• açık ve net olarak tüm ekonomi politikasının özü vatandaşa geçirmek olan bir ülkenin geldiği nokta.
  • yakında bizi de satacaklarını düşündüren haber.
    'sahibinden kelepir vatandaş, üç kuruşa çalışır, az yer, az içer, hiç sesi çıkmaz. müracat: rte.'
  • halkın iradesinin ülke vergi politikasına yansımasıdır, demokratik süreç sonunda alınmış bir karardır. eleştirilecek birşey yok. normaldir. sonraki seçimde de halkımız yine beğenisini ifade edecek durum normale dönecektir.
  • pazartesi sabah sabah kol gibi giren haberdir. allah gözünüzü doyursun emi.

    http://ekonomi.haberturk.com/…evreyolu-ucretleniyor
    http://www.ntvmsnbc.com/id/25348644
  • geçen yaz ispanya'da araç kiralama yöntemiyle turistik gezi yapmıştım. orada ödediğim otoyol, köprü ve tünel ücretleri çok fazlaydı. nasıl bir sistemleri var çözememiştim. biraz gidiyorsun karşına gişeler çıkıyor. parayı verip geçiyorsun. burada bu gişe niye var diye düşünmekten kafayı sıyırıyorsun. sonraları anladım ki her yerleşim birimini geçerken gişe var. ayrıca yolun neresinde olursa olsun büyük köprü, viyadük ve tünel varsa onun için de ayrı gişe koymuşlar. gişe yoksa da bir sonraki çıkış noktasında yüksek ücret oluyor. misal; ankara'dan istanbul'a gidiyorsun. ankara'dan çıkıp bolu'ya girerken gişe var ve 7 euro ödüyorsun. bolu'dan çıkıp sakarya'ya girişte 18 euro ödüyorsun. çünkü arada bolu dağı tüneli ücretini kaktırıyorlar. sakarya'dan izmit'e girerken 7 euro, izmit'ten istanbul'a girişte de 10 euro ödüyorsun. istanbul'da köprülerin ayrıca gişeleri var. oradan geçmek izpanya fiyatıyla en az 15 euro'dur. toplam 50 euro civarı bir para ödeyerek topkapı'ya gitmiş oluyorsun. orada demiştim ki inşallah akp'nin kurmaylarından biri burada benim yaptığım geziden yapmamıştır. zira buradaki ücretleri gören bir akp'li kesinlikle aynı sistemi türkiye'ye getirir. malesef görmüşler. 3-5 yıl içinde bizim yollar da ispanya'nınkiler gibi ücretlendirilir. her şehirde bir gişe, her köprüde ve tünelde de gişe. ispanya'nın paralı yollarının büyük çoğunluğu bizim double yollar ayarındaydı. muhtemelen bizimkiler de double yolları ücretlendirecekler. önceleri "1 tl ücret koyduk, nedir ki yani, sembolik bir ücret" savunmasıyla konulacak, peyderpey artırılarak otoyol kıvamına getirilecek.
  • deli dumrul'un hala bir yerlerde yaşamaya devam ettiğine işaret edecek uygulamadır. yani uzun lafın kısası deli dumrul içimizde.*
  • ayıptır.

    genel olarak gözden kaçan bir husus vardır bildiğim kadarı ile vergilendirmede, belirli bir mal veya hizmetin kullanımı için ya vergiyi direkt olarak alırsın ya da dolaylı olarak alırsın. ikisini birden almazsın, alamazsın, almamalısın. arkadaş araba alınıyor eşek yükü vergi ödeniyor, yürütmek için yakıt alınıyor keza öyle, bunun tekerleğiydi bakımıydı sigortasıydı e bunların hepsinde zaten vergi var, " ekstra şehirler arasında ben şuradan şuraya yol yaptım, bunun alternatifi var ama alternatifi kötü, bakımsız (onu bilerek tamir etmiyorum/geciktiriyorum ayrı mesele), sen bu yoldan gitmek istiyorsan para vereceksin" demek bile, serbest piyasa ekonomisinde devlet nezdinde işletme kafası ile kazanç sağlamak olarak nitelendirilebilir, kabul edilebilir belki (ben etmek istemiyorum ayrı mesele). de, şehir içinde bir yerden bir yere gitmek için kullanılan yolda vergi almak nedir ben onu anlamadım hacı. ben zaten her şekilde onların parasını ödüyorum ki?evden çıkarken kapımı kilitlersem vergi isteyecekler diye korkmaya başlıyorum ben.

