173 entry daha
  • cold brew (soğuk dem), japonya’da bulunan hollandalı tüccarlarca 1600’lü yıllardan beri kullanılan bir yöntem. hatta bu yüzden “dutch” ya da “kyoto” tarzı demleme olarak da bilinmektedir.
    cold brew soğuk su ve yüksek miktarda kahveyi buluşturup buzdolabında 12-24 saat arası bekletmesi sonrası tüketilmesidir. cold-brew’de, kahve soğuk su ile demlendiği için, sıcak suyla demlenmiş olan bir kahve gibi yoğun bir asidite bulunmaz. bu sebeple daha az keskin tada sahip bir içecek elde edilir. sıcak suyla demlenmiş bir kahveyi, buzdolabında bekletseniz asidite yoğunlaşabilir ve çok daha acımsı bir tada neden olabilir. ayrıca kahvenin su ile uzun sure beklemesi, suya salınan kafein miktarını da arttırır. sonuç olarak, cold brew ile yüksek kafeinli, soğuk, şekersiz ama tatlı bir kahve içmiş olursunuz.

    euromonitor raporlarına göre, yenilik arayışı ya da merak sebebiyle cold brew deneyen pek çok kahve tüketicisi, daha az asidik bu içeceğin mide ve sindirim için daha kolay olduğununu ya da tadını daha çok beğendikleri için cold-brew tercih ettiğini belirtmiştir.

    cold brew’in ileride çeşitlenebileceği ya da geliştirilebileceği de muhtemel. bu alandaki girişimlerden bir tanesi nitrojenli demleme (nitro-brew) olarak anılan, kahveye kremamsı/köpüklü bir yapı kazandıran demleme yöntemi. nitrojenli demleme, cold brew’e spesifik ekipmanlar yardımıyla nitrojen eklenmesiyle yapılan şekli. başka bir örnek ise, kyoto tarzı demlemeye geri dönüş niteliğinde olan, kahveyi büyük buz kalıpları içinde bekleterek yavaş yavaş demleyen yöntemdir (euromonitor ınternationalanalysis, 2018).

    sonuç olarak, soğuk su ile demlenen kahvelere yapılan eklemelerin farklı malzemeler ile çeşitlendirilmesini cold-brew dahilindedir diyebiliriz.

    peki evde cold brew nasıl yapılır?
    100 gram filtre kahveyi 500 gram suyla karıştırdıktan sonra hava almayacak bir kavanozda 12-24 saat arası saklayabilirsiniz. (bu yöntemi uygularsanız ayrıca kahveyi filtrelemeniz gerekir.)
    aynı şekilde kahve ve suyu french press’e koyarak, buzdolabında bekletebilirsiniz. bu yöntemde kahveyi tekrardan filtrelemenize gerek kalmaz, ancak french pressin ağzını peçete ya da bir kağıt yardımıyla tıkayarak, hava geçirme oranını mümkün olduğunca indirmeniz gerekir.

    edit: düzeltme
93 entry daha
hesabın var mı? giriş yap