• pahalı ama işe yarar alet.
    ama pahalıdır net.

    açık konuşalım, ben kendim büyük bir bardakta çift filtre kağıdı ile yapıyorum yine aynı tadı alıyorum işte. ne gerek var camdan bir zamazingoya o kadar para vermeye
  • yalnızca aeropress ile frenchpress kıyaslamak yerine filtre kahve makinesi kıyaslayan insanlarca övülebilecek sürahidir.

    bildiğiniz filtre kahve makinesinde ucuz kağıt yerine v60 ya da başka filtre kullanmak isterseniz kimse sizi tutmayacaktır.

    ortaya bir gizem, bir büyü bir ritüel eklemek için bez parçası sarılmıştır. yapılan işlemin sadeliğini görmezsiniz böylece.
  • (bkz: pour over) veya (bkz: drip) kategorisine giren el ile kahve demleme yöntemlerinden bir tanesi. aynı zamanda favorim olan bu demleme yöntemini bilgim dahilinde ayrıntılı bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

    pour-over kategorisi oldukça geniş olmakla birlikte, içinde çok çeşitli demleme araçları var. hario v60, kalita wave, kone gibi örnekler verilebilir. bu kategorinin en ünlüleri hario v60 ve chemex.

    1941 yılında alman bilim insanı peter j. schlumbohm tarafından icat edilmiştir diyerek tarih kısmını bitiriyorum. bu kadarı bile fazla.

    tezgahta durması bile huzur veriyor. çünkü inanılmaz şık bir demleme yöntemi bu! ahşap tutacaklı ve cam kulplu iki çeşidi vardır. görüntüden başka bir fark yoktur. aynı zamanda 3, 6, 8, 10 cup olmak üzere farklı boyutlarda chemexler satılıyor. yan tarafında cam bir çıkıntı/bombe vardır. bu bombe 600 ml su seviyesini işaret eder. (6-8 cup için geçerli. 3 cupta bulunan çıkıntı da 600 ml seviyesinde mi emin değilim.) bu çıkıntı, tartısı olmayanlar için oldukça hayat kurtarıcı bir şey.

    kağıt filtre kullanır(aslında metal filtre de üretmişler ama çok fazla tercih edilmediğini düşünüyorum). renk ve biçim olarak ikişer çeşit kağıt filtresi vardır. renk olarak sarı ve beyaz filtresi vardır. beyaz olan bleached, yani belirli işlemlerden geçirilerek beyaz renk kazandırılmıştır. sarı olana ise natural deniyor. bazı kesim, beyaz filtrenin kimyasal işlemlerden geçirildiği için sağlıklı olmadığını bu yüzden natural olan sarı olanın kullanılması gerektiğini savunuyor fakat chemex, bu beyazlatma işleminin sağlığa zararlı herhangi bir madde kullanılmadan yapıldığını söylüyor. ben hep beyaz kullandım, gayet de mutluyum. şekil itibari ile de dairesel ve kare şeklinde önceden katlanmış filtreleri bulunuyor. kullanım şekilleri aynı, görüntüden başka bir farkları yok.

    genel bilgilerin bittiğini düşünerek artık işin demleme kısmına geçiyorum. bundan sonraki bilgiler filtre şekli, rengi veya chemex boyutu, şekli gibi parametrelerden bağımsız, hepsi için geçerli demleme rehberidir.

    ön not: gooseneck kettle kullanılması şiddetle önerilir.

    öncelikle şunu söylemeliyim ki bu demleme metodunda öğütme kalınlığında özgür değiliz. genelde pour-overlarda medium veya medium-fine kullanılırken chemex için öğütme kalınlığımız medium-corase. iri kum tanesi diyerek anlatabilirim bunu. öğütme kalınlığınızın doğru olup olmadığını anlamak için yazının devamını okumanız gerekmektedir.

    filtre kağıdına baktığınızda 4 katman göreceksiniz. bunu bir tarafında 3 katman diğer tarafında 1 katman olacak şekilde açıp chemexinize yerleştiriniz. 3 katmanlı kısım, kahvenin akacağı kısma gelmesi önerilmektedir.

    hazır olan sıcak su ile filtremizi ıslatıyoruz. bu hem filtremizin chemexe yapışmasını, hem chemeximizin ısınmasını hem de kağıttan gelebilecek kötü tadın giderilmesini sağlıyor.

