• doğu anadolu'da bu hayvanların boğazlarına kurt saldırısına karşı demir dikenleri olan tasmalar takılırdı. çünkü kurtlar ilk olarak boğaza saldırırdı.
    yavru çoban köpeklerinin kuyrukları ve kulakları kışın kesilirdi. kulakların kesilmesinin sebebi uzun kulak tüylerinin duyma yetisini azaltmaması, kuyruğun kesilmesinin sebebi ise hayvan yatarken burnun altına gelen kuyruğun koku alma yetisini azaltmamasıydı. bütün bunların kışın yapılmasının nedeni ise kesilen organların enfeksiyon kapmamasıydı.
  • doğudaki yağız çobanlarımızın o bozkırlarda sürü otlatırken sürü gütmekten sorumlu sıradan köpeklerle yaşadıkları heyecanlı anların bir meyvası olarak ortaya çıkmış köpek türü...
  • her zaman kangal kadar büyük olmayan, önemli olan özelliğinin sürüyü çekip çevirmesi olan köpek. shetland shepherd border collie gibi çok da büyük olmayan ama köpek cinsleri arasında en zekileri olan bu hayvanlar belki guard dog adıyla anılan koruma köpeği olamazlar ama sahibinin oturuşuna göre bile bir sürüyü çekip çevirebilirler. bir ıslıkla tüm sürüyü dağıtır, bir diğer ıslıkla tüm sürüyü istenilen yönde doğru sürerler.
    kangal ayrı bir cins ayrı bir keyiftir. bu hayvan doğuştan çoban köpeğidir. afrika'nın savanlarında bile kullanılmaktadırlar. çitalardan ve sırtlanlardan sürüyü uzak tutarlar. bu köpeğin ülkemizden dışarı çıkartılmasının yasak olmasına rağmen. kangal (sahibinin anlatışıyla) tavşan kovalamaya gidip sürüyü yalnız bırakmaz, aç olduğu ya da susuz kaldığı için evine geri dönmez, tam tersine, tüm sürüyü toplar, eve getirir ve yemeğini (ödül sözkonusu değilse kuru ekmek ve sudan ibarettir) tüketir ve bilinçli bir çoban köpeği olduğunu gösterir. kangal diğer sürü yöneticisi çoban köpeklerinin tersine sürüyü koruyabilme yetisine de sahiptir. yalnız çoban köpeği olarak kullanılacaksa dişi kangallar tercih edilirler. bunun en büyük sebebi kurt sürüsünü kovalayan erkek kangal'ın dişi bir kurdu görünce (kurdun hilesi de sözkonusudur) * duraklaması ve hedef haline gelmesidir. 4 kangal çoban köpeği 60 kadar kurda saldırıp sağ dönebilir.
    poodle * benzeri köpekler de aslında çoban köpeğidir. poodle çok zeki, son derece eğitilebilir, son derece de saldırgandır. malta adasında yaygın biçimde çoban köpeği olarak kullanılır. ada koşullarında büyük yırtıcıların olmaması da bunda önemli bir etkendir. poodle (kaniş) cinsi köpekler en zeki köpekler listesinde ikinci sırayı almaktadır.
    türkçe'sinde alman kurdu olan adıyla pek de çoban köpeğiymiş gibi görünmemesine rağmen german shepherd, * de zeki (sıralamada ilk üçtedir ve ilk üç zeki köpeğin çoban köpeği olması boşuna değildir) bir köpektir. aslında roma ordusu tarafından almanya'daki barbarlara (bkz: bavyera) karşı askeri seferlerde kullanılmış, almanya'ya bu yolla geçmiştir. sadık, zeki, güçlü ve saldırganlaşabilen bir hayvandır.
    çoban köpekleri insanlara tembellik etme şansı verirler, insanlar yatarken görevlerini eksiksiz yerine getirirler. sezgileri ve duyuları her zaman bizden güçlüdür. apartman dairesinde beslemek bu hayvanların hassas duyularından dolayı onlara yapılabilecek en büyük işkencedir.
  • vefaları korkunçtur, ağlatır...
  • ne kendi yer kuzuyu ne de kurda yedirir. bunların birde insan görünümlü olanları var ki allah onların belasını versin.
  • sürü idare yeteneğine sahip zeki köpek. iyidirler, hoşturlar. ama söylendiği gibi "kurt köpeği" ismi kurt ve köpeğin çiftleşmesinden geliyorsa, "çoban köpeklerine" biraz daha temkinli yaklaşalım derim..
  • bugün ankara-nallıhan karayolunda bir sürüyü karşıdan karşıya geçirmesine tanık olduğum akıl küpü hayvan.

    -yoldan gelirken adeta sol şerite bir adım atarak bizim onları farketmemizi sağladı ve bizimle göz teması kurdu.
    -sürüdeki tüm hayvanların geçişine gözcülük yaptı.
    -durduğumuzdan emin olduktan sonra sürünün geçişini devam ettirdi ve son keçiye kadar kendisi karşıya geçmedi, onun da sağ salim geçmesini bekledi.
  • hani onunla oynayan çocuk ne yaparsa yapsın şefkatle katlanan bakıcı, güdücü ruhlu köpekler** vardır ya, bazı insanların kendi bedenleri de aynı öyle. sahibi doğru davrandığı için değil, eğri, yamuk davrandığı halde, örneğin sigara, içki, uykusuz serkeşlik, kilo aldırıcı davranışlarına karşın düzgün işleyen, sahiplerinin yüzüne ve yaşamına gülen bedenlerdir. bunun sebebi hikmetini arayıp tarayalım, ama doğruya doğru, olguya olgu. şans işte, doğuştan şanslı.

    nişanyan köpek etimolojisi altında köbelek (çoban köpeği veya tüyü çok olan köpek) açıklaması yapıyor, buradaki köbelekten, köbelenmek için tüylü, yumru bir kitle oluşturmak anlamı çıkarsanabilir.

    (bkz: köpek/@ibisile)
    (bkz: anadolu çomarı)
    (bkz: akbaş)
    (bkz: kangal)
    (bkz: tobet)
    (bkz: cerberus), orthrus
  • sürüyü sevk ve idarede çobanın en büyük yardımcısıdır. git denirse gider, gel denirse gelir.
hesabın var mı? giriş yap