• zaman zaman aklımı kurcalayan bir diğer durumdur bu. örneğin x ülkesinde doğup büyüyen bir kişi gidip y ülkesinden de vatandaşlık alırsa, ve ilerleyen zamanda x ve y ülkeleri savaşa girerse bu vatandaşın hali ne olacaktır? hangi ülkenin kanununa bağlı kalacaktır? kimin ordusunda savaşacaktır? ya da iki tarafın da çağrısını red mi edecektir? gerçekten içinden çıkması zor, karmaşık bir durumdur.

    hatta güzel de kitap, film, dizi senaryosu çıkar bu konudan.
  • her açıdan karışık ve tam bir standardı olmayan bir durumdur. normal durumda devletler vatandaşlarına yurt dışında diplomatik koruma sağlarlar, ancak savaş durumunda bu koruma genel olarak ortadan kalkar. düzenli çifte vatandaş olan kişiler, genel olarak savaş durumunda her iki ülkeye de giriş yapabilirler. bu durumda hangi ülkenin tarafında bulunacaklarını kendileri seçme şansları vardır. ancak, ilgili ülkelerin kendi yasalarındaki ilgili maddeler ve/veya 2 ülke arasındaki özel anlaşmalar bu durumu değiştirebileceğinden yine kesin değildir. her durumda vatandaşı olunan ülkeler özelinde durumun incelenmesi gerekir. konuyla ilgili temel bilgilerin yer aldığı aşağıdaki makale incelenebilir:

    http://dergiler.ankara.edu.tr/…iler/38/298/2753.pdf
  • bu konunun ikinci dünya savaşı amerikan filmlerinde işlenmişleri vardır. kah alman asıllı amerikalı avrupada us army adına çarpışır, kah ingiliz vatandaşı almanlar wermachtta savaşır. nereye ait hissedersen orası için savaşırsın.
  • bu konuda en güzel örnek ikinci dünya savaşı sırasında abd nin japon asıllı vatandaşlarına yaptığıdır. yıllarca toplama kamplarında yaşamak zorunda kaldı o insanlar bırak çifte vatandaşlığı sadece gözleri çekik olduğu için.
    ne savaşması. burada almancı orada türk demiyorlar mı bu durumdaki kişilere.
  • sanıyorum sonradan türk vatandaşı yapılan suriyeliler için de geçerli bir durumdur.
  • bu konuda pek bi bilgim yok diplomatik uzmanlik gerektirir uluslararasi iliskiler uzamani olan varsa yesillendirsin.tabi yuzeysel olarak konusulursa iki ulkenin anayasasi ve savas kanunlarina bagli olarak muamele gorurler.ikinci dunya savasi nda bu tarz insanlar oldukca vardi alman olup abd icin savasan veya ingiliz olup naziler icin savasan bi yigin insan vardi.nereye ait hissediyorsan orasi icin savasirsin ha tabi ben savas karsitiyim diyerek ikisinide inkar edebilirsin.vietnam savasi sirasinda abd ordusunun cagrisina cevap vermeyip cicek cocuk takilan insanlarda vardi tabi gordukleri muamele baya agirdi.
  • iltica et. savaş bitince dönersin istediğin yere.
  • vatan hainlerine zor değildir.
hesabın var mı? giriş yap