    medium-coarse boyutunda öğüttüğümüz kahveyi filtremize boşaltıp, chemexi sallayarak düz hale getiriyoruz. 300 ml su için 17-18 gram kahve kullanmayı tercih ediyorum.

    artık demlemeye bşalayabiliriz. tabii pre-infusion yapmayı unutmamak gerekiyor. bunun için kahve çekirdeklerini ıslatacak kadar yani 75 ml kadar suyu hafifçe döküp 35-45 saniye arası bekliyoruz.

    artık dairesel ve akışı yavaş olacak şekilde sıcak suyumuzu dökebiliriz. isterseniz 50 ml su, 10 saniye bekleme şeklinde bir yol izleyebilirsiniz veya 150 ml su 10 saniye bekleme de yapabilirsiniz. bu sizin keyfinize, damak tadınıza kalıyor.

    en başta öğütme boyutu doğruluğundan bahsetmiştim. bunu demleme süreniz ile de anlayabilirsiniz. 36 gram kahve 600 ml su kullandığınızda akışın bitişinin 4-5 dakika arasında sürmesi gerekmekte. eğer 4 dakikadan az ise öğütme boyutunuz çok kalın, 5 dakikadan fazla ise öğütme boyutunuz çok ince demektir.

    akış bittikten sonra hafifçe çalkalıyoruz ki bütün kahve birbirine güzelce karışsın. kahvemiz servise hazır! afiyet olsun.

    not: elle demleme yöntemi dedim fakat otomatik bir makinesini de çıkartmışlar. sizin yerinize belirli periyotlarda sıcak su fışkırtıyor. adı da ottomatic chemex.
  • kahve demeleme yöntemidir, genelde karşılaştığım şekilde çimeks, çemeks vs. diye okunmuyor arkadaşlar; ''kemeks'' diye okunuyor, not olarak dursun burada...
  • fetiş bir öbje. kahvecilik diyarına sam çeviköz'den gelen 20kahve/gün güçle giriş yapabilirsem morgagelı bütçe bunun için sarsılabilir, 3.nesil 5.fasıl gurebalığa dahil olunabilir. kendisi "şemeks" şeklinde telafuz ediyor, gogıllayana kadar epey zorlandım.bundan sonra bi de sifon var . ilahi kapitalizm sen adamı nefsini godıklayarak süründürürsün.hadi bakalım
  • aşırı estetik olmasına rağmen tercih etmediğim demleme yöntemi.

    alternatif demleme yöntemleri aromaları açığa çıkarması açısından farklı olsa da genel olarak kahveyi sıcacıkken içmekten keyif aldığım için tercih edemiyorum. haliyle bir tık daha ılık oluyorlar.
  • harika bir kahve demleme yöntemidir.

    yok "babaannemler avustralya'dan göçmüş onlar sabah kahvaltıda flat white üzerine 5 shot espresso götürüyor mokayı tek yudumda içiyor" vs demeniz hiçbir şey ifade etmemekte.

    gereksiz pahalı olan, sürahi gibi bir şeydir chemex.

    değişik okunuşları vardır, amerika'da her yerde "kemeks" diye okunurken, avustralyalıların "kimeks" veya "şemeks" dediğini de duydum. fakat en doğrusu "kemeks" bana kalırsa.

    chemex'i chemex yapan şey filtresidir. yani chemex dediğin şeyin en önemli noktası filtredir. chemex filtresi, özel bir teknolojiyle üretilmiştir ve çok kalın bir filtre olduğu için öğütme ayarını düzgün yaparsanız ortaya hiçbir şekilde acı bir kahve çıkmaz.

    chemex camı laboratuvar camıdır, dolayısıyla sıcaklığa dayanıklıdır.

    filtreyi koyarsınız, öncelikle sıcak suyla filtreyi ıslatırsınız ki kâğıt kokusu gitsin. daha sonra kalın öğütülmüş kahvenizi koyarsınız ve istediğiniz gibi demlersiniz.

    filtresi çok kalın olduğu için kahvenin içerisindeki aromaları v60 kadar çıkartamayabilir. demleme yöntemiyle de alakalı gerçi biraz.

    ayrıca ortaya çıkan kahve çok yumuşak olur. dolayısıyla "ben sert kahve seviyorum" diyenler hiç bulaşmamalı.

