasıl olursa olsun fark etmez ama cep telefonu üzerinden okumak göz kaslarını yorar dedi. bu notu enry başına aldım ki farkındalık oluştursun.

    öte yandan bu araştırma ise çok daha farklı bilgiler içeriyor.

    hulâsa cep telefonundan veya tabletten kitap okumayın mutlaka en ucuzundan da olsa e-ink ekrana sahip bir e-kitap okuyucu edinin. imkan yok veya başka bir sebepten cep telefonu veya tabletten okumak zorunda kalırsanız da en azından gözlerinizi korumak için bu entry'de yer alan yönergeleri izleyin.

    ----
    e-kitap okuyucumu kindle ile değiştirmek için elden çıkarınca son iki aydır yapmakta olduğum etkinlik.

    öncelikle bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği var hem burada hem internet üzerinde. altını çizerek kişisel araştırma ve deneyimlerime dayanan birikimlerimi paylaşıyorum.

    öncelikle cep telefonu veya tablet ile e-kitap okuyucu cihazları ayıralım. temel problem telefon ve tabletlerin ekran ışıklarının dışa ışık verecek şekilde aydınlatma yapması halk deyimiyle gözünüze vurması. e-kitap okuyucular ise ışığı içe vurarak aydınlatma yapıyor.

    bu konuda göz sağlığını olumsuz etkileyen iki ana madde var.

    madde 1- göze mavi ışık girmesi
    madde 2- göz kuruluğu, göz yorgunluğu vb

    bu maddeleri iki grup özelinde ele alalım.
    grup 1 : e-kitap okuyucu cihazlar ve basılı kitaplar
    grup 2 : cep telefonu ve tabletler

    grup 1
    e-kitap okuyucu cihazlar ve basılı kitaplar gözünüzde madde 1 ve 2'de yer alan olumsuzluklara yol açmazlar.

    grup 2
    bu cihazlar lcd veya led ekranlara sahip olduğundan ışığı dışa doğru vererek aydınlatma yapıyorlar. madde 1 ve 2 riski çok yüksek. ancak bu iki maddeye önlem alabiliriz. üstelik gözleriniz bu grupta yer alan cihazlardan sadece kitap okuduğunuz için etkilenmiyor. bu cihazlara odaklandığınız taktirde bu sorunlar ortaya çıkabiliyor. kitap okumak, oyun oynamak fark etmez.

    sorunlar ve önlemler
    madde 1 : mavi ışık denilen mesele özellikle gece yatmadan önce gözlerinize uyanık kalma etkisi yapıyor bu durum uyku düzensizliği gibi durumlara neden oluyor.

    madde 2 : gözlerimizi telefon tablet gibi cihazlara odakladığımız zaman gözlerimizi normalden daha az kırpıyoruz. bu durum da gözün yorulmasına neden oluyor.

    önlemlerim;
    - telefonum iphone x ekranı 5,8 inç oled ekran

    - night shift özelliği ile gözlerimi mavi ışıktan koruyorum. ( telefonda ilave olarak ortama göre ışık ayarlaması yapan true tone özelliği mevcut)

    - okumaya başlamadan önce 20 dakikalık bir anımsatıcı ayarlıyorum ve her 20 dakikada bir 20 saniyeliğine gözümü dinlendiriyorum. ( uzaklara bakın bildiğiniz)

    - 20-20-20 kuralı gözü dinlendirme için tavsiye edilen yöntemlerden. 20 dakikada bir 20 saniye 20 metre uzağa bakıyoruz. ( 20'nin amerikan ölçülerine göre 6 metre yaptığı da iddia ediliyor)

    - ayrıca okuduğunuz yardımcı program da çok önemli. telefon tablet gibi cihazlara özel yazı tiplerini kullanmak çok önemli mesela kindle iphone uygulaması için bookerly, google play kitaplar için literata gibi yazı tipleri tam olarak bu iş için biçilmiş kaftan. ayrıca yazı boyutunu da rahat okuyacağınız boyutlara ayarlamak işe yarayacaktır.

    - yahu tamam her şey güzel de okurken rahatsız edici bildirimleri ne yapacağız ? ios rahatsız etme özelliği ile iyi okumalar diyoruz.

    notlar:
    - mutlaka ama mutlaka hekiminize danışınız.
    - bu bilgiler yerli ve yabancı kaynaklardan alınan ve denenmiş bir kaç yöntem.
    - hekim değilim sadece meraklıyım.
    - telefonu yatay tutarak okumak da bir çare
    - loş ışıkta okunan basılı kitap da gözünüzü yorar
    - temel problem özelikle geceleri mavi ışıktan kaçıyoruz ve gözü yormuyoruz. uzun süre odalanmıyoruz. 20-20-20 kuralını unutmuyoruz.
    - sağlığınızın kıymetini bilin.
    - mutlaka ama mutlaka bir göz doktoruna danışın

    20-20-20 kuralı

    kindle neden gözünüzü bozmaz

    basılı kitaplar gözünüzü bozar mı

    lcd ve led ekranların göze etkisi

    edit: kindle aldım gözlerim kurtuldu. cep telefonundan kitap okuma eylemi gerçekleştirerek mobil olmanın verdiği rahatlığı arayanlar ikinci el dahi olsa bir e-kitap okuyucu edinsinler.
  • motorola mpx200 ile mümkün olabilen hadise.
  • telefonda adobe acrobat reader olsa dahi telefon ekranı küçükse * sıkıntı oluyor.
  • az once radyodan duydugum kadari ile bu yolla en cok satilan kitap aziz nesin inki olmustur. kim oldugunu bilmedigim bir kisi (ismini duyamadim aziz nesin'e yakin birisi olabilir) sorulan bir soru uzerine "aziz nesin in bu yolla kitap okunmasini isteyecegini sanmiyorum" demistir.

    bence isterdi. zira kendince yuzde 40 a tekabul edenlerin belki de ne sekilde olursa olsun kitap okuyarak gelisebilecegini dusunurdu, kimbilir.

    konuyla alakali roportaj yapilan bir baska yazar ise su cevabi vermistir,

    "okunsun da, ne sekilde okunursa okunsun"

    yorum size kalmis..
  • http://www.adobe.com/…fs/mobilereaderwhitepaper.pdf

    "optimizing adobe pdf files for display on mobile devices"
hesabın var mı? giriş yap