    örnek bir olay; yeni ev alan bir arkadaşım ilk su tesisatını açtırmak için askiye gitti, 5.800,00 tl almışlar adamdan, allahtan taksitle almışlar. ya arkadaşım, sen zaten benden tesisat bedeli, atık su bedeli adı altında bunların bedelini her ay düzenli olarak almıyor musun? apartmandaki tesisatı zaten müteahhit yapıyor? 150 dairelik yerde her daire bunu ödeyecek ve 870.000,00 tl para alınacak insanlardan. ne için, belediye hizmet getirdi diye.. aferim..

    örnek bir başka olay; geçenlerde elektrik saatleri değiştirildi, farklı kullanım- farklı ücretlendirmeye uygun saatler takıldı. takılan her eve 56,00 tl bedel 12 taksitte ödenecek şekilde faturalara eklenecek. ya arkadaşım, saat benim değil ki? senin hizmetinin bir parçası, sen kapıma getirdikten sonra ben o hizmeti almak için zaten her ay sana para ödüyorum, toplu alımla 10 liraya aldığın saati bana neden 56 liraya takmayı zorunlu kılıyorsun? tebrik etmek gerekiyor..

    bu tip durumlarda hesaplama için kullanılan teknik terim ilk yatırım maliyeti, bu maliyetin işletme sermayesinden karşılanması gerekiyor, daha sonrasında bu kalemler sanki firmanın karı gibi gösterilerek mal/hizmeti kullanan kişilerden farklı kalemlerden tahsil ediliyor, bilançolara baktığınızda ise "vay anasını adamlar kurulmuş, ilk x yıl içinde % 800 karlılıkla çalışmış" gibi yorumlar da elde edilebiliyor. konu altyapı ise efenim, bölgelere ayrılıp o altyapının yapılması için tanıdık taşeron firmalara yüksek fiyatlarla ihale ediliyor, yandaşlar kanlanıp canlanıyor falan filan..

    bu hükümetler ve destekledikleri alt sistemler, insanların cebinde vergileri ödeyecek para kalmadığında ne yapacaklar, insanların onlara neler yapabileceğinin ne kadarını tahmin edebiliyorlar çok merak ediyorum..
  • resmi gazete ye göre (hani bi tarafımızdan uydurmuyoruz diye vurgulayalım) köprüler,çevreyolları bağlantıları,tüneller ayrı ayrı ücretlendirelecekmiş, yani yanlışlıkla bir yere giderken hem köprüden,hem çevreyolundan hem de tünelden (istanbul 7 tünel projesi geldi aklıma) geçerseniz varın siz hesaplayın ücreti. otoyollarının vs lerin özelleşmesinden önce hükümetin bunları satın alacaklara güzelliklerinden biri olacak uygulama.
    (bkz: bir zenci daha yollarsanız)
  • "yeni yollar ve bu yolların bakımlarının düzenli olarak yapılması gerektiğinden ve bunlar için de bütçeye ihtiyaç olduğundan alınmış bir karardır" açıklamasını beklediğim haber. * *deprem vergisiyle duble yollar yapıldı ama bunların bir de bakımları var malumunuz. e deprem için toplanan paraları da yerine koymak gerek. benzinden gelen para tüm bunları toparlayamıyor. malum bir 10 kuruş da indirim yapıldı, halimiz kötü bu günlerde. merak ediyorum ne zaman evden çıktın vergisi gelecek
  • nispeten rahat olduğu için çevre yolunu kullanan araç sahiplerinin para ödememek için şehir içi yolları kullanmasını teşvik ederek trafik karmaşasına bambaşka bir eğlence getirecek uygulamadır.
hesabın var mı? giriş yap