    filtre kahve makineleriyle karşılaştıranları kesinlikle umursamayın. filtre kahve makinelerinde suyun sıcaklığı sizin kontrolünüzde değildir, demlemedeki parametrelerle istediğiniz gibi oynayamazsın.

    v60 ile karşılaştıracak olursak, aradaki tek fark filtre denebilir. chemex filtresi, v60 filtresinin neredeyse iki katı kalınlığındadır.

    chemex'te en güzel giden, en harika olan kahve için hemen şuraya bakıyoruz.

    chemex'i seversin sevmezsin, ona sözüm yok. fakat gelip de "gereksiz" veya "saçma" gibi kelimeler kullanırsan komik olursun.

    binbir çeşit demleme yöntemi var. yardıma ihtiyacı olan tüm yazarlar mesaj yoluyla ulaşabilir. chemex hakkında her türlü sorunuzda bana ulaşabilirsiniz. benim favori kahve demleme ekipmanımdır chemex.
  • starbucks reserve'de kostarika çekirdeee ile denediğim demleme türü. kemeks diye okunduğunu yazmışlar zaten. bi daha gelirsem neydi la o içtiiim dememek için yazıyorum, not alacak yerim yok.
  • durduk yere neden popüler olduğunu bir türlü anlayamadığım kahve demleme alet edevatı.

    sene 1994 *dizisinde gayet kullanıyorlarmış bu aleti. diziyi tekrar izleyince fark ettim. tabi o zaman biz daha muhtemelen birinci dalga kahvedeydik. bu dalga olayını da benimseyemedim gitti. aşırı mükemmel kahve yapıyoruz diyen yerlerde içtiklerim ile evimde yaptığımı mukayese etsem evdekini tercih ederim. zaten o paraya kiloyla kahve alırım o da ayrı bir mevzu.

    hakkında mini bir yazı bile mevcut konu ile ilgili: http://quillscoffee.com/…chemex-is-a-spooky-tv-star
  • kahve demlerken aynı yöntem ve aynı kahve kullanılsa bile kahveyi çekme kalınlığı bile kahvenin lezzetine ciddi etki edebilir. rahmetli babaannem kahvaltıda espresso, moka yada filtre içmezdi. çerkesdir kendisi genelde kahvaltıyı çayla birlikte yapar kahvaltısı bittikten sonra kızlarına türk kahvesi pişirtir içerdi. mekanı cennet olsun. konuya geri dönersek bir örnek üzerinden açıklamak isterim. öncelikle ben kimim ve ne hakla yorum yapıyorum. ben yaklaşık olarak 6 senedir kahveye merak salmış biri olarak yerli yabancı kahve ile ilgili yazılmış kitapları okuyan bir kaç demleme aparatına sahip olup hepsi ile yüzlerce kez farkı kahve deneyimleri bulunan damağına deli gibi bir özgüvenle olmasa da yinede güvenen bir insanım. ne de olsa babaannem çay kültüründen geldiği için o geni atadan alamadık ama geliştirdik kendimizi. belgeli lisanslı barista falan değilim ki bu işi hakkıyla yapanlara çok büyük saygı duyarım. neyse uzatmayalım. chemexin asıl olaylarından birisi kendi görüşüm, filtre kağıdında, kağıdın sık gözenekli yapısı ve kalın oluşu sayesinde kahvenin demlenirken daha duru ve hafif ancak aromatik yapısı ortaya çıkıyor. ancak bu noktada kahveyi çekme kalınlığı da büyük önem taşıyor. eğer gereğinden fazla ince çekerseniz kahve verimlilik hesabına göre su içerisinde çözünen oran artabilir ve kahvenin chemexden elde edilmesi gereken sonucu alamayabilirsiniz. (bkz. ekstraksiyon verimliliği = demlenmiş kahve likit gramajı x toplam çözünebilen kahve oranı (tds)/kahve gramajı) meraklısı için formülü cenk girginol' un kahve, topraktan fincana kitabının haziran 2. baskısından 98. sayfadan aldım.
    yani demem o ki hali hazırda bir damağınız varsa chemex, v60 ve diğer pour- over demleme yöntemlerinden aldığınız tat aynı kahve aynı kalınlıkta çekilmiş olsa bile değişecektir ki bu yöntemlerde filtre kağıtları farklı yapılardadır.
    imla için şimdiden özür dilerim.
hesabın var mı? giriş yap